Manchester delade med sig av sina erfarenheter av HBT-arbete till kommunstyrelsen


RFSL Göteborg och det Tvärpolitiska HBT-nätverket i Göteborgs stad och Västra Götaland bjöd in till ett informellt erfarenhetsutbyte i onsdags om hur Manchester stad på ett mycket mer uttalat och tydligt sätt jobbar med det lokala hbt-samhället än vad vi gör i Göteborg.

Manchester påminner rätt mycket om Göteborg i sin struktur och historia. De som deltog förutom partierna i kommunstyrelsen var:

Councillor Mary Murphy, Manchester City Council.

Councillor Paul Fairweather, Manchester City Council.

PC Samuel Tennant, Greater Manchester Police.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL.

Kaj Heino, ordförande RFSL Göteborg.

Det var påtagligt hur de i Manchester jobbar uttalat med att representanter för olika grupper skall företräda grupperna. Paul Fairweather som är ledamot i kommunfullmäktige i Manchester har ett tydligt ansvar att vara Lead member for Gay Men. Mary Murphy är Lead member for Lesbians.

I vår fullmäktigegrupp pratar vi ofta om att alla skall kunna ta ansvar för hela partiets politik. Att det inte är yngre som skall ha hand om skolfrågor, äldre som har hand om äldrefrågor, funktionshindrade som ansvarar för färdtjänsten, personer med utländsk bakgrund som ansvarar för integrationen, kvinnor som ansvarar för jämställdheten…

Samtidigt finns det en risk att man tappar glöden som kommer ur egna erfarenheter och att det blir många högtravande ord och lite konkret politisk handling.

Intressant var också att höra att det var tämligen sent som homosexuella män och kvinnor enades i sin politiska kamp. Tidigare drev de sina krav på rättigheter var för sig och såg inte den gemensamma marginaliseringen från majoritetssamhället som en lika stark grund för organisering som gemenskapen i den egna gruppen. Är det så att ett samlingsbegrepp som HBT i själva verket stärker heteronormativiteten eller är det viktigt att fokusera på normen för att kunna bryta den?

Diskussionen gav inga konkreta svar men var väldigt givande. Varje gång jag har varit på en tillställning där samtalet är på engelska lovar jag mig själv att skriva ut en kort sammanfattning på engelska om hur staden styrs. I onsdags hade jag i alla fall skrivit ut en kortare text från hemsidan men dessa låg kavar på skrivbordet när jag kom till mötet. Mitt löfte till nästa engelskspråkiga träff blir således inte att skriva ut fler sammanfattning utan att faktiskt ta med de jag redan har skrivit ut. Alltid något.

Media: GT, GT, GP, GT,

9 Comments

Lägg till →

 1. Trodde du var kommunpolitiker i Götet, Jöran !? Vad har ni politici med bögar, flator och andra mysko figurer att göra ? Tror nog betackar sig för inblandning från er sida.
  Håll er till lokala problem och skatter och MILJÖN ! Låt HBT folket vara ifred och hålla på med sitt. Jag som själv är kommunpolitiker vill inte ha med de att göra alls. Som dotera säger: låt dom hålla på och äckla sig ! Blanda dig inte i !

  • Jöran Fagerlund 14 maj 2010 — 17:15

   Vad förvånad jag blir att just du skulle ha invändningar mot HBT-personers rättigheter Karl-Otto. Not!

   Göteborg är en av de städer där flest hatbrott begås. HBT är i högsta grad en kommunalpolitisk fråga. Tack och lov är inte dina moderata kollegor här inne på samma linje som du.

   • Hej ! Jag som åker till Thailand flera gånger anser mig för straight. Det enda som gäller för mig och 99% av svenskarna. Men, vad faen, vill du hålla på och gulla med HBT folket så för all del. Det bjuder jag på. Men försök inte dra in oss vanliga politici i dina fantasier.

 2. Och vad har detta för betydelse och relevans för svenska förhållanden och vad legitimerar detta?

  • Jöran Fagerlund 14 maj 2010 — 17:17

   FN:s deklaration om mänskliga rättigheter legitimerar detta.

   • Detta är i så fall en fråga för överkommunala organisationer och för en enskild kommun som inte skall särbehandla läs ”fjäska” för en ytterst liten men ytterst högljudd minoritet som topprider majoriteten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: