Att det skall vara så svårt att prata klass och kön i miljöfrågor

L1120383.jpg

Heldagskonferensen med miljönämnden hölls i fashionabla Nya Varvet med tjusig utsikt¨

Vid dagens sammanträde med miljönämnden behandlades miljörapport 2009. I den följs bland annat de lokala miljökvalitetsmålen upp. Nytt för i år var även att miljörapporten innehåller förslag på åtgärder som leder till bättre måluppfyllelse vilket är bra.

Att införa förslag på åtgärder innebär dock ett ansvar. Bl.a. att beskriva konsekvenser utifrån kön i enlighet med fullmäktiges jämställdhetspolicy.

När det gäller ett av de svåraste miljökvalitetsmålen att nå, begränsad klimatpåverkan, är behovet av jämställdhetsanalys tydlig. Män som grupp står längre från stadens miljökvalitetsmål än kvinnor som grupp.

Likaså genererar höginkomsttagare större klimatbelastning än låginkomsttagare. Detta bör få konsekvenser på de kommunikationsinsatser som görs för att förändra göteborgarnas livsstil.

Därför föreslog jag att, följande text infogas sist under stycket om klimatmål på sidan 7 samt sist på sidan 19: ”Män befinner sig längre från kommunens miljömål än kvinnor. Höginkomsttagare orsakar större miljö- och klimatbelastning än låginkomsttagare. Åtgärder för att förändra göteborgarnas val av livsstil skall främst riktas till dem som idag står längst från stadens lokala miljökvalitetsmål.”

Det var det ingen annan som ville. S och MP hade formalistiska invändningar som att miljönämnden inte skulle ändra i förvaltningens rapport. Jag svarade att det är annorlunda nu när rapporten innehåller rekommendationer på åtgärder. Då är det ett politiskt dokument på ett helt annat sätt än tidigare.

Därmed kvarstår frågan varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte vill prata klass och kön när de diskuterar miljöpolitik och hållbar utveckling.

Läs alla mina inlägg om miljönämnden. Läs alla mina inlägg om miljö, klimat, jämställdhet, genus, hållbar utveckling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Media: GP, GP, DN, DN, DN, svd, svd, svd, svd, AB, AB, EX, EX, EX, MA, MA,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. En vacker bild ! Användarna av dessa farkoster smutsar nog ner miljön på ett försumbart sätt. Betydligt renare än små ekor med aktersnurra.
  Som låter för djävligt ! Säledes: en segelbåt åt alla ! Eller hur ?

  PS Jag brukar använda mig av olika pseudonymer av olika skäl. Inget av dessa är dock att omedelbart bli namngiven av konstapel Fagerlund. Vänstern är rolig: när det passar är man ärligheten själv, annars tillåter man sig inte så få utomparlamentariska aktioner !

  • Jöran Fagerlund 17 juni 2010 — 09:13

   Jag gör ingen speciell kontroll av de som kommenterar här på bloggen. I ditt fall är det två saker som spelar in till varför jag namnger dig.

   1 Du är en förtroendevald för moderaterna.
   2 Du skrev att du skulle sluta kommentera min blogg eftersom du fick så många mothugg. Ändå fortsatte du under pseudonym.

   Läsarna kan ju få för sig att det finns flera personer med rasbiologisk läggning bland kommentatorerna när det i själva verket bara är en. En moderat kommunalpolitiker t.ex.

   Det kan finnas skäl till att någon vill skriva under pseudonym. Om du Karl-Otto vill avslöja oegentligheter inom stockholmsmoderarerma eller om du vill berätta att du faktiskt håller med mig men inte vill erkänna det inför omvärlden kan du skriva under pseudonym.

   Om du bara vill sprida reaktionära, homofoba och rasistiska åsikter utan att stå för dem officiellt så får du vända dig annorstädes.

 2. Jag tror mig ha ett logiskt svar på din fråga. Miljöfrågan är de rödgrönas trumfkort när det gäller att vinna över väljare från högerblocket. Därför vill de inte alienera höginkomsttagare och män (båda högerröstande grupper) med hårda formuleringar riktade specifikt mot dem som grupp. De vill inte framstå som fientliga mot dessa grupper i just den fråga med vilken de har störst chans att vinna över väljare från det andra blocket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: