”Kontrollrutinerna måste förbättras”

Marie Lindén, gruppledare Vänsterpartiet, och Mats Pilhem, vice gruppledare Vänsterpartiet, kommenterar i ett pressmeddelande gårdagens Uppdrag granskning.

SVT:s Uppdrag granskning visade i går ett reportage med anklagelser om mutor inom Göteborgs Stad.

– Reportaget gjorde mig, som folkvald, upprörd på två sätt. Inte bara det som framkom i sak utan även hur journalisterna behandlades, säger Marie Lindén, gruppledare och kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.

– Det är inte rimligt att förvaltningschefer och verkställande direktörer håller sig undan journalisters frågor. Transparens och öppenhet är honnörsord i en demokrati. Det är helt oacceptabelt att man hyr in väktare för att hindra journalister att sköta sitt jobb och filma vid ett öppet möte, fortsätter hon.

Ärendet utreds nu av riksenheten för korruption och det är viktigt att framhålla att alla är oskyldiga till dess att motsatsen bevisats. Samtidigt vittnar reportaget om en dålig intern kontroll oavsett om det har förekommit mutor eller ej.

– Det skall inte vara svårt för kommunens företrädare att ta reda på varför exempelvis en reparation av ett klocktorn kostar över 200 000 kronor när branschfolk bedömer att det borde kosta max 30 000 kronor. Kan inte det interna kontrollsystemet förklara varför kostnaden blev så stor, skall kontrollsystemet göra att fakturan inte betalas, säger Mats Pilhem, vice gruppledare Vänsterpartiet.

Med anledning av reportaget förutsätter Vänsterpartiet att kommunen går till botten med frågan om det finns någon grund för påståendena om mutor som framfördes i Uppdrag granskning.

– Vi välkomnar även initiativ till att förbättra den interna kontrollen så att påstådda arbeten från entreprenörer verkligen är utförda och risken för mutor minimeras. Kontrollrutinerna måste helt enkelt förbättras, avslutar Marie Lindén (V).

Läs mer på distriktets hemsida. Kommunstyrelsen informerades om ärendet vid sammanträdet i går som jag skrev om då.

Media: Svt, SR, GP, GP, DN, DN, Svd, AB, AB, GT, GT, GP, GP, GP, GP, GT, GT, GT, GT, AB, SVT,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Jöran.. Du sitter ju i kommunen så..
  Tror du på att kommunledningen inte vet någonting?
  Ingen har begripit något i alla dessa år?

  Så hur är det.. är dom alltså totalt inkompetenta eller är dom totalt korrupta?
  (Eller både och?)

  • Jöran Fagerlund 01 maj 2010 — 22:01

   Jag kan bara svara för Vänsterpartiet. Vi visste inget och det är illa nog. Det är orimligt att kontrollsystemen funkar så dåligt att våra ledamöter i kommunstyrelsen och idrott- och föreningsnämnden inte fick reda på detta. (Vi har inte någon ledamot i Familjebostäders styrelse.)

   • Tror dig faktiskt, har aldrig uppfattat V som korrupta.. (Kan inte säga samma sak om tex S)

    Är dock övertygad om att några inom kommunstyrelsen måste ha känt till det.. framförallt bland de som varit med länge, annars bör man verkligen ifrågasätta deras kompetens om de inte ens kan tänka sig att sånt här skulle kunna hända.. Systemet har ju inte skapats av tjänstemännen.

    Hulthén tex är ju i praktiken uppväxt inom socialdemokratin och kommunen.. hon borde rimligtvis minst känt till att det gick att göra såhär? Och Johannson bör vi ju inte tala om..

    Har du några idéer om hur detta skall undvikas/hindras i framtiden?

 2. Kanske är det orimligt, att förvaltningschefer och verkställande direktörer håller sig undan journalister, men å andra sidan är de ju inte heller tvingade att
  ställa upp jämt och ständigt. Journalister brukar ju också ha en prententiös och kaxig attityd, så jag förstår dem delvis. Har dåliga erfarenheter själv.

 3. B-O Gavne, Västerås 29 april 2010 — 17:26

  KÄRA GÖTEBORGARE!! -Naturligtvis finns Göteborgs STAD. De många gatorna,
  -fantastiska Kungsports Avenyn! De låga och höga husen -finns charmiga Haga kvar? Och Ullevi Stadion.
  -Men när det gäller samhällsgemenskapen av, politiken med, er alla invånarna heter det Göteborgs KOMMUN. –Precis som det sades i TV-programmet. Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagstadgat, att alla våra politiska lokalsamhällen med dess respektive invånare inom samhällsområdet, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just kommun. Inte minst som kommunerna innefattar, både tät- stadsboende människor och landsbygdsboende och att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. Att vi svenska folk INTE vill skilja på oss som människor. ..ni vet som hände sig 1900-talets Europa.
  -Att det här som kommunaltjänstemännen i gamla börshuset …och tydligen bloggaren här Jöran Fagerlung, går runt och tyknar med, att benämna sin verksamhet för också Göteborgs ”stad”, är bluff och sketigt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: