Värde och pris är inte samma sak

iPod var en av de produkter som fick Apple att börja ta marknadsandelar igen. Det har dock inget med aktiepris att göra.

Som macanvändare förväntas jag bli glad över att Apple för första gången sedan 1989 är ”mer värt ” än Microsoft. Det är klart att lit kul är det att läsa rubrikerna men det är beklämmande att läsa det korta TT-telegrammet. Nyheten handlar inte om företagets värde det handlar om aktiens tillfälliga pris på börsen multiplicerat med antalet aktier. Det säger ingenting om hur företaget går eller mår. Egentligen inget heller om hur mycket det skulle kosta att köpa Apple om man ville. Skulle någon börja köpa upp aktier i stor skala skulle priset ändras.

Värdet på ett företag som Apple består av personalens kunskaper, organisationens förmåga att kanalisera dessa kunskaper och Apples image. Priset på börsen handlar om vad andra tror att andra är beredda att betala för aktien. Inte någon koppling finns till företagets verkliga värde i termer av produktion, kunskap eller ens image. Keynes liknar det vid en skönhetstävling i en tidning där man skall välja ut de sex kvinnor man tycker är vackrast. Den som väljer de sex mest populära vinner priset.

”It is not a case of choosing those [faces] that, to the best of one’s judgment, are really the prettiest, nor even those that average opinion genuinely thinks the prettiest. We have reached the third degree where we devote our intelligences to anticipating what average opinion expects the average opinion to be. And there are some, I believe, who practice the fourth, fifth and higher degrees.” (Keynes, General Theory of Employment Interest and Money, 1936).

Den mest utförliga studien av skillnaden mellan varors värde och pris hittar vi i marxismens arbetsvärdelära. Det är helt enkelt en skillnad på en varas bruksvärde och dess bytesvärde. Samma sak kan man säga om aktiekurser.

När man läser en del journalister och många ekonomer kommer Hjalmar Söderbergs ord osökt upp i skallen: ”Det finns en del saker som man måste vara fackman för att inte förstå.”

Läs även Stefan Stenudd.

Samma icke-nyhet i : GP, DN, Svd, Svd, MW, IDG, IDG, AB, Svt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer

Lägg till →

 1. Vad man bör komma ihåg när det gäller företagsvärdering är att pris och värde är två helt olika saker. Värdet är en kvalificerad bedömning av ett företags värde – mellan kunniga oberoende parter som inte är tvingade till att köpa företaget. Avvikelser kan bero på, synergier, förhandlingsskicklighet, konkurrenssituation. Pris är resultatet av en förhandling mellan två parter.

 2. Karl-Otto, vi bör inte glömma dot-kom-hysterin, där konsultföretag inom IT-branschen värderades in absurdum, fast de gick med stora förluster. Många av företagen med högst aktiekurs på den tiden hade över huvud taget inga inkomster, utan levde bara på nyemissioner.

 3. Antag att företaget ginge dåligt, tror du då verkligen att aktien skulle vara opåverkad ? I sä fall är du större drömmare än jag trodde. Det är nog tur för oss aktiesparare, att herr Jöran inte arbetar på banken.

  • Jöran Fagerlund 27 maj 2010 — 20:19

   Det beror på varför det går dåligt. Aktiekursen beror på förväntningar och gissningar vad andra kan tänkas vilja betala för aktien och inte hur det går för företaget. Bara för att kursen går upp betyder inte det att företaget går bra. I detta vall blev ju Apple ”högst värderat” eftersom Microsoft sjönk mer än Apples aktie.

   • ”Vad andra vill betala för aktien” beor väl för höge farao på lönsamheten. Och n-vis på förväntningar inför framtiden.

 4. Hakan Smedja 27 maj 2010 — 15:44

  Börsen och spelet där ingår i den oändliga onödvändigheten. En populär mänsklig aktivitet som inte bara tar upp våra värdefulla mänskliga resurser. Denna onödvändigheten skapar även osäkerhet och rädsla. Vilket är tillstånd då människor inte odlar sin altroistiska sida. I stället frodas konkurrens och egoism. Egenskaper som inte sällan ger ny näring till den oändliga onödvändigheten.
  Ha det pojkar hoppas vi ses fram över.

  Jag skulle behöva lite dingel…

  • Förstår inte vad du menar med: ”odlar sin altruistiska sida” och den ”oändliga onödigheten”.
   Kan vi få en förklaring på svenska, tack !

 5. På pricken. Börsen är institutionaliserad hysteri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: