Stig åt sidan för rättvisan Bildt!

Kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren inleder en förundersökning för att utreda om dåvarande Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen, kan ha gjort sig skyldigt till folkrättsbrott i Sudan. Skälet till Magnus Elving beslut är bland annat den rapport som en rad frivilligorganisationer nyligen lämnade och där det hävdas att folkrättsbrott har begåtts.

Carl Bildt borde lämna sitt uppdrag som utrikesminister för att rättvisan skall kunna ha sin gång. Ett statsråd kan inte kommentera en pågående brottsutredning och en svensk som riskerar att dömas för folkrättsbrott kan inte tiga still. Situationen är ohållbar.

Sverige kommer inte att tas på allvar om vi kommer till internationella förhandlingar med en utrikesminister som figurerar i en utredning av brott mot folkrätten.  Med vilken pondus kan Bildt prata om internationell rätt i exempelvis fallet Ship to Gaza?

Newsmill skriver Hans Linde (V):

Hur ska Carl Bildt kunna tala om folkrätt, fred och mänskliga rättigheter i något sammanhang samtidigt som det pågår en förundersökning om krigsbrott mot honom? Att Carl Bildt har bränt all trovärdighet som person är uppenbart, men varje dag som Bildt tillåts fortsätta som svensk utrikesminister urgröps dessutom hela vårt lands utrikespolitiska trovärdighet. Därför vore det enda hederliga att Bildt lämnade in sin avskedsansökan omgående.

Läs mer i ett pressmeddelande på partiets hemsida. Jonas Sjöstedt skriver:

Carl Bildt är inte dömd, det kan hända att han aldrig kommer att dömas. Ändå är det rimligt, med tanke på anklagelsernas karaktär, att han avgår omedelbart. Alternativet är att han tar en timeout så länge utredningen pågår. Men utredningen kan pågå länge, säkerligen över valet i höst, så det vore nog ändå klokast att redan nu utse en ny utrikesminister. Om Bildt väljer att ändå vara kvar så riskerar det att prägla bilden av Sveriges utrikespolitik under tiden fram till valet. Det allra bästa vore om Bildt själv insåg detta och väljer att avgå.

Nu kan man kanske fundera med vilken pondus en borgerlig regering kan tala i någon fråga. Deras evidensbaserade politik har ju visat sig slå slint varje gång den har förverkligats.

Bloggar: Svensson,

Media: Svd, DN, DN, DN, GP, EX, EX, AB, AB,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: