Framgång om Ungdomens Hus i komunstyrelsen idag

Kommunstyrelsen beslutade idag att ge HIGAB i uppdrag att utreda vilka verksamheter som är lämpliga att bedrivas på Stora Teatern. Utredningen skall särskilt belysa vilka typer av barn‐ och ungdomsverksamhet som kan bedrivas på Stora Teatern. En av de saker som skall utredas är möjligheten att skapa ett Ungdomens Hus. Vi skrev ihop oss med S och MP om ett gemensamt yrkande. Det måste betraktas som en framgång.

Sedan får vi se vad utredningen visar. Visar det sig att Ungdomens Hus inte platsar på Stora Teatern får vi bygga det någon annan stans helt enkelt.

Diskussionen om formalian kring Alfons Åbergs kulturhus drog ut på tiden och Marie Lindén kunde inte gå på presskonferensen. Hon skickade mig i stället. Det gick inte helt fel i alla fall eftersom jag fick ett pratminus i GP om Ungdomens Hus i alla fall. Bra debut. Vad diskussionen kring Alfons Åbergs kulturhus handlade om var huruvida kommunstyrelsen skulle remittera frågan till kulturnämnden m.fl. innan kommunstyrelsen fattar beslut eller ej. Vi får se hur det går nästa vecka.

I övrigt ville journalisterna ha kommentarer angående utredningen om gatumusikanter. De ställde även frågor om motionen från Sverigedemokraterna om en folkomröstning om trängselskatt. Jag förklarade att Vänsterpartiet flera val i rad har haft trängselskatt som en viktig valfråga och våra väljare visste att vi vill ha trängselskatt. Dessutom visar erfarenheterna från Stockholm att det inte går att ställa frågan vettigt i en folkomröstning utan ett försök. Att genomföra ett försök i Göteborg skulle fördyra och försena infrastrukturpaketet.

Den fjärde frågan som var uppe på presskonferensen var Miljöpartiets yrkande om att fasa ut förmånsbilar för anställda i Göteborgs Stad. Jag förklarade att vi stödde yrkandet eftersom förmånsbil är otidsenligt. De borgerliga sade då att man måste kompensera bortfallet. Jag konstaterar att det inte behövs. Vänsterpartiet har föreslagit att ingen skall tjäna mer än fyra gånger så mycket som den som tjänar minst av de anställda i kommunen. De högsta lönerna måste sänkas.

Sist ville journalisterna prata om förslaget med ”whistleblowers”. Borgarna pratade om att detta skall skötas i den ordinarie linjeorganisationen i stället. Jag försökte förklara att detta inte skall ta över den ordinarie styrningen utan fungera som ett reservsystem om de ordinarie styrsystemen inte fungerar. Precis som att inte reservfallskärmen ersätter den ordinarie.

Vi ville avstyrka 14 privatskolor

Kommunstyrelsen behandlade ansökningar från 14 privatskolor. Vi ser en överetablering av friskolor i staden samt ett vikande elevunderlag på flera platser. Att bifalla ansökningarna skulle innebära negativa konsekvenser för skolorganisationen och ekonomin, inte minst i ett läge då många verksamheter genomför omfattande omställningsarbete. Därför yrkade vi att kommunstyrelsen skulle avstyrka alla 14. Du hittar alla handlingar här.

Maten i fokus

Miljöpartiet hade ett yrkande om Måltid Göteborg men vi kunde inte riktigt se vitsen med det.  I tjänsteutlåtandets andra beslutspunkt står: Stadskansliet ges i uppdrag att uppdatera Göteborgs stads Kostprogram avseende förändrade klimatmål/ny miljölagstiftning samt möjligheter att välja alternativa rätter. Det tillgodoser, vad vi kunde se, MP:s önskemål och vi stödde därför tjänsteutlåtandet.

Göteborg ansöker om fotbolls-EM 2013

Kommunstyrelsen ställde sig bakom ansökan om fotbolls-EM för damer 2013. Förhoppningen är att även finalen skall spelas på nationalarenan för damfotboll: Gamla Ullevi. I sammanhanget kan det vara värt att påpeka att utan Helen Engholm (V) hade inte nationalarenan hamnat i Göteborg.

Mutor och korruption

Kommunstyrelsen informerades om vad som har gjorts och kommer att göras för att förhindra mutor och korruption. Bra att det informerades. Det var i stort sett det som Anneli Hulthén läste upp som svar på min fråga i kommunfullmäktige förra veckan. I den debatten sade att fullmäktige kunde läsa protokollen från kommunstyrelsen. Lite svårt om informationen kommer upp veckan efter fullmäktige. Det var bra att Vänsterpartiet drev upp frågan på fullmäktiges dagordning. Nu kommer även dagens handling att skickas till kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen behandlade många ärenden så jag hänvisar till dagordningen och protokollet. Kom gärna med frågor och kommentarer. Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En kommentar

Lägg till →

  1. Vi har ett Ungdomens Hus här i min närhet. Erkannerligen Fittja om det är känt i västra Sverige ? Där är pistoldueller och droghandel dagligen förekommande, så att förelägga ett sånt gangstertillhåll på den gamla fina Teatern, verkar lite vågat. Har ni ingen gammal nedlagd gruva i närheten ?
    Men jag har inte för avsikt att besöka Ungdomens vare sig i Fittja eller i Göteborg, så jag bör väl enligt en yngling i huset, hålla käft och dra !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: