Motsägelsefull argumentation kring krogarnas öppettider

Debatten om krogarnas öppettider var så förvirrad att jag hänvisar till partiernas yrkanden. Mest förvirrande var argumentationen från S, M, FP och KD. All fakta de presenterar i yrkandet talar mot krogöppet fram till kl. 05.00 och ändå ladar de i slutsatsen att de vill ha fler krogar öppna fram till 05.00 och utvärdera hur det har gått om två år.

När debattörerna skulle förklara yrkandet blev det bara värre. Några hävdade att vi inte skulle ha en alkoholpolitisk debatt utan bara om krogarnas öppettider samtidigt som de som argument hävdade att krogarnas öppettider påverkandet drickandet hemma och därför var positivt för folkhälsan. Ni får helt enkelt lyssna själva här i morgon.

Idag finns det gott om vetenskaplig forskning som bekräftar sambandet mellan utökade serveringstider på krogar och restauranger och ökad konsumtionen av alkohol, liksom sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och en ökning av misshandel, våld, skadegörelse samt alkoholrelaterade olyckor. Detta har också styrkts i tidigare utredningar samt myndig-hetsrapporter. I Norge föreslog regeringen för ett par år sedan att man skulle minska tiden för alkoholservering med en timma. Flera städer valde att genomföra förändringen innan en eventuell lagändring var klar. Efter en tid meddelade polisen och brottsförebyggande rådet i Norge att man sett en markant minskning av våld och skador som en direkt följd av kortare alkoholserveringstid.

Det har inte gjorts några studier på empiriskt data från just Göteborg, vilket inte heller torde vara nödvändigt då den vetenskapliga forskningen på området är generaliserbar. Polis-myndigheten i Västra Götaland för dock statistik på våldsbrottens spridning över dygnet på Avenyn, där vi har restauranger och krogar med serveringstid till kl. 05.00. Polisen menar att en stor del av våldsbrotten är restaurangrelaterade och sker fredag, lördag och söndag morgon. Som diagrammet nedan visar inträffar en topp mellan kl. 02.00 och 04.00, en halvering av brotten mellan kl. 04.00 och 06.00 för att sedan praktiskt taget avta helt kl. 07.00.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige i Göteborg.

Media: GP,

En kommentar

Lägg till →

  1. Regleringar och förbud ligger inte i tiden. Gjorde motboken folk nyktrare och var förbudstiden i USA en soccé ?
    Det gäller nog att övertyga folk om att dricka måttligt. Mer morot och mindre piska. Inte ens Sovjet kunde ju få folk att dricka mindre. Hur skall då ett minisovjet som Sverige lyckas med förbud ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: