Regeringen Reinfeldt sviker världens fattiga igen

Notis: När FN:s generalförsamling natten till idag slog fast att vatten är en mänsklig rättighet avstod Sverige från att rösta. Därmed svek Regeringen Reinfeldt världens fattiga igen. Precis som inför klimattoppmötet.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) förklarade regeringens beslut:

– Vad vi har vänt oss emot är själva principen, att man formulerar det som en mänsklig rättighet. . . Då ska det också ha en full juridisk verkan. Det är därför vi inte tycker att det här är rätt metod att uppnå ett väldigt viktigt och gott syfte, sade Carlgren till TT.

Men förre FN-ambassadören Jan Eliasson är mycket uppbragt.

– Herregud, det är orimligt att Sverige inte röstade för resolutionen! Jag har själv sett barn dö framför mig, i Darfur. 4 000 barn dör varje dag för att de har dåligt vatten eller inget alls. Fler människor dör av dåligt vatten än av tbc, malaria och aids sammantagna.

Då vet vi det. Carlgren är principiellt mot att vatten ses som en mänsklig rättighet. Det är klart, om vatten betraktas som en mänsklig rättighet kan det bli svårt att privatisera vattenverksamheten. För Carlgren är företagens rätt till profit alltid överordnat mänskliga rättigheter, till exempel fattigas rätt till vatten.

Media: DN, GP, AB, Svd,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En kommentar

Lägg till →

  1. Carlgren har ju rätt, detta tilltag är verkningslöst. Det viktiga är att se till att så många som möjligt får tillgång till rent vatten. Det gör man inte genom en omröstning. Både du och Jan Eliasson tolkar Carlgren helt fel, medvetet eller ej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: