Konsten behöver arenor men framförallt behöver konsten konstnärer och en publik

Besparingsåtgärden att lägga Göteborgs Konsthall i malpåse fram till 2015, eller ännu längre, presenteras av Helena Nyhus (S) som en satsning på kulturen. En ny konsthall för samtidskonst skall byggas vid Backaplan. En ny konsthall är ett utmärkt förslag men mans skall inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten, eller skulle jag säga man skall inte sälja tavlan förrän färgen har torkat. Ingen vet när den nya konsthallen står färdig. Fram till dess måste Konsthallen vid Götaplatsen fortsätta sin verksamhet.

Den fördjupade översiktsplanen för Backaplan kommer att återremitteras på onsdag. Eller bordläggas på onsdag och återremitteras veckan efter om formalisterna vinner. Om jag har förstått det hela rätt är alla partier överens om detta. I alla fall S, V och MP och vi har majoritet.

När man nu talar om att kompetensen (dvs. personalen) och lokalen skall behållas glömmer man det viktigaste: konstnärerna. Konsten behöver både arenor och kunnig, kompetent, personal men framförallt behöver konsten konstnärer och en publik. Var skall konstnärerna ställa ut om Konstmuseet bara har budget till personal och hyra men inte till ny samtidskonst? Vart skall vi göteborgare gå för att se samtidskonst om vi inte har någon kommunal arena för den?

Göteborg har bra konstnärliga utbildningar. Är det då rimligt att vi inte erbjuder någon möjlighet att ställa ut samtidskonst i kommunens regi?

Konst är för viktigt för att vara ett överklassnöje. Hoppas att kulturnämnden kommer på bättre tankar.

Borgerliga bloggare i samma ämne: Per Gustafsson, Lennart Widing,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Media: GP, GP, GP, GP, GP,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Lennart Widing 31 maj 2010 — 20:19

  Ja, och idag har Kulturnämndens presidium beslutat ge förvaltningschefen i uppdrag att avbryta arbetet med en tillfällig lokalisering av Konsthallen till Konstmuseet. Förvaltningschefen får till yttermera visso i uppdrag att undersöka möjligheterna att hitta en annan lösning inför budget 2011 och särskild undersöka möjligheterna att hitta en breddad finansiering.
  För egen del har jag i det pressmeddelande som sänts ut sagt att det är viktigt att Göteborg har en trovärdig konstpolitik både gentemot omvärlden och göteborgarna, och att ett temporärt stopp för Konsthallen inte skulle uppfattas så.

 2. Lennart Widing 25 maj 2010 — 10:36

  Jag delar Jöran Fagerlunds uppfattning att ”en ny konsthall är ett utmärkt förslag”. I förslag till budget för Göteborgs stad 2010 skriver Moderata samlingspartiet ”Konsthallens lokaler är inte ändamålsenliga för uppdraget att visa samtidskonsten för en bred publik och för den egna pedagogiska verksamheten. Konsthallens nuvarande utställningsytor skall användas för Konstmuseet.” Därmed har vi alls inte sagt att Konsthallen skall läggas i malpåse i väntan på nya lokaler. Vi, M, har inte heller bundit oss för en flytt till det eventuella kulturhuset i Backa.
  Göteborgs Konsthall är trots allt en begränsad arena, och ja, vi behöver flera arenor för samtidskonsten. Röda Sten och det offentliga rummet ser jag inte som alternativ till en stadens konsthall utan just som andra arenor.
  Jag vet inte riktigt hur jag skall förstå Jörans sista mening; ”Hoppas kulturnämnden kommer på bättre tankar”. Om Jöran med detta menar ‘bättre tankar än att lägga Konsthallen i malpåse’ så är det faktiskt inte en tanke som kulturnämnden tänkt – i varje fall inte ännu. Förslaget presenterades häromdagen i ett pressmeddelande från S och MP. Det har inte behandlats i kulturnämnden.
  Lennart Widing, v ordf (m) kulturnämnden

  • Jöran Fagerlund 25 maj 2010 — 10:52

   Tack. Med ”Hoppas kulturnämnden kommer på bättre tankar” menar jag att jag hoppas att kulturnämnden kör över S och MP, eller vem det nu är som har presenterat förslaget, i denna fråga.

   Med tanke på vad du säger här Lennart och vad Per Hållén säger i dagens GP borde det gå att rädda Konsthallen till dess att ett bättre alternativ finns på plats. Även om en ny konsthall byggs kanske den gamla vara kvar till och med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: