Ashraf och Alireza inleder dagens fullmäktige med bra debatt om privatskolornas diskriminering av elever med funktionsnedsättningar

Dagens fullmäktigesammanträde är igång. Först ut är interpellationen av Ashraf Nasseri (V) om privatskolornas diskriminering av elever med funktionsnedsättningar. Pålästa och vältaliga ger Ashraf och Alireza de borgerliga en omgång. Det är orimligt att kommunen inte sammanställer diskrimineringen som sker på privatskolorna.

Under hösten 2009 lät programmet Skolfront två journalister ringa runt till friskolor och påstå att de hade ett barn med funktionsnedsättning som de önskade plats till. En av tio friskolor sa nej direkt utan att göra den utredning om barnets behov som skolverket kräver och fyra av tio var tveksamma.

Problematiken fick stor uppmärksamhet i media med fokus på friskolornas negativa attityd och det faktum att det finns lagrum för sådant agerande.

En av skolorna i programmet som sade nej till en rullstolsburen flicka var Assaredsskolan i Göteborg. Det enda skälet var att hon behövde hjälp med toalettbesök.

Ashraf lyfte frågan om det är rätt att bevilja privatskolor tillstånd om de inte har tillgängliga lokaler. Hon pekade även på privatskolornas stora vinster. De största koncernerna omsätter tillsammans flera miljarder och gör vinster på hundratals miljoner kronor.

Alireza påpekade att den borgerliga regeringen har beslutat om en ny lärarutbildning där kompetens om elever med funktionsnedsättningar inte ingår. I stället hänvisar Björklund till specialpedagogik.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige i Göteborg.

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Erik: Att de får skattepengar.

    Jöran: Jag har en gammal klasskompis vars son blivit nekad att fortsätta på sin (som jag uppfattade det) kommunala skola i grannstadsdelen och blivit hänvisad tillbaka till den stadsdel där det enligt henne inte finns kompetens för hans funktionshinder. Intresserad av mer info?

  2. Privatskolor är ju just privatskolor. De kan visst säga nej till en elev om de inte förfogar över den extra utrustning som en elev behöver. Det kan däremot inte kommunala skolor.
    Vad är problemet ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: