Ju mer som privatiseras och läggs ut på entreprenad desto större risker för korruption exponerar kommunen sig för

Till morgondagens kommunfullmäktige har jag ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande om mutskandalen som drabbat Göteborg. Jag menar att fullmäktige skall informeras vad som har gjorts och vad som skall göras framöver.

Det är beklämmande att varken fullmäktiges presidium, revisorerna eller kommunstyrelsen har förberett information till fullmäktige och en ledamot tvingas fråga efter den.

Jag menar att det är ett uttryck för den självgodhet och felaktiga självbild som präglar kommunstyrelsen. De har svårt att se sig som underställda kommunfullmäktige. Ersättaren Mikael Janson (Fp) försade sig för en tid sedan, när han kommenterade att sociala resursnämnden skickat några struliga ungdomar på ett ”utbytesår” i Nicaragua, och var upprörd att ”ett sådant kontroversiellt program borde gå vidare för beslut hos den högsta politiska ledningen i Göteborg- kommunstyrelsen.”

Här är frågan som behandlas sist på dagordningen i morgon kväll:

När vi, via media, nås av uppgifter om oegentligheter och mutor i stadens verksamheter är det rimligt att kommunfullmäktige, som är Göteborgs Stads högsta ledning, får en genomgång av vilka åtgärder som har vidtagits för att hitta de ansvariga och skyldiga samt vilka åtgärder som kommer att vidtagas för att något liknande inte skall inträffa på nytt.

Skandalen har flera dimensioner. En är att anställda i kommunen tycks ha skott sig på göteborgarnas bekostnad. En annan är att företrädare för staden gjorde sig onåbara för media och till och med hyrde in väktare för att hindra journalister att göra sitt jobb.

Med anledning av detta vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande:

Vilka åtgärder har vidtagits för att hitta de ansvariga och skyldiga samt vilka åtgärder kommer att vidtagas för att något liknande inte skall inträffa på nytt?

Läser att en entreprenör har fakturerat kommunen enorma mängder arbetstid för snöröjning. Ännu ett exempel på problemen med bolagiseringar, privatiseringar och entreprenader. Ju mer som läggs ut desto större risk för korruption utsätter kommunen sig för.

Omvänt, ju större egen produktionsapparat kommunen skaffar sig desto mer flexibel kan organisationen bli. Det är klart att vi inte kan ha årsanställda som skall skotta snö på sommaren. Men varje årstid har sina personalbehov och toppar. Lägger vi där till mer av fastighetsskötsel, parkeringsvakter etc. ökar flexibiliteten. Inte minst för personalen. Möjligheterna till utveckling och byte av arbete ökar. Det är viktigt för att bryta könsstereotypa yrkesval. Så länge varje syssla görs av olika bolag är det svårt för exempelvis en städerska att vidareutbilda sig till fastighetsskötare.

Alla handlingar till fullmäktige hittar du här. Läs alla mina inlägg om mutskandalen. Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En kommentar

Lägg till →

  1. Korruptionen sänker Göteborg 02 juni 2010 — 13:14

    Till och med en femåring inser att snöröjaren inte kan agerat på egen hand. Varför sitter kommunen tyst tills nästa skandal uppdagas? Kommunens vilja att själva avslöja något är noll… Jag kan ge er ett tips. Ta er en titt på återvinningsbranschen, återvinningsstationer, sophantering etc innan någon annan gör det. Det är en smutsig bransch så att säga… Och glöm inte Gatubolaget, Higab och Göteborg&Co. Men vem vågar granska Göteborg&Co med Göteborgs mäktigaste män i toppen? Nej, man hör ingenting om frivilliga interna granskningar av kommunal förvaltning eller kommunala bolag. Viljan finns helt enkelt inte. För mycket att förlora på det helt enkelt. I Göteborgs kommun får sanning och rättvisa ge vika åt karriär, framgång och pengar. Men sanna mina ord, efter uppgång kommer alltid fall. Göteborgs Stad kommer falla som sten och urarta i våld, kaos och misär om ni inte rensar ut i kommunen. Det som är mest graverande är signalerna som kommunen sänder ut till medborgarna – att brott lönar sig. Den bestående känslan är att kommunens folk åtnjuter rättslig immunitet. Man tror detta är en fruktansvärd mardröm, men nej, det är verklighetens Göteborg.

    Reagera nu innan gängen sätter hela Göteborg i brand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: