Göteborgs överklass står längst ifrån fullmäktiges enhäligt fastslagna klimatmål om rättvisa och hållbara utsläpp av koldioxid

Nu är miljödebatten igång. Detta var egentligen planerat att vara min första debatt för dagen. Nu blev det min tredje. I december samlas världens ledare till klimattoppmöte i Mexico. Skall man tro dagens SCB kommer Sveriges stadsminister heta Mona Sahlin och jag hoppas att hon har med sig Maria Wetterstrand som miljöminister och Jonas Sjöstedt, Jens Holm eller Wiwi-Anne Johansson som klimatminister.

I vår budget skriver vi att ”Göteborgs verksamheter ska bidra till att göra vår stad till en av världens mest progressiva städer på miljöområdet. En av förutsättningarna för långsiktig hållbarhet är kunniga och medvetna konsumenter.” För att nå detta måste vi förstå vilka göteborgare som orsakar mest utsläpp: män med höga inkomster.

Problemet är att kommunen inte gör tillräckligt. När tidningen Miljöaktuellt rankade kommunerna hamnade vi på plats 29. Samma sak när naturskyddsföreningen rankade kommunerna. För att råda bot på detta har vi föreslagit en rad åtgärden:

 • Koldioxidbudget för alla verksamheter. Det är inte bara pengar som är en ändlig resurs även fossila utsläpp.
 • Minst 25 procent ekologisk mat i våra verksamheter.
 • Köttkonsumtionen skall minska.
 • Alla verksamheter skall ha miljöledningssystem.
 • Öka produktionen av biogas genom exempelvis rötning.
 • Göteborg Energi skall få ett nytt ägardirektiv för att bland annat bli fossilfria. Vi kan inte nöja oss med att börja göra rätt. Vi måste också sluta göra fel.

Göteborgs lokala miljökvalitetsmål för begränsad klimatpåverkan är att 2050 har Göteborg en hållbar och rättvis utsläppsnivå för koldioxid. De som står längst från denna målsättning är Göteborgs överklass. I synnerhet den manliga delen av överklassen. Det är här de största konsumentupplysningsinsatserna och åtgärderna skall riktas.

Läs alla mina inlägg från kommunfullmäktige. Läs alla mina inlägg från idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. ”Göteborgs överklass står längst ifrån fullmäktiges enhäligt fastslagna klimatmål om rättvisa och hållbara utsläpp av koldioxid”

  Hur får du ihop sådana meningar? Helt otroligt. Att försöka skapa motsättningar i alla frågor. Att påvisa att rika är onda och osv. Så oerhört tröttsamt. Nästan alla åker bil, men det vill du förstås inte höra (igen). Om nu rika råka köra bilar som spyr ut mer utsläpp så kan det knappast vara den viktigaste miljöfrågan. Så oerhört trångsynt och ett närmast desperat försök att hålla liv i någon slags klasskamp till varje pris.

  Göteborg – Sveriges i särklass mest bilfientliga stad.

 2. Muhammed Johansson 10 juni 2010 — 19:36

  Varför skulle man vilja ha en miljöpartist som miljöminister när Miljöpartiet struntar blankt i den lokala miljön i Göteborg? Stan är något så bedrövligt skräpig och de flesta ytor har inte städats på 10 år. Kolla t ex in buskage och skogspartier runt Bellevue eller längs med vilken väg som helst i Göteborg. Saftade räkningar och kommunal korruption har svärtat ner Göteborg något kolossalt och nu är vi den överlägset skitigaste staden i Norden. Miljöpartiet struntar som sagt blankt i miljön.

  • Jöran Fagerlund 10 juni 2010 — 19:56

   Egentligen vill jag ju att alla ministrar skall vara vänsterpartister men jag är också realist och inser att vår stadsministerkandidat är Mona Sahlin. MP kommer nog att knipa miljöministerposten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: