Förändringsarbete betyder att vi skall göra något som vi inte gör idag och då måste vi fråga oss vad är det vi gör när vi gör som vi brukar

L1120217.jpg

Här kommer en något försenad rapport från onsdagens jämställdhetsutbildning för kommunstyrelsen. Tråkigt nog tycks Moderaterna och Socialdemokraterna bojkotta utbildningen. Tillsammans har de 13 heltidsarvoderade kommunalråd och 13 politiska tjänstemän. Inte en enda av dessa 26 dök upp. Alla vi tre som är sekreterare för Vänsterpartiet var på plats. Jag kom förvisso lite sent eftersom jag hade en intervju med naturskyddsföreningen.

En av de stadsdelsnämnder som har kommit längst i jämställdhetsarbetet i Göteborg är Torslanda. Därför begav vi oss dit. Förändringsarbete betyder att vi skall göra något som vi inte gör idag. Då måste vi fråga oss vad är det vi gör när vi gör som vi brukar.

Förändringsarbete är inte alltid lätt. I synnerhet inte jämställdhetsarbete. Förändringarna kommer att möta motstånd. Det finns information i motståndet som är viktig för förändringsarbetet. Gör vi rätt saker? har vi tillräckligt höga ambitioner? Möter vi inget motstånd har vi inte gjort tillräckligt.

Jämställdhetsarbetet i exempelvis skolan måste gå från tolerans till inkludering. Lärarna skall inte försvara en pojke som blir retad för att han tycker om att dansa balett genom att säga ”även pojkar kan tycka om dans” utan i stället ”många barn tycker om dans”.

Föräldrarna efterfrågar jämställdhet i förskolan. De är positiva och inser att jämställdhet i förskolan ger deras barn ökade valmöjligheter och flera kompetenser än dagens stereotypa könsroller. Det handlar inte om att pojkar skall göras till flickor och flickor skall göras till pojkar.

En intressant diskussion är satsningarna på att höja pojkars skolresultat. Flickor får bättre betyg än pojkar. Det kan vara vällovligt att vilja höja pojkars resultat, på ett sätt göra pojkar mer som flickor, men man måste fundera om vi inte skall göra tvärt om. Pojkar får högre lön när de blir män trots att de har sämre betyg. Kanske är den stora utmaningen att få flickor att vara mindre ”duktiga”.

En motkraft till jämställdhetsarbetet i skolan är faktiskt handeln. Kläder och leksaker är extremt könsstereotypa.

Om förändringsarbetet skall lyckas måste det in i den ordinarie verksamheten och omfattas av hela ledningen. Efterfrågan från chef är viktigt.

Fler bilder: L1120216.jpg L1120220.jpg L1120224.jpg L1120225.jpg L1120226.jpg

Läs alla mina inlägg om jämställdhet, genus, feminism,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Hade politikerna skapat en levande stad i förorterna istället för dödstysta ghetton där det enda som hörs är skottlosning och bilar i hög fart om natten hade inte våldet kunna spåra ur. Tänk, ett Bergsjön med arbetsmöjligheter för dess invånare, ett Bergsjön med marknader, alternativbutiker, resebyråer och trevliga skolor. Men Göteborgs Stad har istället sedan slutet av -80 talet prioriterat mutor och fiffel och struntat i förorterna. En levande förort kostar ju pengar, pengar som istället kan läggas på sköna saltade fakturor eller försvinna ner i något skumt kommunalt bolag. NU kommer våldet som ett brev på posten. Nu gör Tynnered uppror med mordbränder och stenkastning. Den kommunala korruptionen sänker hela Göteborg! Fy skäms Göteborgs Stad!

 2. major Kadawerhielm 07 juni 2010 — 11:21

  Jag är major Kadawerhielm och inte någon jävla malaj ! Herr Hultström har inget emot invandrare, när och om de sköter sig. Brukar sägas, att invandrarna bygger Sverige. Må dä ! Men de tar upp platserna i fängelserna till en del som tydligt överskrider deras % andel av befolkningen.
  Tänk Jöran, du är den ende som anklagat herr Hultström för att inte kunna sitt fäderneärvda språk.
  Vi noterade med glädje att du blivit intervjuad i Naturskyddsföreningen. Kämpa på så blir det nog NY Times nästa gång !

  • Jöran Fagerlund 07 juni 2010 — 13:20

   Men Karl-Otto, du använder ju samma epostadress och det är ditt IP-nummer som kommer upp när du kommenterar som ”Erik” eller ”major Kadawerhielm” eller vad du nu hittar på.

   • Har det aldrig slagit dig, att flera personer kan använda samma dator ?

    • Jöran Fagerlund 08 juni 2010 — 11:03

     Jo, men inte samma e-postadress. Dessutom dök ”Erik” upp i samband med att Kar-Otto meddelade att han tänkte sluta kommentera här på bloggen.

     Men jag skall inte vara fördomsfull om ni är ett antal herrar som delar dator i en enda stor stjärnfamilj så är det OK med mig.

 3. major Kadawerhielm 05 juni 2010 — 20:10

  jämnställdhet mellan vilka ? HBT-personer eller vi vanliga tråkiga ! Långa eller korta ? Män eller kvinnor ? Ett förtydligande vore på plats !

  • Jöran Fagerlund 06 juni 2010 — 08:09

   Du som brukar klaga så mycket på invandrare, Karl-Otto Hultström, borde själv kanske gå och en SFI-kurs och lära dig svenska innan du tar på dig kommunala uppdrag för Moderaterna. Jämställdhet är ett begrepp definierat som jämlikhet mellan könen. Entydigt och klart. Det vet alla som kan prata svenska.

   En positiv bieffekt av aktivt jämställdhetsarbete är att toleransen brukar öka generellt sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: