Maktens man bjöd på fika

EU-kommissionären med ansvar för sysselsättning, socialpolitik och inkludering Lázló Andor bjöd i ett utslag av folklig dialog på fika på ett av caféerna på avenyn. Han pratade med många fina ord om olika problem men lämnade få besked om vad som skall göras för att åtgärda dessa.

Lázló Andor

Jag gick dit för att ställa frågor om den svenska arbetsmarknadsmodellen och Lavaldomen. Första frågan från publiken fick dock någon annan ställa och hon valde samma som jag. Det var flera andra som tog ner handen när hon ställde frågan så det var nog en lågodsare att frågan om kollektivavtal skulle bli den första.

Svaret kommissionären var svepande och innehöll ord som respekt för varandras olikheter och fri rörlighet på arbetsmarknaden och bra vilkor. Han förhöll sig inte till kollektivavtalen.

Slutsatsen måste vara att vi inte kan hoppas på EU-kommissionen (som om vi någonsin har kunnat hoppas på EU-kommissionen) utan den nya rödgröna regeringen måste hantera frågan.

Jag tänkte styra in frågan på EU:s marknadsfundamentalism och konsekvenserna för miljöarbetet i kommunerna som jag skrev om igår. Det blev dock aldrig läge för det.

Det hade också varit intressant att höra honom utveckla funderingarna om inte den nyliberala politik EU förespråkar i själva verket har bidragit till Greklands ekonomiska kris snarare än är en väg ut ur krisen. Det får dock bli en annan gång.

På lapparna står det att EU-kommissionen bjuder på fika men det är ju i själva verket skattebetalarna som bjuder på fika. Tack skattebetalare jag redovisar koppen här.

Läs alla mina inlägg om EU.

Media: GP, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB, AB, AB, AB, AB, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: