När elefanterna kompromissar i EU ersätts förbud med märkning

Notis. På tisdag skall godis innehållande AZO-färgämnen märkas tydligare. Det har EU bestämt och det framställs som en framgång för miljöarbetet i EU. Faktum är att de förbjöds i Sverige på 1970-talet men EU tvingade Sverige att häva förbudet 1999.

Åsa Westlund (S) fick med sig EU-parlamentets miljöutskott för att återinföra ett förbud mot azofärgämnen men när EU-parlamentet skulle kompromissa med ministerrådet var regeringen Reinfeldt en av de starkaste motståndarna till ett förbud. (När Moderaterna bjöd på godis EU-parlamentsvalet 2009 var de dock noga med att påpeka att deras godis var fritt från konstgjorda färgämnen.)

Socialdemokraternas kompromiss med de konservativa i parlamentet och med ministerrådet blev i stället att livsmedel med azofärgämnen skall märkas med en varningstext. Ett beslut som alltså träder i kraft på tisdag Jag har tidigare kommenterat Socialdemokraternas kompromissande med de konservativa på miljöområdet.

Så hanteras giftiga ämnen som kan ge allergier och misstänks leda till hyperaktivitet hos barn när elefanterna kompromissar i EU. Förbud ersätts med märkning. Allt i den fria marknadens namn.

Media: GP, DN, AB, AB, Svd, SSD,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Tror nog inte så många människor ligger sömnlösa om nätterna och grubblar över hur mycket AZO ämne de fått i sig under dan. Kon tillbaka till verkligheten Jöran ! Du kan bättre !

  • Jöran Fagerlund 17 juli 2010 — 17:21

   Människor borde oroa sig för det. Eller snarare slippa oroa sig för det. Det var därför Azo-färgämnen förbjöds.

   Det är ju ni marknadsfundamentalister och EU-anhängare som vill vältra över ansvaret på konsumenterna att hålla reda på alla E-nummer och kemiska substanser. Vi som står för demokrati vill i stället förbjuda gifterna.

   • Ett förtydligande: jag är inte EU-anhängare !Ett medlemsskap för bara med dig byråkrati och elände. Ju förr vi slipper den mastodonten desto bättre !

 2. Jag blir alldeles förtvivlad av att försöka handla. Man ska läsa innehållsförteckningen och ha koll på alla namn och E-nummer och vad de står för. Det kan göra vem som helst gråhårig. Att man inte kan lita på att maten man äter känns hemskt. Sen kommer avvägningen mellan plast (jag menar eventuellt farliga ämnen) och pris. När jag bestämmer allt ska all mat vara riktig mat utan farliga ämnen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: