Bygg hyresrätter, inte ägarlägenheter

Kristdemokraterna för i en motion fram fiaskoförslaget att kommunen skall verka för fler ägarlägenheter. Christian Larsson (V) lyfte klassperspektivet i debatten. Så länge det är bostadsbrist kommer marknaden inte att lösa någonting. Ägarlägenheter blir bara ännu ett sätt för välbeställda att köpa sig förbi köer. Dessutom gör bostadsbristen att hyror pressas upp och det drabbar hårdast alla som inte har ekonomisk möjlighet att köpa sin bostad

Vänsterpartiet blev inte riktigt det politiska gravitationsfältet som i debatten om privatiseringarna av bolagen men Christian fick in några väldigt slagkraftiga repliker.

Det som behövs främst i Göteborg är fler hyresrätter. Småhus, bostadsrätter och, för all del, ägarlägenheter behövs i våra gamla miljonprogramsområden. Ägarlägenheter är dock inget kommunen bör prioritera. Kommunen skall se till att allmännyttan bygger hyresrätter.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige. Alla handlingar från dagens kommunfullmäktigesammanträde hittar du här.

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Knepig fråga ! Alla måste ju kunna få en lägenhet. Själv är jag fattig som en kyrkråtta och är ytterst tacksam för allmännyttan. Å andra sidan bör man inte stoppa den som vill kunna köpa sig en kvart. Jag passar i frågan !

  2. En lgh kostar lika mycket att producera oavsett den senare upplåtelseformen…
    Men om syftet är att produktionsmedlen i vilka jag antar att du inkluderar boendet skall vara under ”demokratisk kontroll” så förstår ärjag varför du vill att inte vanliga människor skall kunna äga sina boenden. Ett privat ägande av den egna bostaden är ju inte ”demokratiskt” eftersom det enbart är en person som bestämmer över den.

    Allmännyttan ägs av kommunen och jag tror inte att medborgarna vill att enbart vissa grupper i kommunen / samhället skall särbehandlas på ett visst sätt som strider mot kommunallagens skrivningar om likabehandling av alla kommunens medborgare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: