Dödens dag

Riksdagens beslut äventyrar utbyggnaden av vingkraften och övergången till en hållbar energiproduktion.

Igår slöt Centerpartiet upp bakom sina forna meningsmotståndare i det katastrofala beslutet att tillåta utbyggnad av kärnkraften. Där med gjorde Centerpartiet den 17 juni 2009 till dödens dag för förnyelsebar och hållbar energiproduktion.

I stället för att investera i lokal förnyelsebar energi som ger jobb till många utan att tära för hårt på jordens resurser öppnar man upp för dyr kärnkraft som genererar ytterst få arbetstillfällen. Det är dystert nu dagen efter. Men det är samtidigt hoppfullt eftersom det bara är tre månader till valet då vi kastar ut högeregeringen och svikarna i Centerpartiet från rosenbad.

Jonas Sjöstedt begärde igår att Centerpartiet byter färg:

Idag ska centern fullborda sin vandring från grönt till grått. Idag ska de besluta att tio nya kärnkraftverk ska kunna byggas i Sverige. De gamla kärnkraftsmotståndarna i partiet har körts över och de tvivlande ledamöterna i riksdagen har piskats in i ledet. Med ny kärnkraft kommer fokus och kapital att dras från de lovande alternativen som kunde ha varit en motor för utveckling i stora delar av Sverige. Det är ett svek mot det landsbygdssverige som centern påstår sig förvara.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, energi och kärnkraft.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Media DN1,2,3,4,5, SVD1,2,3, GP1,2,3,4,5,6,7, EX1,2,3,4, AB1,2,3,4,5,

19 kommentarer

Lägg till →

 1. Jöran Fagerlund :
  Är det rimligt att börja bygga nya kärnkraftverk nu för att stänga dem om 10-20 år när du menar att soltekniken är mogen?

  Är sol och vindkraften mogen och utbyggd nog att ersätta kärnkraften om 20 år då? Kan jag få se en tidplan och en finansiering för detta tack.

  /Micke

  • Jöran Fagerlund 18 juni 2010 — 19:17

   Sluta nu Michael. Läs innan du kommenterar. Det tillhör normal hyfs att inte tillskriva personer åsikter de inte har. Förstår du inte det får jag nog lägga in dig i spamfiltret.

   Tidsangivrlsen kom inte från mig utan ifrån kommentaren jag svarade på. Fråga inte mig fråga han som skrev det.

   Jag bara ifrågasatte resonemanget. Observera att jag inte tillskrev dig den framförda åsikten eller lät dig stå till svars för den som du gör med mig när du inte anklagar mig för att vara mindre begåvad eller jämförbar med religiösa fanatiker och psykiskt sjuka som tror att man blir osynlig för övervakningskameror om man smörjer in ansiktet med citron.

   Jag har inte satt någon tidsram där jag säger att en bestämd teknik är mogen att ersätta en annan. Jag säger börja bygg ut den hålbara elproduktionen, effektivisera och spara. Fasa sedan ut kolkraft och kärnkraft när det går.

   • Men nu fattar jag inte? Detta var ju en ”dodens dag” trots att de inte gjorde nagot som du inte foresprakar? Du sager ju sjalv ”Fasa sedan ut kolkraft och kärnkraft när det går.”

    Det finns INGA alternativ till karnkraft. Det verkar vara valdigt svart att forsta for folk pa vansterfalangen. Iof inte sa konstigt nar ni har stora tankare som Peter ”Evighetsmaskinen” Pedersen som star for er energipolitik…herre josses

 2. Jöran Fagerlund :
  Se på de skenande kostnaderna i Finland.

  Du menar de som Areva får stå för själva eftersom projektet är ett fastprisbygge? Var det *de* kostnaderna du vill vi skulle vara rädda för?

  Hur går det för de övriga 57 reaktorbyggena i världen? Är de alla fördyrade?

  /Micke

  • Jöran Fagerlund 18 juni 2010 — 19:39

   Tror du på riktigt att någon bygger ett kärnkraftverk till fastpris i Sverige efter de rfarenheter man haft i Finland? Alternativt, tror du att någon kommer att lägga lika låga anbud som det i Finland och om inte vad händer då med lönsamhetskalkylerna?

   Lustigt att du nämner de övriga byggena. Jag har upprepade gånger frågat dig om dessa kalkyler men du har in i det längsta duckat mina frågor.

 3. Fåntratt… Alternativet kan ju vara att frysa ihjäl någon kall vinter.

  • Jöran Fagerlund 18 juni 2010 — 19:04

   Varför skulle någon frysa ihjäl? Vi har knappast brist på energi idag som gör att någon riskerar att frysa ihjäl. Om vi ersätter ett energislag med ett annat minskar inte energin.

 4. Jöran, Du gör samma felslut som många andra och tänker ”antingen eller” istället för ”både och”. Vi behöver både kärnkraft och sol/vindkraft. Tekniken kommer att göra att vi kommer kunna använda solenergi och andra källor så att det räcker till det mesta men vi har kanske 10-20 år kvar innan den tekniken är mogen (nanoteknik tex). Under tiden måste vi ha något annat. Kärnkraftverk 2010 är inte samma som det var på 70-talet.

  • Jöran Fagerlund 18 juni 2010 — 17:55

   Är det rimligt att börja bygga nya kärnkraftverk nu för att stänga dem om 10-20 år när du menar att soltekniken är mogen? Det tar 10-20 år innan det första nya kärnkraftverket är på plats. Ett nytt kärnkraftverk kommer att stå i minst 50 år.

   Tekniken är redan mogen för att börja investera kraftigt i förnyelsebar energi och stänga kärnkraftverk i takt med att hållbar energi kommer på plats.

 5. major Kadawerhielm 18 juni 2010 — 16:34

  Hu då ! Skräm inte oss trogna läsare med såna utbrott ! Dödens dag !

  Kan du i stället för floskler komma med lite fakta. Vad är enligt dig ”lokal förnyelsebar energi som ge jobb till många”. Väntar med spänning !

  Kärnkraften är väl inte dyr om man räknar med all energi den producerar. Vore den dyrare än någon annan form, skulle marknaden bojkotta kärnkraften.

  Lita på marknaden, Jöran, den löser allt till det bästa !

 6. Saxat fran info om dig ”Jag är grafisk formgivare och fotograf…”
  Tack, men i karnkrafts-fraga jag lyssnar hellre pa nagon som faktiskt kan nagot om karnkraft t.ex professorer inom reaktorfysik eller dyl an en formgivare och fotograf.

  ”öppnar man upp för dyr kärnkraft”
  ar du pa riktigt? Hur mycket dyrare ar inte vindkraft an karnkraft? Varfor skulle tex basindustrin vara livradd for att stanga ner karnkraften om det vore den elen som var dyr.

 7. ”Dödens dag” herregud så dramatiskt, eller kanske melodramatiskt? Fast man blir ju nästan immun på överdrifter om man läser den här bloggen. Tur att man läser andra texter också så att man inte till äventyrs börjar tro att allt är sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: