Samma medicin i Sverige som den som orsakade Greklands kris

Anders Borg skyller EMU-krisen på lata greker. ”Vi ska inte betala för att greker går i pension vid 40” säger han till Dagens industri. Han gör det för att slippa säga som det är: huvudinriktningen i den ekonomiska politik som har lett till Greklands ekonomiska kris är den samma som regeringen Reinfeldt för.

Orsaken till krisen är att offentliga tillgångar har privatiserats, skatterna har sänkts och det offentliga inte har muskler eller ens tillåtelse att bedriva en aktiv sysselsättningspolitik med offentliga investeringar och välfärd. Precis den ekonomiska politik Borg själv för.

EMU-länderna ställer nu upp med lån och ”krispaket” för att sedan kräva att Grekland för mer av den politik som orsakade krisen.

Utvecklingen i Sverige liknar den i Grekland på flera punkter. Klassklyftorna ökar. Stora summor läggs i fickorna på redan rika som ”investerar” sina ”besparingar” på börsen. Nu är det inga investeringar, det är spekulation. Det gör att stora summor dras undan från verkliga investeringar som skapar jobb och välstånd. Spekulationen påverkar företagen också att agera kortsiktigt. Det viktiga är aktiekursen och inte företagets långsiktiga lönsamhet.

I Grekland hålls även stora delar ekonomin undan beskattning. Det som i bland kallas skuggekonomi. Andreas Bryhn pekar på Friedrich Schneiders senaste forskning. Grekland har en stor ”skuggekonomi” och en liten offentlig sektor jämfört med övriga länder i  OECD.

Det skall väl mycket till innan Anders Borg retoriskt påstår att svenskar inte skall betala för grekiska skattesmitare. Men det är det han borde säga. Krisen beror på högerpolitik och att rika har blivit rikare. Lösningen handlar om att pressa samman inkomstskillnaderna och öka den offentliga sektorns andel av BNP. Både i Grekland och i Sverige.

Läs alla mina inlägg om EU och EMU. Läs även Jonas Sjöstedt, Eva-Britt Svensson,Ekonomikommentarer, Motvallsbloggen, Röda Malmö, Jinge, Röda Berget, Svensson och Jens Holm.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: SVT, SVT, SVT; SVT, SVT,SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ,10,11, EX1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, SDS, AB1, 2, 3, 4, 5,

5 kommentarer

Lägg till →

  1. Jag blir så trött när jag ser alla de krumbukter som folk gör för att kringå vanligt sunt förnuft i syfte att motivera sina ideologiska ståndpunkter. Det är klart Daniel har rätt. Handlar om plus och minus precis som i vilken familj som helst. Utgiftssidan väger tungt över inkomstsidan, då får man underskott. Som salig Hans Werthen brukade säga:

    ”Alla talar om hur kakan ska delas, få om hur den ska bakas”

  2. Daniel har helt rätt. Mållgan ; du får gärna kika lite på Laffer-kurvan. Lite nek innan man uttalar sig är bara nyttigt.

  3. Om budgetunderskottet är enda anledningen till Greklands kris så bör vi alla tacka Göran Perssons regering för dess ”sanering” av ekonomin! Det ska dock tilläggas att Sverige visst lånat till skattesänkningar de senaste 4 åren!

  4. Alla de Europeiska länder som har haft stora ekonomiska problem har också ett lågt totalt skattetryck (Grekland ca 34%), det samma gäller också Storbritannien. Då blir länderna extra känsliga vid ekonomiska nedångar.

  5. Du har helt fel, anledningen till den grekiska krisen är deras enorma budgetunderskott, närmare 14%. Sverige lånar inte för att finansiera skattesänkningar eller vidlyftiga utgifter inom offentlig sektor, vi har tvärtom EUs lägsta underskott på ca 0,5%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: