Höjd skatt en valvinnare för Vänsterpartiet

Läser i GP att de flesta är nöjda med den skatt de betalar och vinkeln i artikeln är att få vill betala mer skatt. Vinkeln tycks vara att skattehöjningar inte är någon valvinnare. Jag tänker tvärt om. Vänsterpartiet har allt att vinna på att prata höjd skatt i valrörelsen.

Observera att frågan var om man tyckte att man själv skulle betala mer skatt utan att veta till vad den skall användas. När SKL frågade om folk var beredda att betala mer skatt för specifika välfärdsändamål som äldreomsorg och skola var resultatet helt annorlunda över 90 procent ville betala mer skatt för ökad kvalité i äldreomsorgen.

Det tycks som om skattehöjningar kan bli en valvinnare för oss. I kommunvalet i Göteborg 2006 fick Vänsterpartiet 7,23 procent av rösterna. Enligt sifoundersökningen vill18 procent av göteborgarna betala höjd skatt. Vänsterpartiet kan alltså nästan tredubbla sitt väljarstöd med den skattehöjning på 50 öre per intjänad hundralapp vi föreslår i budget 2011 bara genom att säga att vi vill ha höjd skatt. Vi nöjer oss naturligtvis inte med detta. När vi sedan berättar vad skatten skall användas till är potentialen enorm. 91 procent vill höja skatten för att förbättra äldreomsorgen. I Göteborg finns bara ett parti som föreslår just det: höjd skatt för bättre välfärd. Vi går till val för att skapa världens bästa välfärd – utan vinstintressen.

För övrigt är Cecilia Verdinelli briljant som vanligt i GP. Denna gång om brudöverlämningen:

Att döma av kommentarsfält och bloggar anser folkflertalet att de kritiska prästerna är njugga glädjedödare som inte kan fatta att det partiarkala överlämnandet ”bara är en fin symbol”. Den ska inte förstås bokstavligt! Det är en harmlös ceremoni! Här inträder en oerhört bekväm selektivitet. För traditioner som uppfattas som främmande kan aldrig någonsin betraktas som harmlösa symboler. En tjej med hijab är först och främst förtryckt, oavsett om hon är doktorand i molekylärbiologi och insisterar på att hijaben är hennes eget val. I synnerhet muslimska traditioner tolkas bokstavligt. Hver gang.

Media GP, AB, AB, Svd, Svd, DN,

18 kommentarer

Lägg till →

 1. Du borde läsa vad bloggaren Badlands Hyena tycker om er vänsterpartister ! Inget personligt men lite horisont på tyckandet skadar aldrig. Ta det nu det lilla lugna och hetsa inte upp dig !!

  • Jöran Fagerlund 06 juni 2010 — 07:44

   Och precis som du själv är han en vänstersympatisör med goda kunskaper i marknadsföring och pr som bara vill ge några vänliga tips för att Vänsterpartiet skal öka sin röstandel i september?

 2. Hehe, bra! Gå till val på höjd skatt. Ser fram emot den fajten, men särskilt hur ni i så fall kidnappar sossepolitikerna och får några fler rödgröna att byta block. Mycket trevligt. Ni ligger ju redan under kraftigt i Göteborgsopinionen.

 3. Göteborg har redan högst kommunalskatt av storstäderna i kombination med kommunal korruption och ni vill höja skatten? Låter inte som ett vinnande koncept. Mitt råd till vänsterpartiet i Göteborg. Bryt med det korrumperade S och gör upp med korruptionen. Visa er integritet! Om ni hänger på S i kommunalvalet kommer ni sjunka som en sten.

 4. En fråga som är intressent att ställa i sammanhanget är ju om ytterligare skattehöjningar överhuvudtaget ger ökade inkomster åt det allmänna. Ekonomi är nämligen inte ett nollsummespel där ”resurserna” bara finns där ute i samhället och kan delas ut som ni vänsterpartister oftast verkar tro utan ”resurserna” måste skapas genom arbete.

  Man skulle kunna säga att statens skatteinkomster ges av basen (summan av värdet av varor och tjänster som produceras) multiplicerat med skattesatsen. Inför man en skatt måste både producenter och konsumenter betala (därför att de kan föra över skattekostnaden på varandra). Det producenterna betalar innebär att företagens marginaler krymper, man kan inte ha lika många anställda måste dra ner osv allt annat lika. Konsumenterna får antingen mindre kvar i plånboken till annat eller köper mindre av den dyrare beskattade varan. Detta i sin tur slår också mot producenterna….

  Är du med på resonemanget? Skatten innebär inte bara en överskjutning av pengar till statskassan från producenter och konsumenter utan att den samlade kakan krymper. Vissa skatter kan skapa större samhällsmässiga förluster andra mindre.

  Många av de skatter V föreslår är extra skadliga. Exempelvis förmögenhetsskatten. Visst det låter fint att slå mot de rika, men vad innebär den skatten egentligen? Den som är riktigt rik ser till att placera sina tillgångar utomlands så de slipper betala. Detta innebär att de rikas kapital i mindre utsträckning används för att investera i Sverige och svenska företag vilket minskar kakan för oss alla.

  Skatten slår istället mot medelklass och arbetarklass. Varför då? Jo de flesta av oss har valet att spara en liten summa varje månad och t ex placera i aktier (där pengarna gör nytta genom att hjälpa företag med finansieringslösningar) eller på konto. En del kanske sparar för att göra något nyttigare framöver som att dra igång en egen firma istället för att jobba på lagret mm. Men förmögenhetsskatten är i själva verket en straffskatt på allt sparande som uppmuntrar till omedelbar konsumtion. Det är inte i samhällsekonomins bästa intresse. De flesta beräkningar visar att den förmögenhetsskatt vi hade tidigare år efter år utarmade statskassan snarare än tvärtom (utöver att den slog mot medel och arbetarklass alltså).

  Men ur ett populistiskt perspektiv, visst ni kan nog få över vänstersossar på detta. Men högersossar kanske istället går över till alliansen…

  • Jöran Fagerlund 04 juni 2010 — 12:22

   Det beror på vad man använder skatten till. Skatt behöver inte vara en kostnad i samhällsekonomin utan som en investering.

   Flera av våra satsningar är investeringar som ger mer jobb än om de inte görs. Rättvisa är produktivt.

   Jämställdhet är också produktivt. Genom vår satsning på höjda kvinnolöner skapas jobb även i den privata sektorn.

   • så Underbart med VÄRDEORD som rättvisa och jämlikhet

    men vad innebär det i VERKLIGHETEN?

    jämlikhet = kvoteringar och ett samhälle där kvinnan är ett ständigt offer
    (lägsta lönerna är i det OFFENTLIGA aka ”välfärden”, detta TROTS ”världens starkaste fack”)

    Rättvisa = alla skall ha allt och ingen skall sakna nått.

    men NÅN måste ju betala kalaset så det innebär att arbetare får MINDRE och erik som spelar wow hemma kan kravlöst…fortsätta spela wow på heltid hemma.

    rättvisa borde vara att fundera hur många CHANSER man kan ge folk innan KRAV ställs

   • Visst skatten är en investering, det är väl liksom tanken.

    Men, först måste man säkerställa att en höjning av (eller nyskapande av) viss skatt verkligen leder till att det allmänna får in mer pengar. Om skattehöjningen istället leder till att minska statens intäkter (och dessutom skapar kostnader för företag och privatpersoner) får man ju inte några medel att investera utan måste skjuta till mer.

    Sen, när man säkerställt att en viss skattehöjning verkligen leder till ökade intäkter för det allmänna, då kan man börja fundera på om investeringen är värd priset.

 5. Skattemedel slösas på byråkrati
  Publicerad 11 juni 2009 – 15:15

  Sverige har mycket höga skatter. Den genomsnittliga inkomsttagaren betalar inte bara ca 30 procent i synliga skatter, utan också ytterligare ca 30 procent i dolda skatter.

  Vi hör ofta att skattenivån måste förbli hög om välfärden ska bevaras. Men det påståendet tål att ifrågasättas. Självklart behövs skatter för att finansiera välfärden, men mycket pekar på att Sveriges ovanligt höga skattesats inte nödvändigtvis leder till bättre välfärd:

  Som Sveriges Kommuner och Landsting har visat i en granskning så ökade resurserna till kommuner och landsting under hela perioden 1980-2005. Ändå är det en vanligt spridd uppfattning att den svenska välfärden med tiden kommit att fungera allt sämre.

  http://svt.se/2.35188/1.1591207/skattemedel_slosas-%20-%20_pa_byrakrati?lid=senasteNytt_1064040&lpos=rub-%20rik_-%201591207

  läsvärt

  läs gärna 3 gånger och FUNDERA vad som behövs, högre skatter eller ANSVAR var pengarna går .

  Återkom sedan

  mvh

  • Hur mycket av kommunalskatten försvinner egentligen i mutor, i svarta hål i kommunala bolag mm skumrask? Jag skulle tippa på över 50%

   Tror ni verkligen ni har något förtroende för att höja kommunalskatten än mer?

 6. Det är bara det kruxet, att pengarna sällan går till det som utlovats. I kommuner som min egen blir det en massa tokerier och experiment med miljöpellarna och vänstern som drivkrafter. Men om det gavs garantier för ( som inte senare kan snackas bort)att pengarna går till äldrevården är jag med på en 50-öring.

 7. jonas arbetare 04 juni 2010 — 10:28

  man kan vända på resonemanget.är du villig att betala si o så mycket kommunalskatt även fast det absolut mesta inte går till omsorg/skola?jag tror att många då skulle kräva sänkt skatt.

 8. Det intressanta är att alla som talar för högre skatt menar att någon annan ska betala högre skatt (”de rika”, ”de som äger fastighet”, ”de som kör bil”, ”de högavlönade”). det är alltså det klassiak avundsjukeargumentet som vänstern alltid har levt gott på. ”Jag vill sno andras pengar och sätta sprätt på dem, men aldrig i livet att jag själv ska betala högre skatt”.

  • Jöran Fagerlund 04 juni 2010 — 12:14

   Det intressanta med båda de undersökningar jag hänvisar till är att frågan handlade om de svarandes egen skatt. De har altså inte svarat på vad andra skall betala i skatt utan vad de själva skall betala.

 9. Din analys förutsätter iochförsig att högre skatt är absolut likvärdigt med bättre välfärd. Vilket uppenbarligen inte stämmer med tanke på att vi skulle haft världens överlägset bästa välfärd som ingen har någon som helst anledning att klaga på, om så hade varit fallet.

  Fast ja, jag håller med om att vänsterpartiet kan gagnas av att prata skattehöjning. Räkna dock inte med att stödet kommer från väljare som strömmer från det andra blocket…

  • Jöran Fagerlund 04 juni 2010 — 10:13

   Det intressanta är ju att GP och Sifos undersökning inte förutsätter att skatten går till välfärd. 18 procent svarade att de ville betala höjd skatt utan frågan angav vad den skulle användas till. Det är rimligt att utgå från att de flesta själva gör kopplingen mellan skatter och välfärd och förutsätter att höjd skatt går till välfärd.

   Nu kommer Vänsterpartiets skattehöjning gå till välfärd. Och då är ännu fler villiga att betala mer skatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: