Tävlingsfri idrott är framtidens melodi

IMG_2177.jpg

Ulf Evenås, 7 dan.

English 日本語 (Google translate) Ett 40-tal utövare från åtta länder samlas i Göteborg i veckan för att lära sig med om den japanska kampkonsten aikido. Träningen sker under ledning av en av Europas mest meriterade instruktörer: Ulf Evenås, huvudinstruktör på Göteborgs Aikidoklubb, 7 dan, shihan. Deltagarna kommer från  Ryssland, Ukraina, Sverige, Danmark, England, Litauen, Australien och Colombia.

Verksamheten har blivit för stor för Göteborgs Aikidoklubbs egna lokaler och vi har hyrt in oss i Frölunda judoklubb. Förutom de internationella deltagarna dyker nästan lika många ordinarie medlemmar ur Göteborgs Aikidoklubb upp varje kväll. Därför har vi också döpt om verksamheten från uchi deshi veckor till soto deshi veckor.

Förutom de internationella mötena är det intressant att se samarbetet som uppstår när man inte tävlar. Alla har något att vinna på att alla utvecklas snabbare. Därför hjälps man åt i stället för att konkurrera. Det ger också ett annat tankemönster än det som sker i exempelvis det pågående fotbolls-VM. Tröjdragningar, knuffningar och filmningar är vanligt förekommande trots att de är förbjudna enligt regelboken.

Den moral som utvecklas bland elitspelarna och sedan sprids nedåt i åldrarna är således inte en respekt för reglerna eller ens en förståelse för syftet med reglerna utan en moral som går ut på att ligga så nära ett regelbrott som det är möjligt utan att kliva över gränsen och när domaren inte ser går man till och med över gränsen. Vi kan se beteendet vid varje frispark eller inkast. Spelarna försöker hela tiden stjäla några extra meter. Både den som skall kasta in bollen eller slå frisparken och de som ställer sig i muren.

Det hela tar glädjen ur att titta på VM. Jag följer det men inte speciellt aktivt. Det är beklämmande att se stjärnor med miljonlöner ägna sig år småaktigheter och sedan skälla på domaren när de väl blir påkomna. Riksidrottsförbundet borde ta initiativ till mer tävlingsfri idrott.

Läs alla mina inlägg om aikido. Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,

Media: AB1, 2, 3, 4, 5, 6, SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, GT1, 2, 3,

Om inlägget

Aikido

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Känner inte till denna speciella idrott och avstår från att kommentera den. Men rent i allmänhet tror jag nog spelare och publik vill ha tävlingsmomentet kvar och kunna utse en vinnare. Blir liksom lite mer spännande då föreställer jag mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: