Kan en krigsförbrytare vara svensk utrikesminister?

Vågar han se befolkningen i Sudan i ögonen?

Utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för Svenska Lundin Petroleum AB under tiden bolaget och konsortiet bolaget tillhörde i Sudan var delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport skriver Ekot.

Bakgrunden är att 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan under 1997-2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden för att bolagen skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan står bakom.

-Om Lundin hyrt in legosoldater för att driva bort folk från deras hem, då är det ett brott, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet till SVT.

Den självklara frågan Sveriges väljarkår måste ställa sig i september, om det visar sig att styrelsen för Lundin Oil kan hållas ansvarig för brotten, är om vi vill ha en krigsförbrytare som utrikesminister. Jag föredrar Hans Linde (V) som utrikesminister och tänker rösta därefter i september.

Vänsterbloggar: Jens Holm, Svensson, Röda Malmö, Rune Lanestrand,

Media: SvD, Svd, DN AB Sydsv Exp GP, Svt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

13 kommentarer

Lägg till →

 1. Professor Mahmoudis påståenden är ännu så länge bara spekulationer. Låt oss vänta med hängningarna till fakta kommer fram.
  Och varför bara anklaga Carl Bildt ? Det fanns ju 6 pers till styrelsen.

 2. Tror väl knappast att Lundin Oil hade makten att jaga bort 100,000 tals sudaneser från sitt land. Lite propotiona i anklagelserna skulle vara passande. Dessutom finnes jag väldigt lite belagt i tídningar och andra media. Nu rör det sig ju inte om brottslighet av nazismens storlek ! Och om jag inte är felunderrättad så är sudaneserna ett nomadfolk, som ständigt rör sig. Till skillnad från tankeverksamheten hos herr Zandin, som verkar gått i stå !Sorry !

 3. Oj, jag trodde antingen du skulle plocka bort inlägget eller argumentera för att Sudanmördandet är en sionistisk konspiration.

  Jag är faktiskt lite imponerad. Hans Linde är ovanligt snygg och välklädd för att vara vänsterpartist måste jag säga.

 4. Anders Åberg 08 juni 2010 — 18:19

  Karl-Otto, om detta med Lundin oil stämmer, vilket rätt mycket tyder på i nuläget, så blir det väl inte mindre fruktansvärt för att Fagerlund är kommunist.
  Dessutom skulle man med samma korkade resonemang kunna hålla er som försvarar marknadsekonomin ansvariga för alla nazitysklands brott.
  Ett riktigt dåligt inlägg det där tycker jag.

  • Nu var ju inte Bildt diktator i Lundin utan en av medlemmarna i styrelsen. Dessutom var det ju en tid sedan. Ett begränsat ansvar. Dessutom inte under hans tid som utr min.
   Rätt ska vara rätt, även om det inte passar allas världsbild.

   • Johan Zandin 08 juni 2010 — 22:18

    Just nu har Lundin Oil sju styrelseledamöter (http://lundinoil.com/eng/board_director_cg.php). Om det var samma storlek på Calles tid så skulle man _möjligtvis_ kunna hävda att han ”bara” är 1/7-dels ansvarig för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Men jag vet inte om det blir så mycket bättre…

    Dessutom misstänker jag att krigsbrott och brott mot mänskligheten är åtalspunkter som alla skyldiga blir solidariskt ansvariga för. Dvs. var och en får ta sitt straff för _hela_ gärningen. (På samma sätt som en bankrånare inte kommer undan med 1/5-del av straffet bara för att han hade 4 andra kumpaner som också åkte dit.)

    Att Calle inte begick brottet i egenskap av Utrikesminister är bra. För då hade vi inte kunnat fälla honom i svensk domstol överhuvudtaget. Att ställa honom inför domstol just nu är lite trixigt ändå, och skulle antagligen kräva någon form av OK från Riksdagen. Men när han väl blivit ”friställd” (vad bra dom är på att hitta på fina ord där till höger) så öppnar sig oanade möjligheter…

    Och hur var det dom sa, de däringa Moderaterna på Calles tid: Brottslingar ska sitta inne, du ska våga vara ute…

   • Att sitta i en bolagsstyrelse är ett ansvar, man kan inte sitta i en syrelse och välja och vraka i vad man tar ansvar för. Så funkar det inte.

 5. Blev förvånad att du föreslog Hans Linde i slutet. Socialistbloggar brukar ju annars vara av den åsikten att Sudan konflikten skall tystas ned så mycket som möjligt för att inte ta uppmärksamhet ifrån Israels krigsbrott, alternativt att pro-israeler hittat på alltihop för att framställa araber i dålig dager(se bloggarna motbilder, jinge tex).

  Kul att se att det finns någon som tycker annorlunda!

 6. Om Jöran Fagerlund med sin kommunistiska bakgrund ens vågar se sig själv i spegeln, så vågar nog utr min Bildt se sudaneneserna i ögonen. Var inte så orolig för andra Jöran ! Du har nog fullt upp med att bortförklara kommunismens otalaliga illdåd mot folken världen över !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: