Överge oljesamhället Obama

Världen förfasas, med rätta,  över oljeläckaget i Mexikanska golfen och Lundin Olis inblandning i brott mot mänskligheten i Sudan. Kanske börjar det bli dags för världens ledare att dra rätt slutsatser av oljeskandalerna: lämna oljesamhället bakom oss.

Det är helt rimligt att president Obama vill sparka någons rumpa. Ansvariga för båda oljeskandalerna skall hittas och ansvar skall utkrävas. Men inte enbart för enskilda skandaler utan för att vi fortfarande lever i ett fossilt samhälle och där har president Obama det tyngsta ansvaret.

Han leder den nation som har störst utsläpp av fossilt koldioxid per person. USA har också historiskt motverkat viktiga överenskommelser om minskningar. USA har varit involverat i flera stora geopolitiska konflikter om olja.

I december träffar president Obama världens ledare på klimattoppmötet i Mexiko. Det är dags för presidenten att börja sparka rumpa på allvar. Res till Mexiko och berätta att USA tänker vara oberoende av fossil energi år 2020. Att ni tänker använda all er ekonomiska och tekniska makt att hjälpa världen att göra detsamma. Ge ett löfte att ni skall använda er militära makt till att se till att hjälpa de länder som vill låta oljan ligga kvar under jord i stället för att med ett konstant bakgrundshot om militära interventioner pressa ut mer och mer olja från allt mer svårtillgängliga platser.

Om du verkligen vill sparka rumpa Obama så beslutar du att överge oljesamhället under din första mandatperiod. Om inte BP förverkligar sitt prat om Beyond Petrolium kanske du skulle göra det, herr president. Då blir du i sanning historisk som någon som förändrade och inte bara var vältalig om förändring. Du kanske till och med skulle förtjäna ditt fredspris.

Bloggar: Ulf Vargek, Jinge, Jens Holm,

Läs alla mina inlägg om klimat och miljö.

Media: SVD1,2,3,4, GP1,2, DN1,2,3,4,5, EX1,2,3, AB1,2,3, SVT1,2,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

4 kommentarer

Lägg till →

 1. GIRIGHETEN!!
  MÄNNISKAN KOMMER INTE GE SIG FÖRRÄN ALLT ÄR DÖTT PÅ DEN HÄR PLANETEN OCH DET VAR GIRIGHETEN SOM UTROTADE ALLT!

 2. Lämna oljesamhället bakom oss, säger Jöran. Lätt att säga men hur ska det gå till och med vad ska vi ersätta oljan ? Trots sina nackdelar är det den som driver världen framåt.
  Tror säkert BP gör allt deras makt för att stoppa flödet. Taskig PR minst sagt. Och typiskt att det råka sitta en svenne i toppen. Det är dock BP´s fel !

  • Jöran Fagerlund 14 juni 2010 — 20:14

   Utan efterfrågan ingen olja. Det är klart att BP är ansvariga för att ha låtit kortsiktiga vinstintressen gå före miljöhänsyn och säkerhet.

   • Men med vad skall man ersätta oljan ?De kan hänga den där Svanberg hur många ggr som helst men ingen har hittat ngt bättre hittils än oljan. Jag sätter en selma på oljan för de närmaste 50 åren !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: