Göteborgs Stad kan inte säkerställa att vi inte serverar kött från plågade grisar

Efter Djurrättsalliansens skakande avslöjande i december 2009 om missförhållandena på svenska grisfarmar lämnade jag in en interpellation om hur kommunen säkerställer att vi inte serverar kött från plågade djur i våra verksamheter. Sitter stadens personal och matar våra 2-åringar, eller 92-åringar, med fläsk och bacon från grisar som har plågats?

Av Kia Andreassons (MP) svar kan man konstatera att vi inte vet. Staden kan inte säkerställa att grisar inte plågas eftersom vi måste lita på de kontroller som Djurrättsaliansen visade ha stora brister och som jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) aktivt har försämrat

Jag inledde med att visa några av Djurrättsalliansens bilder från Västra Götaland i format 50 x 70 cm för fullmäktige. Det är viktigt att de ansvariga får se vad frågan handlar om.

Kia Andreasson (MP) svarade att hon tyckte att allt kött kommunen skall vara krav-märkt men hon vägrade ge besked när hon hade tänkt se till att det blir kravmärkt.Vänsterpartiet föreslog 25% kravmärkt 2010 för att sedan öka i rask takt. S och MP nöjer sig med att det blir mer 2010 än 2009.

Ordförande Jörgen Linder (S) avbröt mig för att jag pratade om djurskyddslagen och det ansvar Eskil Erlandsson har för det försämrade djurskyddet. Jag kan förstå logiken i att fulmäktige inte kan prata om saker som inte längre är kommunens ansvar men jag kan inte förstå varför man inte är konsekvent i detta. I fullmäktige i kväll har det debatterats regeringens skattesänkningar, regeringens skolpolitik, regeringens äldreomsorgspolitik… mängder av regeringspolitik men det var bara jag som blev stoppad. Kommunstyrelsens ordförande fick obegränsad talartid i ett ärende…

Det är ju en orimlig hållning. Hur skall företrädare för Göteborgs stad förhålla oss i olika organisationer som SKL och FAH om diskussionen kring vem som är mest lämpad att sköta djurtillsynen, kommunerna eller länsstyrelserna, om vi inte får debattera frågan och komma fram till en position i fullmäktige? Hela debatten kommer att finnas här för att lyssna på.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige i Göteborg.

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Fredo Elfredo 28 juli 2010 — 01:53

  Det är bevisat att västvärldens begär, utav kött hos McDonalds, Burger King
  (Ägs av U.S Army) Max osv
  gör att en stor del utav världen håller på att kollapsa!
  Det finns ett ganska enkelt sätt att lösa det!?
  Genom att minska konsumtionen utav kött!
  As simple as that!
  Det handlar om att ta ansvar och förvalta den lilla planet vi lever på!
  Glöm inte det för det är era barn som kommer få ta över skiten som vi bajsar ut!!!

  – Don’t think twice? It’ll be another day 4 you and me in a fucked paradise!

 2. Maria Alander 04 juni 2010 — 00:17

  Jag vete tusan vad jag skall rösta på. Om NÅGOT parti, ville säga att landets djurhållning måste förbättras och att jordbruket borde få kollat upp vad de släpper TILL och släpper UT.. Skulle jag rösta på DEM! Att DU är engagerad, märker jag, men det finns de som väljer att inte äta kött och väljer ”höger” ändå.. Som att djurhållning inte har med den övergripande politiken att göra..

  • Jöran Fagerlund 04 juni 2010 — 09:21

   Det finns stora skillnader mellan partierna i praktisk politik när det gäller djurrätt. Vi har flera starka kandidater på området i höstens val. Politiken är starkt förankrad i Vänsterpartiet. Till fullmäktige i Göteborg kandiderar bl.a. Aron Mathiasson på centrumlistan och jag i nordost. Vårt tredjenamn på riksdagslistan i Göteborg Marlene Svensson är intresserad av miljöfrågor och djurrätt. På Stockholmslistan kandiderar Jens Holm, Sveriges kanske främste klimat- och djurrättspolitiker, för Vänsterpartiet.
   Läs hans blogg om djurrätt och klimat.

   Sedan 1950 har köttkonsumtionen i världen femdubblats. Och till 2050 förväntas den fördubblas igen jämfört med 1999 års nivåer. En förutsättning för det är storskalig uppfödning, transport och slakt under fabriksliknande omständigheter. Missförhållanden som de som avslöjades i december är därför knappast förvånande. Trots dessa kända fakta äter svenskarna mer kött än någonsin. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med 50 procent.

   Den borgerliga regeringen har aktivt försämrat djurskyddet i Sverige. En av Eskil Erlandssons allra första åtgärder som jordbruksminister var att lägga ned djurskyddsmyndigheten. En helt världsunik myndighet med ett trettiotal anställda, med syftet att se till att djuren skulle behandlas väl och att djurskyddslagen skulle efterlevas. Erlandsson centraliserade också djurskyddstillsynen till länsstyrelserna, men gav dem inga nya resurser för att kunna utföra sitt uppdrag. När kommunerna hade tillsynsansvaret finansierades detta via avgifter, inte skattemedel. Helt rimligt enligt principen förorenaren betalar. När nu djurägarna inte behöver betala avgift för kontrollen till länsstyrelsen är syftet med reformen uppenbar: centerpartistiskt valfläsk till landets bönder.

   När Ekot våren 2009 avslöjade missförhållanden i Danmark fördömde jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) dansk griskött och passade samtidigt på att hålla brandtal för svensk grisuppfödning. Nu har Djurrättsalliansen genom sina filmer avslöjat att svenskt kött inte är en garanti för god djurhållning. När svenska konsumenter tror att de gör djuren en välgärning genom att köpa svenskt kött bidrar de i själva verket tyvärr till att djur far illa. Jordbruksministern bidrar till detta genom att göra gemensam sak med köttkapitalet och propagera för svenskt kött.

   Svenska grisar plågas lika mycket som danska. Konsumenterna förs också bakom ljuset med hjälp av de miljardbelopp som EU subventionerar europeisk köttindustri med årligen. Swedish Meats, Scan och skandalanläggningen Blackstaby har alla fått jättebelopp från EU. EU sponsrar årligen denna djurplågande, klimatovänliga och ohälsosamma industri med drygt 30 miljarder kronor. En post på närmare en halv miljard kronor gällde ”säljfrämjande åtgärder”, det vill säga rena reklampengar för kött. Scan och Swedish Meats har båda tagit emot reklampengar. Men trots att det är regeringens policy att verka för minskade jordbrukssubventioner har Erlandsson vid flertalet tillfällen låtit sina tjänstemän rösta för höjda köttsubventioner på EU-nivå

   Enligt jordbruksverket fattas i dag flera hundra tjänster för att djurskyddslagens intentioner ska kunna följas. Resultatet kan vi se på Djurrättsalliansens film: vingklippta myndigheter utan möjlighet att kontrollera den mångmiljardindustri som köttindustrin utgör. I Göteborg finns inte mycket köttindustri men väl många djur som behöver skydd. Frågan är hur detta skydd fungerar sedan kommunen blev av med tillsynsansvaret. I Skåne, som har stor djurindustri, har inspektionerna halverats enligt en artikel i Sydsvenskan den 6 april.

   Rimligtvis borde kommunen kräva att leverantörer till Stadens verksamheter följer lagar och förordningar. Upphandlingsavtal borde formuleras så att Göteborgs Stad kan kräva pengarna tillbaka från en leverantör som fälls för djurplågeri eller får alvarlig anmärkning vid tillsyn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: