Korruptionen kan stoppas

Anonym anmälan från 2006. Bilden har jag tagit från Erik Bergs blogg approximationer.blogspot.com
Anonym anmälan från 2006. Bilden har jag tagit från Erik Bergs blogg approximationer.blogspot.com

Många i min omgivning är helhjärtat förbannade över mutanklagelserna i Göteborg. Andra är uppgivna och pratar om Göteborgsandan och gubbar som kliar varandra på ryggen. Det viktiga att komma ihåg är att korruptionen kan stoppas, eller i alla fall upptäckas när de inträffar.

Man måste förstå att den korruption vi ser idag har politiska orsaker. Avregleringar, privatiseringar och upphandlingar tillsammans med en sko-sig-själv-mentalitet som kommer ur en högerpolitik som har trängt djupt in även i socialdemokratiska led har lett till en kommunal verksamhet som betraktas som en sämre variant av privat verksamhet. Det leder till tjänstemän, chefer och direktörer som vill leka företag. Naturligtvis består korruptionen av att enskilda tjänstemän överträder regler och befogenheter men man kan inte blunda för den politiska mylla som dessa värderingar gror i.

Erik Berg föreslår ett generellt fyrapunktsprogram med en lokalt framtagen punkt speciellt för Göteborg:

1. Sluta leka affär. Kommunen behöver inte privatisera allt utförande. Görs samma jobb istället av enheter inom förvaltningen så ökar både den egna kontrollen och den allmänna insynen samtidigt som bestickningsmöjligheterna försvinner. Plus att det ofta blir bättre gjort och att förvaltningen bygger upp och attraherar kompetens som kan mer än att orientera sig i LOU.

2. Stärk förvaltningstraditionerna, återupprätta tjänstemännens självkänsla och stolthet. Det kommunala uppdraget är stort, vitalt och representerar ett fantastiskt civilisatorisk framsteg. Det offentliga är inte en sämre kopia av den privata sektorn, det är en helt annan samhällssfärsom ska operera efter helt andra målsättningar: största möjliga samhällsnytta är vårt mål. Public Service, inte Private Profit. Alla tjänstemän måste vara medvetna om och förstå den skillnaden.

3. Publicera regelmässigt och automatiskt alla fakturor, alla handlingar, varenda kommunalt papper och kvitton på nätet i sökbara arkiv. Medvetenheten om att vem som helst närsomhelst kan granska vilken del av verksamheten som helst är den bästa garanten för att minimera fiffel bland dem som känner sig lockade av att ägna sig åt sånt och garantera rättssäkerhet och effektivitet.

4. Riv ner barriärerna mellan kommunal utsida och insida. Gör upp med föreställningen om kommunen som lika med den kommunala förvaltningsapparaten. Kommunen är en förening där alla som bor inom kommunens geografiska gränser är medlemmar. Tjänstemännen är inte mer kommunala än vad Glenn på fyllebänken är. Tjänstemännen är däremot anställda som Glenns tjänare eller om man så vill som kommunmedlemmarnas funktionärer. Kommunen tillhör oss alla. Vi har rätt att se in, gå överallt, fråga, kritisera och tycka till i det som är vårt. Det glöms ofta bort idag.

5. För Göteborgs del gäller dessutom, kopplat till den fjärde punkten, ett specialtips: gör upp med Göteborgsandan. Det råder alltjämt en jävla gubbröra i den här stan. Gubbar som kliar varandra på ryggen och som fått för sig att det som är vårt är deras. De är en propp med en röten sunkig anda som måste bort.

Vänsterpartiet kommenterade mutanklagelserna igår. Vi har även föreslagit ett kommunalt byggbolag som kan vara en del av lösningen. Miljöpartiet föreslår en mottagarfunktion för tips. Svensson har bloggat om det. Jinge likaså. Läs även mina andra inlägg i frågan här och här.
Uppdatering 30/4: Det visar sig att även vårdföretag i Stockholm fifflar med fakturor.

Media: GT, GP, GPGP, GT, GT, GT, GT, DN, GTGPGPGPGTGTGTGTGTGTGTDNSvdABDN,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

19 kommentarer

Lägg till →

 1. Skitsnack att detta ar en hoger/vansterfraga eller beror pa privatisering.
  Korruption drabbas alla politiska falanger av, oavsett syn pa privatisering!

 2. Du kan inte mena allvar i att dra in alliansen i denna fråga!? I Gbg??? Arbetarkommunen framför alla? Den har väl varit sossestyrd sedan typ 1800-talet? Vart får du detta ifrån? Din retorik gör bara bort dig. Vad som avslöjats är en hoper korrupta tjänstemän som bör buras in och deras chefer har profilerat sig som ryggradslösa amöbor. Men om detta på något sätt skall tolkas politiskt så bör det rimligen göras med Gbg:s politiska historia i beaktande. Då står vi där med sossar och kommunister. Så det förefaller vara trångt i glashuset…

  • Jöran Fagerlund 30 april 2010 — 17:18

   Jag skriver inte alliansen utan borgerlig politik. Socialdemokraterna har i årtionden omfamnat borgerliga paradigm och fört en i grunden borgerlig politik. Det har handlat om utförsäljningar, preivatskolor, bolagiseringar, avregleringar och en budgetpolitik som gått ut på inflationsbekämpning före full sysselsättning.

   Delar av denna politik gör samhället mer exponerat för korruption.

   Socialdemokraterna i Göteborg är inget undantag. Tvärt om.

   • Peter Edling 01 maj 2010 — 11:19

    Ja, jag förstår ditt argument. Men det saknar samband med sakfrågan. Frågan handlar ju om kriminallitet, tjänstemannaansvaret och chefers flathet. Att du använder epitetet borgerlig så som den bakomliggande förklaringen till detta beetende indikerar inget annat än att du inte vill, förstår, eller förmår att lyfta dig från denna dogmatiska nivå på debatten.

    Vill du med din argumentation ge sken av att om vi bara alla var ”goda kommunister/socialister” så skulle inte korruptionen visa sin fula nuna. Du tror väl inte att de som läser din blogg är så naiva?

    Om du nu kommer med nekande respons till ovanstående så faller hela din argumentation, kan du se det?

    Jag förstår och respekterar att du använder dig blogg för att få fram din politiska åsikt, men vinklingen du gör i denna fråga är ju fullkomligt huvudlös.

    ” tjänstermännen i Gbg har tagit mutor för att de tänker borgeligt”

    Det skulle ha varit din rubrik i min tolkning.

    • Jöran Fagerlund 01 maj 2010 — 12:34

     Läs mitt inlägg från i torsdags och försök hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är klart att det är enskilda som begår brott. Vi föreslår också skärpta rutiner för att stävja detta. Samtidigt måste man också inse att ju mer man privatiserar och lägger ut på entreprenad, i grunden borgerlig politik, desto större risker för korruption utsätter en kommun sig för.

 3. Eftersom jag råkar vara bosatt i ett av världens mest korrupta länder enligt alla objektiva mått (ca 160 av 180 länder på Transparency Intl skala) sedan många år har jag anledning att ofta reflektera över orsakerna till korruption, här som i Sverige.

  Jag menar, utifrån mitt vänsterperspektiv, att detta har inget med politiska vägval att göra, men det har ändå samtidigt med politisk makt att göra. Korruption kommer ytterst från hierarkier och stora maktavstånd (läs: hög acceptans för auktoritärt ledarskap).

  Vi kan på goda grunder anta att till exempel skolan blir mer korrumperad av ökad makt för lärare om det sker på bekostnad av elevinflytandet.
  Vi kan anta att Göran Johansson ”stadiga” hand och ofta dåliga humör mot de som ifrågasatte honom har gynnat en typ av kommunala chefer med samma maktsyn, som sedan ansett sig kunna ta sig friheter utan att någon vågat reagera.

  Korrumperade system bygger ofta på patronage. Man köper tystnad eller medhåll genom att ge förmåner till underordnade som skulle kunna reagera (det måste ju vara många fler som känt till detta?).
  De mera lättskrämda skräms till tystnad och åter andra knuffas ut ur organisationen när de börjar ifrågasätta.
  Detta är givetvis mycket lättare att skapa i en miljö med stora orättvisor och där de svagaste har små marginaler (en god anledning att inte tro på ökade klyftor som lösning på samhällsproblem).

  Nej, detta har på svensk kommunal nivå inget alls med höger eller vänster att göra. Det handlar om trygghet, transparens och policy – det är förutsättningar som krävs för att whistleblowers skall kunna våga agera.

  Privata upphandlingar och privatisering i sig är inget problem så länge man förstår maktproblematiken och låter det följas av ett genomtänkt regelverk, kontroll och transparens. Men det är ju i detta som svenska liberaler är så fruktansvärt naiva med sin tro om individuella friheter och möjligheter – de vill ju inte förstå att när de avreglerar, så måste de ju också skapa nya strukturer för kontroll. Och det kostar ju också, och på slutet blir ofta ändå offentlig driven verksamhet minst lika effektiv som offentligt upphandlad.

  Efter några år utomlands är min uppfattning att Sverige faktiskt har mindre korruptionskontrollerande byråkrati än de flesta andra länder. Vi litar ju på att vår granne är hederlig. I ett samhälle med ökade klyftor löper vi alltså större risk få den här typen av skandaler än många andra länder.

 4. Bra Jöran (och Erik får man väl säga?)!

  Bland det bästa jag läst på länge…

 5. Här är det fråga om brottslighet. Blanda inte bort korten genom att skylla på borgliga politici.

 6. Den borgerliga politiken (oavsett om den förs av socialdemokrater eller borgarpartier är faktiskt en av grunderna för korruptionen.

  Men vad det ytterst handlar om är hur stark och demokratisk staten är. I Italien är den svag och andra krafter har delvis tagit över (oliak maffiakonstellationer). I Grekland är själv statsapparaten och överklassen en del av maffiaväldet, ja själva cntrum i det. Så där har man en stark stat och har sluppit maffiagrupper som alternativa maktcentrum. Istället har man en korrumperad maffiastat.

  Strak och demokratisk stata me folkets förtroende ger liten korruption. I Sverige går utvecklingen mot en svagare stat och mindre förtroende för staten. Något som ökar korruption och maffiavälde.

 7. Men det här har ju massor med Göteborgare känt till i flera årtionden. Hulthén spelar förvånad, inte alls trovärdigt. Hur kommer det sig att inget hänt förrän Janne Josefsson avslöjar allt?

 8. Ge dig nu Jöran!
  Att skylla mutor på en ”borgelig politik” var lågt!
  Så du menar på fullaste allvar att det inte fanns mutor i Sovjetunionen?
  Överallt där det finns en brist och samtidigt ett fastlagt pris på en vara eller tjänst så kommer det att finnas mutor.
  Överallt där man hanterar ”andra människors pengar” och det inte finns någon direkt koppling till prestation och resultat förekommer det mutor.
  Eller tror du fortfarande på myten om den oförvitlige och omutbare svenske stats- och kommunaltjänstemannen som brinner i sin nit och iver för det allmännas bästa?

  • Jöran Fagerlund 30 april 2010 — 10:13

   Den borgerliga skolan, new public management om du så vill, går ut på att privatisera, ”knoppa av”, fokusera på ”kärnverksamheten” och upphandla resten. Ju mer som upphandlas desto större blir möjligheterna till mutor och korruption. Ju mer som sköts i egen regi, desto mindre blir möjligheterna.

   Det är klart att i ett odemokratiskt samhälle som sovjetunjonen eller borgelighetens nya kelgris Kina där transparensen är lika med noll finns alltid korruption.

   I mitt inlägg förespråkar jag både offentlig regi och transparens.

   Sedan är det klart att borgerligt styrda länder som Italien har mer korruption än de nordiska länderna som trots allt fortfarande har mycket av välfärden kvar. Inte ens Reinfeldt och Borg kan få ner Sverige till Italiens nivå på en mandatperiod, frågan är vad som händer om de frår chansen en period till.

   • Med ditt sätt att resonera så skulle/borde ju också för människor grundläggande behov också vara fria från ”slemma privata vinstintressen som bara är ute efter att sko sig orättfärdigt på hederliga medborgares basala behov”…

    Alltså borde man förstatliga eller kommunalisera boendet och matvarudistributionen..

    Alla måste vi bo någonstans och alla måste vi ju ha något att äta..

    Om dessa sektorer förstatligades eller kommunaliserades så skulle heller inte någon kunna orättfärdigt tjäna pengar på dessa basala behov.

    • Jöran Fagerlund 30 april 2010 — 12:00

     Ja det mesta blir bättre om det sköts demokratiskt och utan vinstintressen.

     När det gäller maten har arbetarrörelse länge varit aktiv i Konsum. Jag kan bara beklaga att man sålde ut sin egen produktion.

     För bostäder har vi allmännyttan och vi vill ha ett kommunalt byggbolag för att pressa priserna och minska risken för korruption.

     • Jöran!
      De länder som försökt sig på att ”socialisera” hela samhället har drabbats av ineffektivitet, brister (med åtföljande mutor och en korrumperad ”elit” som alltid haft tillgång till ”allt”) ett slöseri med resurser och även i vissa fall av svält.

   • Korruptionen i detta fall beror ju på att man har regler och processer som för att fungera kräver att människan är ärlig och välvillig.
    Problemet är att människan ofta är ett girigt djur som vill ha det snäppet bättre än grannen, och tar varje chans för att sko sig på andras bekostnad. Därför ska alla regler som gäller upphandlingar utgå ifrån det!

    Att börja yra om blockpolitik… Please!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: