Arbetsseger för klimatarbetet på Vänsterpartiets kongress

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi ombud på Vänsterpartiets kongress har precis beslutat att klimat och miljöfrågor skall göras till ett fjärde prioriterat område i valrörelsen. Det var en arbetsseger för oss som har drivit detta. Många motioner har skrivits och mycket tid har ägnats åt att argumentera av varför miljöfrågan skall lyftas fram i valplattformen. Det handlar dels om frågans vikt och dels om möjligheten att kommunicera vår politik.

Min huvudingång i debatten var att inte göra en fjärde prioritering utan att i stället skärpa skrivningarna om miljö och klimat, helt enkelt för att jag inte trodde att kongressen skulle lägga till ett fjärde prioriterat område. Två motioner hade mitt namn bland undertecknarna. En om att ansluta sig till den globala rörelse som kräver 350 ppm som mål för klimatarbetet och en om att, som huvudstrategi inför klimattoppmötet i Mexiko, kräva en global budget för växthusgaser. Nu valde kongressen att avslå dessa igår.

Dagens debatt visade att stödet för klimatfrågan var starkare än jag bedömt tidigare. Flera ombud berättade också, i talarstolen eller utanför, att debatten hade fått dem att ändra uppfattning. De kom hit med uppfattningen att partiet skall ha tre prioriterade frågor men bestämde sig under debatten att vi skall ha fyra. Det är väl därför vi samlas och diskuterar. Annars kan vi ju lika gärna göra omröstningar på nätet.

Kongressen beslutade också att ändra rubriken till: ”Gemensam trygghet – individens frihet – en hållbar värld”. Tillsammans med gårdagens beslut att byta en under rubrik till ”Byt regering – Byt politik!” kan detta leda till riktigt bra profil och retorik.

Mitt eget inlägg idag fokuserade jag inte på klimatet utan på en motion om att skriva in djurskydd i valplattformen och även att plädera för Aron Mathiasson motion om förbättringar av integritetsavsnittet. Båda föll i omröstningen och det är ingen katastrof. Vi har en bra valplattform.

Bloggar: Jens Holm, Jonas Sjöstedt,

Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Media: DN, Svt, Svt, Svt, Svt, Svt, Svt, Svt, Svt, GP, EX, EX, EX, AB, AB,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: