Dags för en klimatminister i stället för EU-minister

_MG_0767.jpg

Jonas Sjöstedt på arbetsplatsbesök i Göteborgs hamn i september 2006

De tidigare EU-parlamentarikerna Jens Holm och Jonas Sjöstedt föreslår på DN-debatt idag att den kommande rödgröna regeringen inrättar en klimatminister. Det är ett bra förslag. Vi kan på samma gång skrota den förlegade EU-ministern så behöver regeringen inte svälla. Det skulle signalera en tydlig intresseförskjutning i regeringens politik. Mindre EU-formalia och mer klimatrealia.

IMG_2891.jpg
Jens Holm och Lars Ohly i demonstrationen under klimattoppmötet i Köpenhamn

Förslagets styrka är dock också dess nackdel. Det mesta av klimatarbetet kommer inte att utföras av ett klimatdepartement eller en klimatminister. Utsläppen av växthusgaser sker i trafiken, i jordbruket, i energisektorn… Omställningsarbetet måste ske där. Där kan en klimatminister behövas som en samordnare. Risken är dock att en klimatminister blir en lam anka om inte hela regeringen jobbar för klimatomställning. Det är nog ingen större risk med den rödgröna regeringen. De uppgörelser vi har sett hittills har varit bra ur klimatsynpunkt.

Mina erfarenheter från att vara ordförande och senare ledamot i miljönämnden i Göteborg är blandade. Situationen är den samma. Miljönämnden är ansvarig för miljötillsynen men det är inte vi som beslutar om det som påverkar miljön i Göteborg. Det gör trafiknämnden, byggnadsnämnden, Göteborg Energi etc. Att dessutom ha med sig en socialdemokrati som prioriterar en sexfilig motorväg under älven och inte vill agera tillsynsmyndighet gentemot den egna verksamheten gjorde det inte lätt.

_MG_0839.jpg
Wiwi-Anne Johansson

Nu är det annorlunda tongångar i Göteborg. Miljöpartiet har lyssnat på Vänsterpartiet och kräver minskad biltrafik trots att man tidigare har ställt sig bakom planerna på att öka biltrafiken. Planerna på att ta ut trängselskatt för att finansiera enbart den sexfiliga motorvägen under älven har ersatts med ett helt infrastrukturpaket med Västlänken och kollektivtrafiksatsningar.

En klimatminister skulle också vara bra för maktdelningen inom det rödgröna samarbetet. Miljöpartiet kan få miljöministerposten och Vänsterpartiet kan få klimatministerposten, eller tvärt om. Tillsammans med Wiwi-Anne Johansson är Jens och Jonas starka kandidater.

Media: DN, DN, Svd, GP1,2,3, AB, AB,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om inlägget

Politik

5 kommentarer

Lägg till →

 1. När inbillar sig några idioter till politiker att de kan
  ändra på klimatet,det har ändrats och skött sig i alla årtusenden
  utan ett gäng dårfinkar som sammlas för fylleslag har kunnat ändra
  på det samma.

 2. Som tur är är den tid när Sverige hade närmare kontakter med diverse diktaturer på vänsterkanten långt borta i sydostasien för alltid borta och Sverige har äntligen närmat sig den världsdel där landet hör hemma och har sin hemvist både ekonomiskt och kulturellt

 3. Och så vill vi ha en klimaterieminister också!

 4. Börjar inte Jöran i fel ände nu ? Dela ut ministerposter innan valet är vunnet verkar olycksbådande för de röda. Fast ur vår synvinkel alldeles utmärkt.

  Fö behövs ingen klimatminister eller miljöminister. Markanden väljer alltid det billigaste och bästa sättet för trafiken och energin t ex.

  Någon EU-minister behövs heller inte. Ju förr vi lämnar problemhögen där nere desto bättre !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: