Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

Erica Litzén, tf. gruppchef, stadskansliet.

Deltog i ännu ett av miljöförvaltningens förträffliga frukostseminarier i fredags. Det var Erica Litzén, tf. gruppchef, stadskansliet som presenterade rapporten Göteborgssamhällets utveckling. Nytt för i år är att rapporten inte trycks utan enbart finns digitalt.

Ett viktigt skäl är interaktiviteten. Att man skall kunna kolla på statistik och processer visuellt. Spännande att se tråkigt att förstå vad som har skett och sker. På många sätt slits Göteborg isär.

Det är i den inramningen man skall se helgens rapporter om ökad tillväxt i ekonomin. Det går bra för Sverige. Vi återhämtar oss snabbare än ”vi” vågat hoppas på. Men det är ju denna utveckling som har slitit isär Göteborg. Det är den ”normala” utvecklingen som orsakat klimatförändringarna. Borde vi inte önska en annan utveckling?

Verktyget är bra men jag saknar en tydligare koppling mellan ekonomi och miljöförstörelse. Naturvårdsverket har slagitfast ett tydligt samband mellan inkomst och klimatpåverkan. Det vore intressant att se överklassområdenas klimatpåverkan i statistiken, lyfte jag fram i diskussionen i fredags.

Min andra fråga handlade om hur verktyget nu skall hantera sammanslagningen till tio stadsdelsnämnder. Våra stora problemområden som Askim, Örgryte, Älvsborg och Torslanda göms ju statistiskt i mer genomsnittliga kolosser. Nu går det att ta fram statistik mer detaljerat när det gäller t.ex. inkomst men när det  gäller attitydundersökningar görs dessa på stadsdelsnämndsnivå. SDN-reformen tycks inte per automatik dölja klasskillnaderna i Göteborg. Frågan är om de styrande kommer att fråga efter statistiken och viktigare: om de kommer att agera för att förändra utvecklingen.

Testa gärna verktyget på www.samhallsutvecklingen.se

Arvodet och fikat redovisas på min sida för gratis kalorier och andra förmåner.

Media: GT, GT, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En kommentar

Lägg till →

  1. Du gillar tydligen inte dem som har det bättre än du själv !Deras klimatpåverkan !? Tycker du inte att kommunen/staten lägger sig i tillräckligt ?
    Låt de rika på bo precis som de vill ! De som haft mindre tur får väl trycka ihop sig i en etta/tvåa/trea någonstans. Som jag själv men jag accepterar. Jag gillar läget. Då mår man bäst.
    Någon gång någonstans kommer kommunen att spricka av självtillräcklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: