Jobbigt att underkasta sig Stefan Jarl i 87 minuter

Victoria Lind Magnusson, projektledare för Giftfritt Göteborg, informerade innan filmen om förvaltningens arbete. Bl.a. har man i tröjtryck hittat mjukgörare som är förbjudna i plastleksaker.

Under måndagseftermiddagen visades filmen Underkastelsen av Stefan Jarl på miljöförvaltningen i Göteborg. Vi i miljönämnden bjöds in att se den. Tyvärr var jag ensam förtroendevald och jag hoppas att fler ledamöter kan gå på torsdag. Filmen är angelägen. Jag hoppas också att miljöförvaltningen bjuder in kommunstyrelsen eller hela fullmäktige till en visning.

Innan filmen informerade Victoria Lind Magnusson, projektledare för Giftfritt Göteborg, om förvaltningens arbete. Mjukgörare som är förbjudna i leksaker har hittats i tröjtryck.

Rapporten hittar du här och pressmeddelandet här.Information om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö hittar du här och dess lokala dito här.

Mjukgörare tas även upp i filmen. Upp till 40 procent av av en leksak kan vara mjukgörare. Det mest giftiga rummet i ett hem är ofta barnens eftersom det finns leksaker i plast, hemelektronik med flamskyddsmedel och impregnerade färgglada tyger. En parentes i sammanhanget var att Apple senare på kvällen lanserade sin iPhone 4. Bra att mycket av PVC och flamskyddsmedel har fasats ut. Återstår att se de oberoende rapporterna om giftinnehållet i telefonen.

Stefan Jarl bjuder på plågsamma 87 minuter. Inte för att filmen är tråkig, utan för dess budskap. Vi har ingen koll på vilka effekter alla kemikalier som används idag ger. Inte ens var och en för sig. Än mindre tillsammans med andra.

Kritik har annars förts fram mot berättartekniken. 23 professorer filmade mot svart bakgrund. Det funkar för mig. Det blir inte tråkigt. Däremot finns det andra delar som framstår som märkliga. Utan förklaring blir en del av Franz Kafkas kortroman Förvandlingen uppläst. Kanske underskattar jag den samtida biopubliken automatiskt får några associationer när de hör namnet Gregor Samsa.

Det andra jag inte riktigt förstår är några av de barndomsminnen Stefan Jarl klipper in i filmen. De handlar om underkastelse men det är vad man kan beskriva som en upplevd underkastelse. Stefan tror att något farligt skall hända eftersom han har missförstått sina föräldrar, eller så har föräldrarna inte förklarat tillräckligt tydligt, men han går ändå med på att göra som de säger. Den underkastelse av kemikalier vi människor tvingas till idag är annorlunda: det finns kemikalier som är farliga på riktigt men kemikalieindustrin försöker övertyga oss om att det är ofarligt. Det är något i parallellerna i berättelserna som haltar både i den unge Stefan Jarls upplevda rädsla men framför allt föräldrarnas och kemijättarnas agerande.

Inte så mycket nytt

Det mesta som presenterades i filmen har vi som har jobbat med miljöfrågor i över 20 år hört förut. Under filmvisningen antecknade jag dock ett par fakta som var slående. DDT förbjöds i Danmark 1972. Ännu har inte de uppmätta halterna i människorna halverats.

Plaster kan innehålla Bisfenol A sätts i samband med fetma och diabetes. Även cancer. Det hade jag missat tidigare. Lite oroväckande eftersom jag inte har koll på nappflaskorna där hemma om de innehåller Bisfenol A eller inte. När man värmer nappflaskan i mikron frigörs Bisfenol A ocm plasten innehåller det. Ett förbud är på gång och flera butikskedjor meddelar att de skall sluta sälja dessa nappflaskor.

Som alltid med kemikalier är det svårt att säga om något är säkert. Låga doser kan vara farliga vid fel tidpunkt. Kemikalier vars halter var för sig inte ger någon effekt kan ge effekt när de blandas. Det är ju ändå så vi utsätts för kemikalier: tillsammans med andra.

Kemikaliefrågorna kommer att bli allt viktigare i framtiden. Det är med tillförsikt jag ser fram emot reget och att vi kommer att få in ytterligare miljöprofiler i riksdagen som Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Kaj Raving och förhoppningsvis Marlene Svensson om vi får tre mandat eller en ministerpost från Göteborgslistan. De kommer att ge Wiwi-Anne Johansson och de andra som idag jobbar med miljöpolitiken ett välbehövligt eldunderstöd i riksdagen.

En annan arena är EU där Eva-Britt Svensson gör ett bra jobb. Läs mer om EU och kemikalierna exempelvis i mina inlägg här och här.

Innan filmen bjöds det på kravmärkt fika som alltid på miljöförvaltingen. Läs alla mina inlägg om mitt arbete i miljönämnden.

Bloggar: Ekotänk, doftfri,

Media: GP, SVD, DN, EX, GP, SSD, ETC, Svd, DN,

Om iPhone: GP, IDG1,2,3,4,5,6,7,8,9,AB, EX1,2, Svd,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Boel Bissmarck 13 april 2011 — 09:19

    Varför pratar ingen om det VERKLIGA problemet: överbefolkningen?

  2. Är inte mjukgörare sånt som man tillsätter tvättmedlet ? Har alltid använt det. Varför vet jag inte, men kanske det är förklaringen till många inlägg här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: