Verklighetsfrånvända KD

Kristdemokraterna har varumärkesskyddat orden ”verklighetens folk”. Det är en bisarr amerikanisering som sker av svensk politik. Tvåpartisystemet är i praktiken här, fokus skiftar från politiskt innehåll till personlig duglighet, reformer ersätts av PR och spinn, propaganda blir kommersiell reklam, till och med TV-reklam.

Med detta följersmutskastningskampanjer mot Mona Sahlin och en hets från höger mot en fiktiv ”elit” för att dölja högerns egna klassintressen och stöd till de reella eliterna i Sverige.

Aron Etzler skrev en bra ledare i Flamman om smutskastningen mot Mona Sahlin häromveckan:

Mona Sahlin och Göran Persson är så olika som två socialdemokratiska ledare kan vara. Det gemensamma för 2006 och 2010 är deras motståndare. Moderaterna under Fredrik Reinfeldt ger sig på sin motståndares personlighet. Och det är inte konstigt, för det har fungerat bra. Inte minst i det land som leder utvecklingen inom politisk PR, USA.
George W. Bush plockade ner Al Gore i valet 2000 och John Kerry 2004 genom att ge sig på dem som personer. Kampanjerna var innehållsmässigt mycket olika och skräddarsydda för att exponera Gores och Kerrys brister. De grövsta påhoppen gjordes av ”oberoende kommittéer”, som inte kunde kopplas direkt till Bushs kampanj och där fakta och påhitt blandades friskt. Bush själv behövde bara stryka under budskap som redan etablerats – själv höll han sig alltid på avstånd från smutskastningen. Och de sanna eller falska uppgifter som spriddes med tveksamma avsändare etablerades efter hand i medierna som sanningar. Båda kampanjerna hade en och samma arkitekt, Karl Rove, känd för sin specialitet: att förstöra motståndarens rykte. Faktum är att det är det enda icke-amerikanska uppdrag som Karl Rove själv presenterar i sin CV på sin hemsida, rove.com är de svenska moderaterna.

Det är befängt att man kan varumärkesskydda fraser som politiskt parti. Kristina Fredlund, jurist på varumärkesrätt på Awapatent, och jag hade en diskussion om detta här på bloggen tidigare. Läs gärna kommentarerna. Då gällde det SSU:s registrering av ”Alliansen”. Min ingång i diskussionen var att det är meningslöst eftersom varumärkesskydd enbart gäller näringsverksamhet. Privatpersoner och föreningar kan använda ord som Volvo, Leica och Marlboro eftersom det inte rör sig om näringsverksamhet. Kristina Fredlund gör en annan tolkning. Om Kristina Fredlunds tolkning är korrekt har den kommande rödgröna regeringen lite juridiskt hemarbete att göra den kommande mandatperioden.

Man kan avfärda KD:s slogan ”Verklighetens folk” som fånig. Därför att det är den. Man kan till och med avfärda KD som hycklare. Därför att det är de. När de definierar ”Verklighetens folk” skriver de:

Låt oss göra en sak klar. ”Verklighetens folk” är människor som lever sina liv som folk gör mest, du och jag. Vi som kanske har familj, arbetar, tar semester, har fredagsmys och tittar på ”Idol” eller ”Så ska det låta” på TV. Vi vill inte att politiker lägger sig i våra liv och vår vardag för mycket. Vi vill att politiker tar sitt ansvar för jobb, vård, omsorg och skola, och låter vår vardag vara upp till oss själva. Men oss hittar vänstern av någon anledning alltid något fel på.

Ändå är det KD som mest lägger sig i de centrala delarna av våra liv. KD tar sig rätten att begränsa myndiga vuxnas rätt att ingå äktenskap med andra myndiga vuxna om de inte är av motsatt kön.

Även om de framstår som fåniga är KD riktigt farliga: både politiskt och på vilket sätt de kampanjar. Måtte de trilla ur riksdagen.

Läs även Jonas Sjöstedt, alliansfritt och Svensson.

Media: Svt, Svt, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, EX, AB,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,,, ,

 

Annonser

3 Comments

Lägg till →

  1. Tvåpartisystemet kommer inte att hålla p.g.a. sd. Åtminstone inte så länge de andra inte släpper in dem i sitt block, som i Danmark.

    Kd:s svaga ställning beror på att journalister nästan aldrig är kd:are, så deras perspektiv får inget utrymme i debatten.

  2. Hys ingen oro för smutskastningskampanjer mot Mona ! Hon står till tjänst med stoff till alla s k kampanjer själv. Vi behöver väl inte gå igenon hennes CV ?

    Vad menar du med fiktiv elit ? Att de borgliga genomför sin egen politik förvånar väl inte någon. Du får gärna kalla oss reell elit ! Första gången jag blivit kallad för elit. Kul för mig !

    Tack Jöran !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: