Verkligheten gav Vänsterpartiet rätt om Göteborg Energi

Varför begränsa sig till Västra Götaland? Göteborg Energi borde få investera där det effektiviteten är som störst. Kanske utanför Danmarks kust som här i Middelgrunden.

På onsdag behandlar kommunstyrelsen ett förslag till nytt ägardirektiv för Göteborg Energi. Vi välkomnar ett nytt ägardirektiv för Göteborg Energi. Vänsterpartiet motionerade till fullmäktige redan 2008 om ett nytt ägardirektiv för Göteborg Energi och flera av de brister vi då påpekade görs det nu i förslaget ansatser att åtgärda. Läs mer om våra invändningar här, här och här.

Onödigt med geografiska begränsningar

En av de saker Vänsterpartiet påpekade var orimligheten i att ha en geografisk begränsning på 12 mil för bolagets verksamhet. Den är nu borttagen och ersatts med en formulering om ”i huvudsak inom Västra Götaland” vilket är positivt även om vi kan tänka oss investeringar långt utanför länet om det sammantaget gör störst nytta. Vi menar att energi skall produceras där det är mest effektivt snarare än där den används. I synnerhet för ett stort energibolag bör detta vara huvudprincipen. Kommunallagens lokaliseringsprincip gäller inte energibolagen.

I demonstrationsanläggningar kan det dock vara viktigt med en närhetsprincip. Därför föreslog vi exempelvis att Liseberg skulle bli självförsörjande på el. Likaså menar vi att småskalig energi är en viktig del av framtidens energiförsörjning. Den småskaliga energin har ofta naturligt en geografisk närhet till lokalsamhället.

Det kommer att bli intressant att höra debatten i fullmäktige där de som argumenterade mot lokalt producerad el på Liseberg nu skall argumentera för en begränsning av Göteborgs Energis verksamhet till Västra Götalandsregionen i stället för det är mest effektivt. Till exempel Middelgrundens vindkraftskooperativ utanför hamnen i Köpenhamn som vi besökte med miljönämnden 2006.

Minimal miljöbelastning i stället för miljöhänsyn

Fullmäktiges budget har höga ambitioner på miljöområdet även om Vänsterpartiets budget har ännu högre ambitioner. För en stad som har som mål att bli ”en av världens mest progressiva städer på miljöområdet” räcker det inte att ta ”miljöhänsyn”. Målsättningen för Göteborg Energi kan inte vara mindre ambitiös än minimal miljöbelastning.

Både utveckling och avveckling

Det räcker inte med att utveckla miljövänlig teknik. För att nå hållbarhet måste även miljöskadlig och fossilberoende teknik avvecklas. På samma sätt som utvecklingsmål finns i ägardirektivet skall avvecklingsmål finnas.

Fullmäktigedebatten i repris?

För er som vill friska upp minnet klipper jag här in länken till fullmäktigedebatten om min motion från den 16 april 2009. Debatten börjar på sidan 42.

Media: GP, DN, AB,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. jag vill ha en värld utan gränser och nationer.

  Du är alltså positiv till EU .. 😉

 2. Varför skall Göteborgs kommunala skattebetalare riskera sina pengar i tvivelaktiga projekt som vindkraftssatsningar utomlands? Om vi skall vara ”renläriga” enligt ditt partis ideologi så skall väl en naturresurs ägas av de på platsen boende och verkande?

  • Jöran Fagerlund 24 april 2010 — 20:39

   Jordens resurser tillhör alla. Ingen kan kalla naturen sin egendom och jag vill ha en värld utan gränser och nationer.

   Göteborgs skattebetalare skall göra säkra investeringar i sin framtid eftersom storkapitalet aldrig kommer att göra det åt oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: