Vänsterpartiet sätter människor före marknaden

Nu har budgetdebatten sparkat igång med gruppledardebatt. Marie Lindén (V) lade ribban direkt. Vänsterpartiet sätter människor framför marknaden och målet är världens bästa välfärd – utan vinstintressen. Därför satsar vi stort på äldreomsorgen, skolan och bostadsbyggande.

Vår budget är dessutom jämställdhetsintegrerad och har ett tydligt barnperspektiv. Sida upp och sida ner har vi markerat ut med symboler när vår budget förbättrar jämställdheten och lyfter barnperspektivet.

Saklig statistik, pedagogiskt förklarad visuellt, är plakatpolitik enligt Jan Hallberg (M)

Inget parti föreslår skattesänkningar men borgarna skriver och resonerar som vanligt. Moderaterna kombinerar det sämsta av två världar. De lägger pengar motsvarande 25 öre skatt per hundralapp på hög. De tar pengar från göteborgarna utan att ge dem välfärd.

– Är det ansvarsfullt frågade Marie Lindén i debatten.

Vi föreslår skattehöjning med 50 öre per intjänad hundralapp för att bygga världens bästa välfärd – utan vinstintressen. Ett förslag som har starkt stöd långt utanför de som röstade på oss i valet 2006.

Lite kuriosa var att Jan Hallberg nämnde mina pedagogiska skyltar jag har använt här i fullmäktige. Uppenbarligen stör min framgångsrika argumentation Jan Hallberg. När argumenten tar slut tar osakligheterna vid. Har Hallberg inget att komma med tvingas han att kalla mina pedagogiska skyltar med saklig statistik för plakatpolitik. Det fick mig att kasta mig in i debatten även om det inte var planerat. Lite på volley fick jag kasta ihop ett inlägg.

Det som gör Hallbers så stressad att till och med hans förhastade slutsatser kommer i sista sekunden är ju att till och med hans egna väljare vill höja skatten för att förbättra välfärden. Jag har beskrivit detta tidigare.

Anders Flanking (C) upprepade myten att en höjning av kommunalskatten är orättvis. Det beror ju helt på vad pengarna används till. Marie Lindén sade att vår skattehöjning innebär 125 kronor per månad vid en månadslön på 25000 kronor.

Flanking argumenterade för en skattesänkning. Helen Odenjung (FP) hävdade att skatterna skulle sänkas av princip, även om hon inte lyckas göra det i år. Flanking sade sig veta hur kommunalskatten fungerade. Ja det vet vi tack vare en interpellation jag ställde för en tid sedan.

I svaret på min interpellation om skattesänkningarnas kön ger Anneli Hulthén (S) en skrämmande bild av konsekvenserna av skattesänkningen 2008 0ch 2009 på 220 miljoner kronor. Män har fått 58 procent och kvinnor 42 procent av skattesänkningen. Det överträffar den borgerliga regeringen. Borg och Reinfeldt har bara lyckats skicka 57 procent av sina skattesänkningar till män.

Värre blir det om man ser på klassperspektivet. När regeringen efter stora ansträngningar lyckas rikta 23 procent av sina skattesänkningar till den rikaste tiondelen av svenskarna lyckas S och Mp med konststycket att skicka 33 procent, eller 73 miljoner kronor årligen, till den rikaste tiondelen av göteborgarna. Lägger man till den näst rikaste tiondelen hittar man mer än hälften, 53 procent eller 117 miljoner kronor, av skattesänkningen S och MP genomförde.

Vi kommer att diskutera företagande senare idag. Uppenbart är att de borgerliga inte har fattat sambanden. Rättvisa och offentliga investeringar är produktivt. Ekonomin utvecklas mer i länder med små inkomstskillnader och stark välfärd.

Med de borgerligas snedvridna verklighetsuppfattning och falska matematik kommer en offentliganställd barnmorska alltid att bokföras som en kostnad medan en privatanställd begravningsentreprenör kommer att bokföras som en intäkt.

Lyssna på debatten här. Läs alla mina inlägg från kommunfullmäktige. Läs alla mina inlägg från idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Media: GP,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Frågar man vilken ledare som helst i hela världen, så lovas det nog en välfärd i världsklass. Ingen ledare lär erkänna att i kommunistiska lyckoriken är det lika långt till välfärd som det är nära till fängelset för den som inte håller med.
    Ord, ord och ord !Äldreomsorg,skolan och bostadsbyggande !Vilket nys, bäste Jöran !

  2. Muhammed Johansson 10 juni 2010 — 15:36

    Hur går mottot att ”sätta människor före marknaden” ihop med de kommunala bedrägerierna av medborgarnas pengar i Göteborg? Har hela Göteborgsvänstern iklätt sig tystnadens, hyckleriets och ohederlighetens solkiga mantel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: