Redovisa alla fringisar öppet

IMG_0936.jpg

Fiskeriverket har hamnat i blåsväder på grund av generös representation. Fiskeriverkets generaldirektör, Axel Wenblad, har beställt en extern granskning. Det är tidningen Miljöaktuellt och TV4 Nyheterna som avslöjar graverande förhållanden på Fiskeriverket i en granskning. Värst är att de samtidigt som den generösa representationen inte klarade av att genomföra alla kontroller. Bland annat om torskfiske i Västerhavet och Östersjön och illegalt fiske på förbjudna arter.

GP listar några exempel från 2009:

 • När generaldirektör Axel Wenblad fyllde 60 år bjöd han in till öppet hus med fisk- och skaldjursbuffé. Notan löd på 20 426 kronor av skattebetalarnas pengar.
 • 330 personer drack 228 flaskor vin under en konferens om ”gemensam värdegrund” på Gothia Towers i Göteborg.
 • Kontrollavdelningen hade i september ett möte på Varbergs stadshotell där 60 personer övernattade med helpension. Till middagen drack man vin för 16 003 kronor, i genomsnitt 267 kronor per person.

Det finns bara en medicin mot detta. Tydliga regler och öppen redovisning. Gärna på myndigheternas hemsidor. Varför inte en samlad sökbar portal med alla myndigheters representation? Då kan alla medborgare själva gå in och granska alla kvitton.

Själv redovisar jag alla mina fringisar här på bloggen på en speciell sida som jag kallar Gratis kalorier och andra förmåner. Inte för att jag har högre moral än andra utan för att slippa lita på mitt eget moraliska omdöme. Om jag redovisar allt öppet kan andra granska mig och jag får varje gång fundera ”funkar detta att lägga upp på bloggen?” Svarar jag nej på den frågan är det bättre att avstå. Titta själv in och bedöm mitt omdöme.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Media: AB SVD DN

3 kommentarer

Lägg till →

 1. De tycks ha kul på Fiskeriverket ! Faen också här har man gått och släpat hela livet på ett tråkigt kontor ! Var ska fisken vara om inte i det blöta ? Har aldrig hört talas om Miljöaktuellt. Trovärdig ?

  • Jöran Fagerlund 30 juni 2010 — 17:15

   Menar du Karl-Otto Hultström (M) att du är ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Botkyrka utan att känna till tidningen Miljöaktuellt? Miljöaktuellt var väl Naturvårdsverkets tidning i dryga 30 år innan IDG köpte den för något år sedan. Tror att det var 2007. Det var i alla fall efter min period som ordförande i miljönämnden i Göteborg. Sedan lades IDG:s egen Dagens Miljö ner om jag inte missminner mig

   • Tack Jöran för din upprepade presentation av ditt fan i Stockholm.
    Jag har många trevliga mail från sympasitörer, till mig, och bara ett ovänligt men jag tror personen är kommunist så vad är att vänta ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: