Nonsens av EU-minister Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson och Hans Linde på regnbågspromenaden i Göteborg.

EU-minister Birgitta Ohlssons svarEva-Brtt Svenssons debattartikel i GP är ett talande exempel på varför vi: a) skal byta regering, och byta politik, i september och b) ersätta EU-ministern med en klimatminister.

Eva-Britt Svensson presenterar konkreta förslag vad Vänsterpartiet vill åstadkomma i EU. Birgitta Ohlsson kommer dragandes med massa nonsens om att Vänsterpartiet saknar trovärdighet i EU-politiken eftersom vi är kritiska och på sikt vill lämna EU. Vår EU-kritik gör ju inte att vi ger upp de politiska arenor vi har tillträde till. Lika lite som att Folkpartiet slutar bedriva skolpolitik ute i kommunerna bara för att de vill att skolan skall förstatligas. Folkpartiet vill ha färre stadsdelsnämnder i Göteborg. Ändå kandiderar de till alla. Med EU-ministerns logik bord de inte tillsätta alla sina mandat.
I vårt partiprogram skriver vi:

Vänsterpartiet motsatte sig Sveriges medlemskap i EU. Skälen för vårt ställningstagande är fortfarande giltiga. Vi respekterar resultatet i folkomröstningen, men har inte skäl att ändra vår principiella ståndpunkt.

Vår EU-kritiska position gör det än viktigare att verka för en vänsterpolitik och för EU:s demokratisering i Europaparlamentet och andra fora där unionens politik bestäms. Det gör vi i samarbete med andra radikala och demokratiska krafter som verkar inom unionen, såväl parlamentariskt som utomparlamentariskt. Vårt mål är att ersätta EU:s odemokratiska beslutsformer och fördragsfästa kapitalism med en alleuropeisk samverkan grundad på demokratiska principer.

Ohlsson drar sig inte för att fara med direkta osanningar:

De rödgröna har fortfarande ingen gemensam EU-politik fast det snart är val. Det är beklämmande att de rödgröna, som eftersträvar regeringsmakten, duckar i denna för Sverige så avgörande fråga.

Vi rödgröna har varit tydliga. Det blir varken folkomröstning om EMU eller EU-medlemskapet under mandatperioden. Regeringen är däremot splittrad i frågan om EMU. Birgitta Ohlssons eget parti, Folkpartiet, vill ju ha en ny folkomröstning under mandatperioden utan att ha med sig hela alliansen. Ännu ett exempel på borgerlighetens nyspråk och unkna debatt teknik: beskyll de rödgröna för Alliansens egna brister.

När Eva- Britt Svensson presenterar konkreta förslag för att förbättra kvinnors situation kastar Birgitta Ohlsson bannbullor för att Vänsterparitet inte vill ha ett europeiskt FBI. Att inte vilja ge EU mer polisiära befogenheter innebär inte att man inte vill bekämpa den organiserade brottsligheten. Vi vill se ett tätare polissamarbete genom Interpol. Det är befängt att tro att organiserad brottslighet bara sker inom EU. Inte minst sexslavhandeln sker med kvinnor från länder utanför EU. Därför behövs internationellt polissamarbete inte mer befogenheter år EU.

Birgitta Ohlsson är ett av de få kompetenta statsråden i Reinfeldts högerregim. Trist att hon kom in så sent i regeringen. Tråkigt att borgarna slösar bort hennes talang på en meninglös ministerpost.

Läs mer på Eva-Britt Svenssons blogg. Och här.

Läs alla mina inlägg om EU, jämställdhet, feminism,

Media: GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om inlägget

Politik

9 kommentarer

Lägg till →

 1. Peter Andersson 27 juni 2010 — 08:34

  Kvinnan är ju uppenbart galen, vem har ansvar för hennes medicinering?
  Detta gäller även en annan Folkpartist, jag tänker då på Maria Leissner såklart..

  • Jöran Fagerlund 27 juni 2010 — 10:35

   Jag tycker inte att hon verkar galen. Snarare skulle jag vilja beskriva henne som en av de mer kompetenta statsråden i högerregeringen.

   Hon har ofta fel i sak enligt mitt sätt att se på världen men att avfärda henne som galen är att missa det politiska i hennes gärning. Hon vill genomföra den orättvisa politik regeringen föreslår eftersom hon tycker att det är bra med ökade orättvisor.

   • Peter Andersson 28 juni 2010 — 06:10

    ok du måste skoja, hon är totalt naiv (och galen) och bör därför syssla med något annat mindre viktigt än politik, Röda korset låter som en bra reträtt post..

    • Jöran Fagerlund 30 juni 2010 — 10:46

     Nu vill jag inte ha någon borgerlig minister i regeringen. I den nuvarande regeringen är Birgitta Ohlsson betydligt mer kompetent än exempelvis Göran Hägglund, Maud Olofsson, Jan Björklund, Maria Larsson, Mats Odell, Åsa Torstensson…

     Dessutom är min poäng att det inte är ministrarnas personlighet eller kompetens vi skall rikta in kritiken på utan det politiska innehållet. Exempelvis förslaget från Fp att ansluta Sverige till EMU.

 2. Om man helt vill lämna EU bör man väl heller inte ha åsikter om hur det sköts.

  • Jöran Fagerlund 25 juni 2010 — 21:58

   Moderaters brist på logik är slående. Observera hur Kar-Otto Hultstöms (m) alias Virus slutsats går stick i stäv med vad jag just skrev.

   Vi hävdar vår rätt att ha en åsikt även om sådant vi inte gillar.

   Moderaterna ville under många år lägga ner landstingen. (Jag vet inte vad de tycker idag) och ändå kandiderade de till landstingsfullmäktige.

 3. Hakan Smedja 25 juni 2010 — 18:40

  I dalarna förnekar man sig inte.
  Glad midsommar önskas från nationalismens mecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: