Inför ett tredje kön

Notis. För personer som inte vill eller kan definiera sig som man eller kvinna bör det införas ett tredje juridiskt kön. Det föreslår Hans Linde, HBT-talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Förslaget restes inför Vänsterpartiets kongress i maj 2010.

– Det finns personer som inte kan eller vill definierar sig varken som kvinna eller man. För dem skulle en lagändring vara oerhört betydelsefull. Dessutom föds mellan 1500 och 200 barn varje år med oklar biologisk könsidentitet, så kallade intersexuella, säger Hans Linde i ett pressmeddelande.

Vissa transpersoner och intersexuella identifierar sig väldigt tydligt som män eller kvinnor – men det finns de som inte gör det. Det är dem, denna minoritet inom minoriteten, som inte vill eller kan definiera sig som kvinnor eller män förslaget om ett tredje kön berör. I Nepal och Sydafrika finns idag ett tredje kön som är juridiskt jämställt med man och kvinna i folkbokföringen. I Indien och Australien pågår arbete för att genomföra motsvarande ändring av lagstiftningen.

– Transpersoner och personer med en könstillhörighet som inte är kvinna eller man är grupper som ofta osynliggörs när frågor om diskriminering och mänskliga rättigheter debatteras. Ett juridiskt tredje kön skulle innebära en tydligt synliggörande, säger Hans Linde.

Läs alla mina inlägg om feminism, jämställdhet och HBT.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Notiser, Politik

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Hakan Smedja 29 juli 2010 — 15:27

  Eller avskaffa kön i folkbokföringen

 2. Jamenvisst! Och varför inte i konsekvensens namn inrätta ett ouppräkneligt oändligt antal kön! Så att ingen blir ”diskriminerad” alltså… 😉

  Men, det finns biologiskt sett två kön, hona och hane. Se dig omkring i naturen så upptäcker du detta.
  Någonting ”queer” är bara någon tveksam ”konstruktion” som verkar ha framkommit efter intagandet av olika droger. Populärt i vänsterkretsar runt 68
  För om man inte har någonting vettigt att komma med så kan man ju alltid ”konstruera” (och dekonstruera) verkligheten…

  Men, ”genustalibanerna” och dito ”-kommissarierna” på exv. ”Södertörn” vill ju kasta omkull allting och vända världen upp och ned. Dess nye rektor ansåg ju att kunskap och fakta var något oväsentligt.
  Så bland denna minoritet vinner förslaget säkert stöd

 3. Fråga era vänner muslimerna vad de tycker ! Själv visste jag inte ens om ”problemet”. Visst kan man lagstifta för varje liten genetisk variation men det verkar lite onödigt. Skall de ha en egen lag också ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: