Vänsterpartiet bäst på HBT av riksdagspartierna

Notis. RFSL har publicerat sin genomgång av riksdagspartierna och deras kandidaters syn på hbt-frågor och Vänsterpartiet fick bäst resultat tätt följt av Miljöpartiet. Räknar man in partierna utanför riksdagen var Fi bäst.

Viktigast är kanske den del av undersökningen som granskar vad som faktiskt har gjorts i riksdagen för HBT-personer. Partiernas medelpoäng utifrån ledamöternas agerande blev: Moderata Samlingspartiet –0,2, Centerpartiet 1,7, Folkpartiet liberalerna 2,6, Kristdemokraterna –3,8, Socialdemokraterna 9,1, Miljöpartiet de gröna 11,3, Vänsterpartiet 17,0.

Högst poäng, 25 poäng, av riksdagsledamöterna fick Josefin Brink(V), Ulf Holm (MP), Kalle Larsson (V), Elina Linna (V), LiseLotte Olsson (V) och Börje Vestlund (S).

Läs alla mina inlägg om feminism, jämställdhet och HBT. Läs även RFSLJens Holm och Ung Vänster.

Media: DN, DN, DN, Svd1,2, AB1, 2, 3,4, EX1,2,3,4,5,6, GPIntressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Notiser, Politik

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Eva-Lena Karlsson 30 juli 2010 — 05:15

  Självklart kan jag inte annat än att känna stolthet, fast jag egentligen inte kan förstå varför eftersom vi pratar om självklarheter!?
  Antagligen ska jag- som typisk heteronorm -inte uttrycka mig i frågan om att vi ska utöka? antalet kön till tre om jag förstått det hela rätt? Men jag tar mig friheten(- kan inte låta bli! ) . Borde inte vi i V kämpa för ETT kön? Att ännu mer dela upp, stigmatisera, känns för mig främmande. Förstår om man söker en identitet men jag tycker att (v)i borde vara de som strävar efter att utvidga normen och framförallt vara människor, individer, Vilken sexuell status eller vilket biologiskt kön vi har är relevant, men mer på ett personligt plan – inte på det samhällsmässiga eller politiska. Alla ska ha samma rättigheter oavsett vilken man är.

  • Jöran Fagerlund 30 juli 2010 — 08:05

   Tyvärr har vi inte kommit så långt att vi kan ”strunta i kön” ännu. Det bästa vore ju att helt enkelt slopa kön i folkbokföringen men så länge kvinnor systematiskt diskrimineras behöver vi könsuppdelad statistik. Det är paradoxalt men för att vi skall komma till ett läge där kön inte längre spelar roll och vi kan fokusera på personen måste vi fokusera på kön i varje politiskt beslut, i varje analys.
   Jag önskar att vi en dag kan förklara stenåldern för avslutad men det ser ut att dröja.

 2. Sonen uppfostrad med gedigna borgliga värderingar, som att göra rätt för sig och inte ligga andra till last etc, passerade rummet och uttrycket i en mening vad många känner (inte jag) : skicka bögar, flator och transar till Australiens inland eller Sibirien ! Där kan de hålla på och äckla sig utan att störa oss andra !
  Mycket upprörd över en sådan reaktionär attityd körde jag genast ut honom. Jag gjorde väl rätt frågar jag V? Er syn fick ju bäst betyg av RFSL så ni ska väl vet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: