Brysselbyråkraterna tänker granska EMU-ländernas budgetar innan de folkvalda får se dem

I gårdagens Aktuellt var alternativen tydliga: Ohly gillar demokrati och självbestämmande, Björklund gillar byråkrati och överstatlighet.

Förhandsgranskning i Bryssel av euroregeringarnas budgetplaner måste bli en del av unionens planer för att öka stabiliteten, säger EU-kommissionär Olli Rehn i tidningsintervjuer. DN:s analys är enastående:

Utspelet, oerhört känsligt förs självsäkra regeringar som de i Tyskland och Frankrike, gjorde Rehn i en intervju publicerad på tisdagen i tyska tidningen Handelsblatt, dagen innan Rehn och kommissionen ska presentera ett åtgärdspaket för ökad stabilitet.

Som om problemet är att förslaget är ”känsligt” för ”självsäkra regeringar”. Problemet är att Brysselbyråkraterna som tillsätts helt utan demokratisk insyn skall förhandsgranska och godkänna EMU-ländernas budgetarna innan ländernas förtroendevalda får se dem. Helt barockt.

Jonas Sjöstedt sammanfattar bra:

Det är inget mindre än en revolutionerande maktöverföring som förelås. Om EU börjar styra och ställa över detaljer och riktlinjer i medlemsländernas budgetar så sker en fullständigt massiv överföring av makt från medlemsländerna till EU. EU ska till och med granska budgetplanerna innan de folkvalda i medlemsländerna får se dem. Tydligare kan det knappast bli att byråkraterna i EU överordnas nationell demokrati.

Jens Holm kommenterar regeringens hållning och det tydliga beskedet från de rödgröna:

Tur att de Rödgröna inte vill ha någon ny folkomröstning om EMU. De borgerliga partierna talar däremot alltmer unisont för en ny folkomröstning redan nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt menade i Agenda i söndags att det har varit bra för Sverige att stå utanför EMU och att han respekterar det svenska folkets nej i folkomröstningen 2003. Om han verkligen menar vad han tycker borde han stoppa sina partikollegers försök till en ny EMU-omröstning.

I gårdagens Aktuellt sade Jan Björklund att han inte hade något emot att EU-byråkraterna granskar regeringarnas förslag innan parlamenten. Har han stöd för denna hållning i regeringen kommer EMU att bli en valfråga. Det är helt rätt att göra EMU till en valfråga i riksdagsvalet. Annars brukar EMU-frågan dyka upp i valet till EU-parlamentet men det är riksdagen som fattar dessa beslut. Vänsterpartiet har allt att vinna på denna debatt i årets valrörelse.

Läs alla mina inlägg om EU och EMU.

Media: Svt, SvtDN, DN, Svd, Svd, GP, AB,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Major Kada…: Eh, vi är ganska tydliga. EU ska lägga sig i så lite som möjligt. Oavsett om det handlar om rovsdjurspolitik eller budgetfrågor. Har svårt att se att du sett någon (v)-are som säger att vi vill att EU ska topprida den svenska demokratin… Demokratin på EU-nivå är i bästa fall ett skämt, i sämsta fall en skräckhistoria. Vi kan sköta oss själva, tack ska ni ha.

    Att den förra högerregeringen i Grekland ljög och hade sig är knappast ett argument för att låta högervridna ”experter” i Bryssel topprida EU:s länder.

    Att det lilla ordet demokrati ska vara så svårt att acceptera.

  2. V borde stödja Björklund, EU-ministern och the skogstokiga folkpartisterna, ett bättre tillfälle att platta till euroentusiasterna i Sverige har inte funnits på många år. 70% hade inte varit orimligt att sikta på för ett Nej. Det hade stoppat ner euron i halsen på de verklighetsfrämmande folkpartisterna. De något mer intelligenta euroentusiasterna som Sahlin och S ledningen och övriga alliansare hade efter ett sådan tillplattning för lång tid framåt inte ens vågat nämna euron. V borde kräva att vi samtidigt med det allmänna valet i höst också röstar om euron, det kunde gett en ordentlig draghjälp till V.

  3. major Kadawerhielm 12 maj 2010 — 20:13

    Om EU kan granska budgetar och eventuellt stoppa allför dyra förverkliganden av diverse valfläsk, så är det väl bara bra. Utgår från att EU i detta fall endast vill spara och inte lägga sig i detaljer. I så fall är allt OK. T ex borde Greklands budget ha dragits i EU och då hade deras exxesser avslöjats och satts stopps för. I fallet Grekland hade EU gjort en enorm nytta. Förstår mig inte på er på extremvänsterns sida. Ibland är det bra med inblandning från statens sida eller EU:s då. Ibland är det helt fel, menar ni. Visst vill ni väl och lovar guld och gröna skogar åt alla men det skall betalas också av samma som ni ger bidragen till. So what´s the point ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: