Ingen sympati för den iskalle cynikern Littorin

Arkitekten bakom de nya sjuka reglerna för Försäkringskassan får själv full lön i ett år utan att lyfta ett finger.

Idag kommenterar f.d. arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin sin avgång och  anklagelserna om sexköp i en mejlintervju i DN. Som jag skrev tidigare är Sven-Otto Littorin oskyldig tills motsatsen är bevisad. Kvar är således, i dagsläget, enbart den personliga pressen han påstår sig känna på grund av en uppslitande vårdnadstvist.Han får nu en fallskärm värd 1,3 miljoner kronor. Och med den som skydd befinner sig Sven-Otto Littorin bland vänner och ”läker sakta ihop”, enligt intervjun i DN.

På frågan ”ångrar du i dag att du tackade ja till att bli arbetsmarknadsminister” svarat Sven-Otto Littorin:

– Absolut inte. Jag har gjort så gott jag kunnat i en av vår tids absolut viktigaste politiska frågor. Vi har försökt återupprätta arbetslinjen och förstärka återgången till arbete för dem som varit långt borta under lång tid, till exempel genom nystartsjobben. Under tiden har jag fått jobba med otroligt fina medarbetare och många andra duktiga människor. Det ångrar jag inte en sekund.

I mitt förra inlägg kunde jag bara kommentera hanteringen av affären eftersom Sven-Otto Littorin inte hade kommenterat innehållet i den. Nu har han lyft bladet från munnen och även om han inte säger mycket och många frågor kvarstår visar hans uttalanden den totala cynismen hos en av de centrala gestalterna i det moderatledda systemskiftet. De inför regler för Försäkringskassan som tvingar svårt cansersjuka att söka jobb samtidigt som han själv med full lön sakta läker ihop hos vänner bara för att Aftonbladet har frågat honom om han är en horbock.

Fifflarregeringens ledamöter struntar i att betala TV-licens, anställer svart arbetskraft, ljuger om sin examen. Läs även Anna-Klara Bratt som konstaterar:

På område efter område skickar moderaterna signalen att lagen, skatten eller betygen inte gäller lika för alla. Bidrag går till exempel bra, bara de går till välbärgade?

Sven-Otto Littorin är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Det är en viktig princip i en rättsstat men det är ett privilegium Sven-Otto Littorin i stort sett har berövat alla arbetslösa och sjuka. De tvingas söka jobb de vet de inte kan få bara för att kunna bevisa att de har varit tillräckligt aktiva. Sjuka skall bevisa att de är tillräckligt sjuka för att inte jobba i stället för att myndigheterna skall bevisa att de är tillräckligt friska för att neka dem de bidrag de annars har rätt till.

Det är fler än Sven-Otto Littorin som har det jobbigt under vårdnadstvister. Några av dem är kanske sjuka eller arbetslösa och riskerar utförsäkring. Ingen av dem får full lön för att göra det de kanske behöver allra mest: ”sakta läka hos vänner” och ”bara skydda sina närmaste”. En av de främsta orsakerna till att denna möjlighet förnekas så många som så väl behöver den stavas: S, v, e, n, – , O, t, t, o, , L, i, t, t, o, r, i, n. Därför känner jag idag ingen sympati för den iskalle cynikern Littorin.

Fler bloggar: Jinge, Svensson, Oven, Jerker Nilsson, Paul Ronge,

AB1,2, DN1,2,3, GP1,2, Svd1,2,3, EX1,2,3,4,5,6,7, SVT1,2,3,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Om inlägget

Politik

23 kommentarer

Lägg till din →

 1. Mig veterligen är det den som kommer med ett påstående som måste bevisa detta. På samma sätt som Aftonbladet borde behöva komma med mer än ett alias, en anonym persons berättelse (även om man kallar henne ”Anna” och säger att hon är prostituerad), en e-mailadress samt ett telefonnummer som vem som helst kan finna på hitta.se, så behöver en person som vill bli sjukskriven bevisa att han eller hon är sjuk så att han eller hon får bidrag.

  Allt handlar om vem som kommer med det avvikande påståendet. Staten förutsätter att du är arbetsför tills motsatsen är bevisad (till skillnad mot hur det var under Socialdemokraterna) på samma sätt som staten och det juridiska systemet förutsätter att du är oskyldig tills motsatsen bevisats av åklagare.

  Littorins årslön handlar däremot om något helt annat – att få politiker att våga gå utanför ramarna och göra obekväma saker utan att behöva vara rädd för att inte hitta ett annat jobb när man slutar.

 2. Allt detta skulle inte vara något problem, om vi inte hade denna idiotiska och verkningslösa lag !

 3. Nog är det väl bättre att folk jobbar än är sjuka på heltid ? Det går alltid att hitta ngt fel som en mydndighet har begått, men i princip har ju FK helt rätt. Ska man kunna gå sjukskriven hela livet för tinitus t ex ?

 4. Här ser man följderna av en idiotisk och helt onödig lag ! Allt detta hackande , förtalande och jagande hade vi sluppit om vi inte haft denna lag som instiftades av, vem tror ni ? S n-vis.

  Vad är det för allmänintresse av att veta vad Littorin eventuellt har gjort ? Del av vår samtidshistoria, ljög AB igår.

  Men ett har ju denna historia lyckats med, nämligen att dra bort intresset tillfälligt från Mona Katastrof.

 5. Roland NIlsson 16 juli 2010 — 14:53

  LITTORIN ENKEL BILJETT

  Moderaterna: Åter en affär
  Jag? Oskyldig – Littorin svär
  Påminner om gammalt skit
  Ministrarna som åkte dit

  Några ej betalt sin TV-avgift
  Statssekreteraren ute på vift
  4-5 ministrar är det nog
  Som fått lämna sina knog

  Reinfeldt gömmer sig igen
  Förtränger en gammal vän
  Verkligheten kommer ju fram
  Ledaren får stå med skam

  Återigen: Vår statsminister
  Tvingas avslöja sina brister
  Omdömeslösa utnämningar
  Lämnar bara kväljningar

  Mardröm eller skämt
  Har det verkligen hänt
  Utraderad så ingen ser
  Littorin finns inte mer!

  Reinfeldt bjöd enkel biljett
  Regeringsplanet lyfte lätt
  Gotlands murar försvann
  Ovanför: Där satt han

  Utraderad på sätt och vis
  Men det skulle ha ett pris
  Strategerna hade ju missat
  Nåt´ som andra hade gissat

  1,3 miljoner mildrar en del
  En tröst för begångna fel?
  Här gäller ingen vanlig lag
  Med dålig A-kassa ett tag

  Roland Nilsson
  Grovplåtslagare

 6. Visst är det också konstigt att Sven Otto Littorin kan få ut sin fallskärm när han själv väljer att avgå. Jag fattar inte hur han lyckas med det för ett fallskärmsavtal trädder väl i kraft först när man blir av med jobbet. Sven Otto Littorin får hur som helst 1,3 miljonerkronor för att han vill gå.

  Som minister tror jag han är fullt ersättningsbar med tanke på att arbetslösheten stigit under hans mandatperiod till 9,5 procent och till 30 procent bland ungdomar, det är högt även inom EU. Hans åtgärder som statliga praktikplatser blev en flopp och förslaget om en obligatorisk a-kassa förpassades till papperskorgen. Många kvinnor blev besvikna då rätten till deltidsstämpling inskränktes. De statliga subventionera till olika anställningar har väl också bara gagnat företagen som kunnat anställa ”billig” arbetskraft. Ja de kan till och med få betalt för att låta någon arbeta. En arbetsmarknadspolitik som inte gett fler lönejobb utan snarare fler bidragsjobb till fördel för företagen. Som ett exempel kan man ta Max, hamburgerkedjan, två tredjedelar av deras anställda är statligt subventionerade…

  Det här är kanske inte de bästa signalerna så här i valtider då Moderaterna knappast framstår som ett jämställt arbetarparti.

 7. Jag tror att du har hängt upp dig på hans fallskärm, inget annat. Jag kan förstå att du är sur för att han får detta när flera andra i smahället inte får det. Men alla som du röstar på får det. Detta borde du kanske ta med mona eller lars. Den arbetslinje som sverige har idag är bra men kan behöva justeras lite för att hjälpa dom svåra fallen. Dom svåra fallen är inte ens en promille av alla arbetslösa, ändå så målas detta upp som om det är hur många som helst. Jag arbetar som chef på ett större företag och vet pricis vart våra skatte pengar går. Dom gåt till en hel del personer som bluffar med sin långtidssjukdom. Bara för att dom inte kan jobba inom industrin som är lite tuffar så skall dom vara långtidssjuka. Finna flera enklare jobb som dom kan söka men det gör dom inte. Hur många miljarder som går bort i alla sjuk dagar som folk fuskar med vet jag inte men det är många. Är du sjuk så tar man sina 5 dagar. Hos vissa är detta en sjäkvklarhet. Jag tycker att du borde komma ut lite och se andra sidan innan du väller ut en massa dynga som du inte har koll på. Om Littorin nu är oskyldig. Vad skall alla som anklagat honom på nätet säga. Oj, det var inte meningen att sprida den felaktiga informationen. Tänkte inte på att du hade familj och vänner. Är han skyldig och det går att bevisa är detta en sak för polisen. Sedan tycker jag att du skall kolla upp Monas historia med svart jobb m,m

 8. Johan Alvfhild 15 juli 2010 — 01:03

  Usch vilket slödder som hänger här. Jag antar att majoriteten av er är arbetslösa eller förtidspensionerade. En last för samhället. Oönskade helt enkelt. Liksom människans rätt att själv bestämma över sin kropp borde statskontrollerade tvångsaborter införas, då slipper vi era gelikar i framtiden. /Akademiker

 9. Sakta ner litet. Det är inte bara Littorin, som är ansvarig till ”FK-reformen”. Det är väl hela regeringen och riksdagen, eller??? Dvs de folkvalda politikerna. Det är helt enkelt fööör oförskämt. Han har redan fa klä skott vid genomförandet av sina jobb-beslut. Börja om igen?

  Visst var de folkvalda politikerna för obarmhärtiga mot alltför manga sjuka/langtidssjuka. DET kan man tycka mycket om. Men att anklaga Littorin för att ha utfört ett jobb i regeringen, det är verkligen fult. Politiker tar inte alltid positiva beslut för oss väljare. Dessutom gick de till val pa just sitt jobb-paket, är det inte bra att de infriar sitt löfte till sina väljare? De vann ju förra valet.

  Att han far avgangsvederlag är helt i sin ordning. (Jämför med bankdirektörernas…) Vem av er kritiska vill arbeta som politiker?

 10. Mycket bra skrivet helt mina tankar det som Littorin och hans anhang har ställt till med är en skolbok på groteska orättvisor jag vet både om A-kassan och försäkringskassan. Utgångs läget är ju sådant att alla bluffar och arbetslösa, sjuka är patrask. Men som du säjer vi kan inte läka våra sår sakta hos goda vänner vi måste också försörja oss men utan fallskärm.

 11. Bättre fly än illa fäkta kanske… Littorin går det med största sannolikhet ingen nöd på. Ändå tycker högersympatisörer att det är så hemskt med den ”mobbning” han måste utstå! Jösses, skaffa perspektiv!

  P.S. Vart håller David Eberhard hus i dessa dagar med sin gnällspiks-stämpel? För det var ett evigt gnällande och ojande på denna välsituerade Littorin! D.S.

 12. Sakta ner litet. Det är inte bara Littorin, som är ansvarig till ”FK-reformen”. Det är väl hela regeringen och riksdagen, eller??? Dvs de folkvalda politikerna. Det är helt enkelt fööör oförskämt. Han har redan fa klä skott vid genomförandet av sina jobb-beslut. Börja om igen?

  Visst var de folkvalda politikerna för obarmhärtiga mot alltför manga sjuka/langtidssjuka. DET kan man tycka mycket om. Men att anklaga Littorin för att ha utfört ett jobb i regeringen, det är verkligen fult. Politiker tar inte alltid positiva beslut för oss väljare. Dessutom gick de till val pa just sitt jobb-paket, är det inte bra att de infriar sitt löfte till sina väljare? De vann ju förra valet.

  Att han far avgangsvederlag är helt i sin ordning. (Jämför med bankdirektörernas…) Vem av er kritiska vill arbeta som politiker?

 13. festinalente1 14 juli 2010 — 18:41

  Varför ska han bevisa att han är oskyldig?
  Hur ska han kunna bevisa sig oskyldig för ett påstått brott sex år tillbaka?
  I rättsstaten Sverige är det inte den anklagade som ska bevisa sig oskyldig, det är den åtalande som ska bevisa skulden!
  Ord står mot ord där den ena parten består av den oantastliga massmedian. Minsta ifrågasättande av en juornalist och genast sluter hela branschen upp bakom. Snacka om kollegialitet. Långt värre än vad poliskåren brukar anklagas för.
  Visar bara på att de smutsiga valkampanjsmetoderna från det stora landet i väster även har annammats, liksom så mycket annat därifrån.

  • Jöran Fagerlund 14 juli 2010 — 19:27

   Jag påstår inte att arbetsmarknadsministern skall bevisa sin oskuld utan tvärt om det motsatta: han är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad. Det är upp till Aftonbladet att belägga sina påståenden.

   • festinalente1 14 juli 2010 — 20:02

    Det är inte konstigt att folk tappar intresset för politik samtidigt som politikerföraktet får en allt bättre jordmån att växa i.
    AB (i detta fallet) sipprar ut lite påstående i lagom små doser (utan egentlig substans) för att alla dessa tyckare låser på uppgifterna och ska profilera sig. Om någon partiledare eller annan toppkandidat uttalar sig, får AB en ny rubrik att skylta med.
    Känns som inte bara naturen har torka just nu i värmen, nyhetsflödet tycks också sina. En tidning kommer med vaga påstående, och hela mediadrevet följer med och med detta även politiska tyckare. Det borde finnas annat för våra kandidater till de folkvalda platserna inom olika områden att diskutera än att spekulera om ett ev brott. Anses denna fråga så viktig att arbetslöshet, ekonomisk kris, miljöhotet mm mm får stå åt sidan? Om så är fallet, då lever vi ett fantastiskt bekymmersfritt land.

 14. Lars "kommu" Ohly 14 juli 2010 — 16:51

  Jag har bevis på att du Jöran Fagerlund har köpt sexuella tjänster…

 15. Det är svårt att tro på din egen ustaga att ”Sven-Otto Littorin är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad” när du så flagrant blandar ihopa frågor om politik med privata anklagelser. Snarare drar jag slutsatsen av din post att det är okej med mediadrev bestående av obevisade brottsanklagelser rörande privatlivet, så länge det drabbar politiker som du inte håller med. Men det väl det vad du kallar klasskamp kanske? Det verkar som vänsterpartiets politiske sekreterare i Göteborg är synnerligen iskall och cynisk.

  • Jöran Fagerlund 14 juli 2010 — 17:56

   Jag blandar inte ihop privatliv och förtroendeuppdrag. Om arbetsmarknadsministern har brutit mot sexköpslagen är det en fråga av allmänintresse. Om Aftonbladet utan grund har pekat ur arbetsmarknadsministern som horbock är detta också av allmänintresse.

   Att det är just arbetsmarknadsministern som kan åtnjuta en fallskärm med full lön i ett helt år är avskyvärt oavsett om han utnyttjar den eller ej.

 16. ”Affären” väcker tre frågor som borde redas ut:
  Varför görs anklagelsen nu och inte för flera år sedan då den var aktuell?
  Vem beräknas tjäna på ett offentliggörande av anklagelsen?
  Vem har försökt utnyttja anklagelsen politiskt?

 17. Vissa är väl helt enkelt bara lite mer jämlika än andra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: