Vänsterns budget jämnar ut oddsen i skolan och förändrar Göteborg i en socialistisk riktning

Christian Larsson (V) gick in i skoldebatten tidigt och fokuserade på klassrättvisa och jämställdhet.Vänsterpartiet vill se en skola för bildning och fostran där alla människor kan växa och förverkliga sig själv. Så är det inte idag.

– Idag har det stor betydelse var man växer upp och vilken klasstillhörighet man har. År 2009 var 62,5% av niorna i Bergsjön behöriga till gymnasiet. I Askim var 98,6% det. Det handlar inte om att olika elever har olika hobbys och intressen. Det handlar inte heller om att individer tar olika lång tid på sig att lära, som våra fiender i borgerligheten brukar säga, sade Christian Larsson i debatten.

Det handlar om klass. Det handar om ett system som metodiskt slår ut elever med arbetarbakgrund och som metodiskt kvoterar in elever med lite finare föräldrar.

Vi vill se ett Göteborg där alla får samma chans oavsett bakgrund. En skola där klass- och könsmönster inte hindrar. Först då blir ordet valfrihet något mer än tom borgerlig retorik för att mörklägga orättvisor.

Vänsterns budget jämnar ut oddsen i skolan och förändrar Göteborg i en socialistisk riktning. Vi vill ha en skola där det inte spelar någon roll om man är kille eller tjej. I detta uppdrag har förskolan ett särskilt ansvar. Därför behövs fler genuspedagoger och feministiskt självförsvar. Vi vill införa en jämställdhetsdiplomering för våra förskolor och skolor.

De privata skolorna

En förkrossande majoritet av de privata skolorna ägs av aktiebolag. Tre av sveriges största utbildningsbolag ägs direkt av riskkapitalbolag. Affärsidén är enkel. Genom att hålla en lägre bemanning än kommunala skolor. Mellanskillnaden kan plockas ut i vinst. De kommunala skolorna har i genomsnitt 8,2 lärare per 100 elever. De privata har 6,8 lärare per 100 elever.

Vår viktigaste kritik är dock att privatskolorna driver på segregationen. Det är inget slumpmässigt urval av elever som söker sig bort från den kommunala skolan. Inriktningar och agressiv marknadsföring anspelar på det underförstådda löftet till de välbärgade om en skola fri från resurskrävande och störande elever. Något som betygssystemet sedan effektivt garanterar. Därför vill vi fasa ut privatskolorna och återskapa en enhetsskola där elever med olika bakgrund möts.

Moderaterna pratar om öronmärkta pengar till skolan.De menar att en skolpeng i stället för en resursfördelningsmodell är mer rättvis. Vad de inte förstår eller förstår men inte vill medge att de förstår är att beräkningsgrunden för resursfördelningen inte är en öronmärkning. Bara för att vi delar ut pengar beroende på exempelvis hur många äldre som bor i en stadsdel innebär inte det att dessa pengar måste gå till äldreomsorg.

– Vad ni menar med er skolpeng och vurm för privatskolor är egentligen öronmärkta skattepengar till aktieutdelning i riskkapitalbolag, sade Christian Larsson.

Läs alla mina inlägg från kommunfullmäktige. Läs alla mina inlägg från idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

Lägg till →

 1. Muhammed Johansson 11 juni 2010 — 14:23

  Ännu ett mord i Gotham City i natt. Hur går arbetet med att få stopp på mutor och bedrägerier i Göteborgs Stad? Har de styrande politikerna förstått att de bär ett mycket stort ansvar för det urartade våldet i stan eftersom de låtit kommunen korrumperas och på bekostnad av det försummat förortsbarnen?

  • Jöran Fagerlund 11 juni 2010 — 15:08

   Vi jobbar på att reda ut korruptionshärvan. Tack vare Vänsterpartiet kom frågan upp i fullmäktige förra veckan. Utan min fråga hade det dröjt till efter sommaren.

   • Muhammed Johansson 11 juni 2010 — 15:17

    Jag uppskattar att du inte är tyst och att du låter kritiska röster komma till tals på din blogg, men hur kan kommunstyrelsen ens överväga låta det här vänta tills efter sommaren? Förstår de inte hur katastrofalt läget är? Framför allt är nu de som bedragit medborgarna på allmänna medel varskodda och bevismaterial riskerar förstöras. De enda avslöjandena kommer hittills från media. Kommunen ger inte sken av något annat än att de fortsätter att hemlighålla den kriminella korruptionen.

    • Jöran Fagerlund 11 juni 2010 — 16:02

     Ett förtydligande är på plats. Kommunstyrelsen och tjänstemännen på Stadskansliet och i förvaltningarna kom igång snabbt efter Uppdrag gransknings reportage och jobbar aktivt med frågan. Där har jag i dagsläget inga invändningar.

     Vad jag efterlyste var information till kommunfullmäktige. Det var syftet med min fråga. Hade den inte ställts hade informationen till fullmäktige fått vänta till efter sommaren.

 2. I _hela_ Göteborg ja men i Torslanda så var det en majoritet 65% som ville bilda egen kommun. 😀
  Valdeltagandet var ca 85% och vid en jämförelse har det visat sig att detta är bland det starkaste stödet och det högsta valdeltagandet någonsin i Sverige för en kommundelning.

  Det kanske är dags att ta de stora orden om demokrati på allvar och inte som vackra utsmyckningar Jöran!

 3. Det kanske beror lite på hur mkt föräldrarna lyckas övertyga sina små telingar om vikten av att studera óch få bra resultat ? Kan man säga att lata och ointresserade föräldrar får samma avkomma ? Föräldrar som hellre köper en stunds avkoppling än satsar på framtiden.

  • Jag tycker att du gör det väldigt lätt för dig när du benämner föräldrar som lata ointresserade. Tror du verkligen att det beror på ointresse att en del föräldrar inte har förmågan att hjälpa sina barn med läxor?? Du förmedlar ett väldigt syniskt tankesätt som jag blir orolig över. Det är många föräldrar som av skilda anledningar inte mäktar med varken sina egna eller barnens liv, dessa måste få rätt stöd i förskolan/skolan.

   • Men ungar orkade dom skaffa ! Sätt ungarna på institution så de kommer bort från sina slöa föräldrar. Då finns det i a f lite hopp för dom. En av 100 lyckas med ngt om inte föräldrarna ställer upp. Varje förälder orkar nog ta fram läxboken och sätta sig bredvid sin unge.

    • Jöran Fagerlund 11 juni 2010 — 16:06

     Ingen kan i alla fall anklaga dig för att inte vara en tvättäkta moderat av den gamla skolan som ståndaktigt står emot Reinfeldts, Borgs och Schlingmans försök att putsa upp fasaderna.

     Reaktionär och stolt över det.

 4. Och som tur är kommer Torslanda att bli en egen kommun och slipper en ev styrning i ”socialistisk riktning”! ;-D
  Men vem vet? Göteborg kanske får en helt annan majoritet efter valet.. Det har ju varit lite för många ”kompisrelationer” på börsen..

  • Jöran Fagerlund 10 juni 2010 — 13:57

   Det fins inget stöd för kommundelning i Göteborg även om det rent valtaktiskt skulle innebära att massa borgarröster skulle försvinna från Göteborg i valen framöver.

   • Du menar att det inte finns något stöd för kommundelning i kommunfullmäktige. I Torslanda är stödet stort (efter vad jag förstått, bor inte själv där).

    Men det är ju så det ska va, folkviljan spelar mindre roll, vad ni 80 tycker i kommunfullmäktige är det som avgör saken. Det kallas tydligen demokrati, fan tro’t!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: