Jämställdheten som bortblåst i fullmäktigedebatten om äldre och funktionshindrade

Ärligt talat hörde jag inte alla inlägg i debatten om äldrefrågor, äldreomsorg och personer med funktionsnedsättningar så jag kan inte påstå att ingenting sades om jämställdheten men jag hörde tillräckligt många inlägg för att konstatera att ge mig in sist i debatten. Vänsterpartiet har som enda parti en uttalad jämställdhetsintegrerad budget.

Under äldreomsorg skriver vi:

Kön påverkar hur äldre bemöts och hur insatser beviljas och utförs. Kunskap och metoder måste utvecklas för att vi ska få en jämställd äldreomsorg både när det gäller biståndsbedömning och utförande. Kunskap och riktlinjer ska också finnas när det gäller mäns våld mot kvinnor; personalen ska veta hur den ska agera. Homo- och bisexuella äldre får inte osynliggöras eller diskrimineras utan ska tryggt och öppet kunna vara sig själva.

Under funktionshinderområdet skriver vi:

Kön påverkar bedömningar och vilka insatser som ges. Här måste kunskaper och metoder utvecklas så att flickor och pojkar, kvinnor och män, med funktionsnedsättning, behandlas jämställt.

Kvinnor med funktionsnedsättning har en särskilt sårbar livssituation när det gäller mäns våld mot kvinnor. Därför behöver personal inom funktionshinderområdet få ökade kunskaper. Jourboende och andra former av skydd och stöd ska skapas för kvinnor med funktionsnedsättning.

Även S och MP har jämställdhetsmål i sina budgetar men vi måste fråga oss om vi också har ojämställdhetsmål eftersom verksamheten är målstyrd och vi har ojämställdhet. Svaret är att speciella ojämställdhetsmål inte behövs eftersom ojämställdhetsarbetet redan är helt integrerat i den ordinarie verksamheten.

När kommunen gör som den brukar uppstår ojämställdhet. Förändringsarbete betyder att vi skall göra något som vi inte gör idag och då måste vi fråga oss vad är det vi gör när vi gör som vi brukar.

Läs alla mina inlägg från kommunfullmäktige. Läs alla mina inlägg från idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: