Christian Larsson piskar borgare i debatten om privatiseringar och utförsäljning av kommunala bolag

Anders Flanking (C) vill privatisera stora delar av den kommunala verksamheten. Vi motsätter oss detta. Vi har egentligen inget emot att se över vilka verksamheter som skall drivas i bolagsform men då skall inriktningen vara att se om man kan återföra dem till nämndsektorn som i praktiken har visat sig mer demokratisk än bolagsformen trots kommunallagens skrivningar om att det inte skall vara någon skillnad om kommunal verksamhet bedrivs som nämnd eller som bolag.

Christian Larsson (V) piskar upp borgare på löpande band. Han sköter sig bra och debatten kretsar mycket kring vårt yrkande i kommunstyrelsen.

Privatiseringar är avdemokratiseringar. Demokratiskt valda styrelser där folkflertalets vilja blir rådande är alltid att föredra framför konstruktioner där storleken på ägarnas plånböcker avgör vem som får inflytande. Utförsäljning av göteborgarnas gemensamma egendom innebär att principen ”en människa – en röst” trängs undan.

Utvidga demokratin

I motsats till Anders Flanking och Centerpartiet vill vi utvidga demokratin. Främst på ekonomins område. Vi tycker att det är positivt att demokratiskt styrda verksamheter som offentliga institutioner, kooperativ samt statliga och kommunala bolag tränger undan privat verksamhet.

Ekonomin är det område där demokratin är mest eftersatt. För att nå hållbar utveckling är det nödvändigt att ekonomin demokratiseras. Centerpartiets för-slag är den direkta motsatsen till hållbar utveckling.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige. Alla handlingar från dagens kommunfullmäktigesammanträde hittar du här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

6 Comments

Lägg till →

  1. Kan Jöran svara på Bengts sista fråga ? ”borde ALLT som berör …”. Nu får du bekänna färg ! Väntar med spänning på ditt svar !

  2. Egendomen ”försvinner” inte om den säljs. Den omvandlas bara till reda pengar vilka kan användas bättre än om dessa ligger bundna i för kommunen inte prioriterade områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: