Esbati sågar låglönesatsning

Riksdagskandidaten Ali Esbati (V) briljerar som vanligt när han sågar de lönedumpningsstrategier som idag idisslas på DN-debatt av Nils-Eric Sandberg. Esbati skriver:

Detta påstående baserar han som väntat inte på förhållanden i verkligheten, utan på det han kallar ekonomisk teori, vilket i verkligheten är en uppsättning dogmer ur vilka man kan härleda självklara men felaktiga ekonomiska ”analyser”.

Och avslutar:

Högerns lösningar går på alla dessa punkter i rakt motsatt riktning. De lär därför fortsätta att hålla sig till sina världsfrånvända teorier. Det är viktigt att de förhindras från att basera konkret politik på dem.

Läs själv vad Ali skriver däremellan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag tror den grundläggande teorin är att företag inte betalar en lön som överstiger det värde den anställda kan producera. Lönar det sig inte att anställa någon gör man inte det.

  Så fungerar även kollektivavtalen och den ekonomiska teori fackförbunden ofta ställer sig bakom. Genom att höja lönerna så tvingar man företagen att rationalisera bort de minst nettoproduktiva tjänsterna.

  Den friställda personalen kan sedan gå till andra företag med högre produktivitet alternativt skapa nya idéer.

  Problemet är när de arbetslösa inte möter upp mot marknaden genom att öka sin egen produktivitet (exempelvis genom utbildning eller arbetsinsats). Då uppstår reell arbetslöshet (det som inte är strukturell arbetslöshet pga jobbyten) och den är skadlig, särskilt när folk passiviseras.

  Här har även politiken ett problem, för man kan inte tvinga arbetslösa att förbättra sin arbetsförmåga. Om för många människor nöjer sig med den levnadsnivå som arbetslöshetsersättningen ger så uppstår ett problem. Å ena sidan måste de som arbetar försörja fler med mindre resurser vilket leder till att alla får det sämre. Å andra sidan tenderar folk passiviseras till ett fattigt liv vilket leder till följdsjukdomar för dessa med. Tyvärr finns det lösningar som ingen, varken höger eller vänster, vågar genomföra och de som då finns kvar är inte trevlig.

  Lägre löner, och lägre bidrag så folk tar jobben med de lägre lönerna.

 2. Om inte herr Esbati tillhört v kanske man hade kunnat diskutera frågan. Nu blir den för laddad av politik och därmed ointressant som diskussion. Det blir ju valtal av alltsammans bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: