Godkänd premiärdebatt om funktionshinder

Inte fullsatt men välfyllt på Dalheimers Hus.

I går deltog jag för första gången i en paneldebatt om funktionshinder. Inte riktigt min politiska hemmaplan men det gick bra. Det var handikapföreningarnas samarbetsorganisation, HSO, som hade bjudit in till debatt på Dalheimers Hus. Det skulle handla om kommunala frågor men jag tog med mig vårt fjärdenamn på riksdagslistan, Jesper Odelberg, som stöd i publiken. Även om det inte är min personliga hemmaplan politiskt så är det Vänsterpartiets hemmaplan. Eva Olofsson (V) uppskattas fortfarande för det arbete hon bedrev i kommunen som rotelansvarigt kommunalråd under åtta år och nu fortsätter i riksdagen.

En av frågorna vi fick ut i förväg handlade om mänskliga rättigheter för funktionshindrade och alla andra pratade om allas lika värde i sina inledningar. Jag var sist ut. För att sticka ut lite började jag med att säga att jag inte tyckte att alla skall behandlas lika. Alla skall behandlas olika. Det gäller speciellt för personer med funktionsnedsättningar. Alla måste bedömas individuellt och få insatser utifrån deras behov. För att vi skall leva upp till pratet om allas lika värde måste alla behandlas olika. Någon kanske drar sig till minnes den gamla parollen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”.

Jesper Odelberg

Sedan knöt jag an till mänskliga rättigheter. Vår riksdagsmotion heter också För mänskliga rättigheter i handikappolitiken. Redan innan debatten hade jag ändå planerat en annan ingång: vi kommer alla att få funktionsnedsättningar förr eller senare. När vi blir äldre kan det bli knepigare att ta sig fram. När vi blir föräldrar och kör omkring med barnvagnar likaså. Därför är tillgänglighet bra för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning idag.

För att få in Jesper i diskussionen vände jag mig mot honom och påpekade att när vi gör Göteborg mer tillgängligt för vårt fjärdenamn på riksdagslistan, Jesper Odelberg, så gör vi det också mer tillgängligt för mig och min barnvagn.

Vänsterpartiets budget ger muskler åt nämnderna

Flera av de andra debattörerna pratade om att det var dags att gå från ord till handling och jag undrade varför de inte ger nämnderna några muskler att sätta kraft bakom orden. I den budget Vänsterpartiet presenterade samma dag som debatten tar vi bort effektiviseringskravet på en procent i de personalintensiva verksamheterna. Effektiviseringsmålet är byråkratsvenska för konstanta nedskärningar. Genom att ta bort detta nedskärningskrav tillför vi 178 miljoner till välfärden, 152 av dessa hamnar i stadsdelsnämnderna som har hand om funktionshinderverksamheten. Med tanke på att vi även satsar extrapengar på barnomsorgen, skolan och kvinnolöner kan en stor del av de 152 miljonerna användas till funktionshinder och äldreomsorg.

Vidare framhöll jag behovet av en jämställd biståndsbedömning. Vi ser idag att kvinnor inte får samma resurser som män. Vänsterpartiet har även drivit frågan om våldsutsatta kvinnor som har extra utsatta livssituationer. En sådan grupp är kvinnor med funktionsnedsättningar. De han vara boende av våldsverkaren och därför inte kunna anmäla.

På frågan var vi kan göra störst skillnad för funktionshindrade svarade jag att vi vänsterpartister kommer att göra skillnad var helst väljarna placerar oss. Förutom det jag redan hade nämnt sade jag att det var inom bostadspolitiken. Vi budgeterar för 3000 bostäder, varav minst 1000 hyresrätter i de kommunala byggbolagen, nästa år. För att klara detta vill vi starta ett kommunalt byggbolag och införa statliga subventioner. Då kan vi se till att få tillgängliga bostäder.

Lovade att inte hjälpa till att tjata

En av åhörarna beskrev ett fall där hon var tvungen att driva sitt fall ända till regeringsrätten för att få sina rättigheter tillgodosedda av sin hemkommun. Axel Karlsson (sd) försökte få det till att det var på grund av att inte frivillig välgörenhet som exempelvis kyrkan inte tilläts tillräckligt mycket i Sverige och att det var viktigt att tjata och tjata för att få rätt. Jesper Odelberg replikerade att funktionshindrade inte gör något annat än tjatar för sina rättigheter och fick en applåd av publiken.

När jag sade att sverigedemokraten hade fel, att man skall få sina rättigheter tillgodosedda utan att behöva tjata, och jag lovade att aldrig hjälpa till att tjata utan att i stället jobba politiskt för världens bästa välfärd, utan vinstintressen, fick jag kvällens enda applåd från publiken till panelen. Det får ändå räknas som ett godkänt betyg i min debattpremiär om funktionshinder.

Deltagare i debatten var Axel Karlsson (sd), Mariella Olsson (Fp), Franziska Gustafsson (c), Johan Fält (m), Marina Johansson (s), Jöran Fagerlund (v), Maria Berndtsson (kd) och Thomas Martinsson (mp).

På tal om betyg ger jag  major Björklunds förslag att införa betyg från årskurs sex betyget icke godkänd.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Media DN, DN, SVD, EX, AB, AB,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Vad är den sanna orsaken att vissa värstingar döms aldrig t.ex. muthärvan i MIGGAN: jo, allra största katastrofen var inte i hemlandet som jag flydde; tvärtom, HÄR: MIGGANs handläggare FADIME BAKIR TAR BETALT (mutor). Eftersom jag är gömd asylsökande kan inte ens besöka polisen. Vart skulle jag anmäla sådana kriminella anställda?

    Mvh.

    m.jallow
    m.jallow@libia.com

  2. Ashraf Nasseri 20 maj 2010 — 22:55

    Bra jobbat Jöran./ Ashraf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: