Desperata Centerpartiet

Notis. Trots miljarder på banken efter försäljning av sina landsortstidningar balanserar Centerpartiet på fyraprocentsgränsen till riksdagen. Maud Olofsson blir allt mer desperat och placerar partiet långt till höger om Moderaterna i alla viktiga frågor för att väcka uppmärksamhet. Hon drar sig inte ens för att fara med osanningar.

Nu öppnar hon upp för en privatisering av Vattenfall. Ett korkat förslag. Det är bättre att använda Vattenfall till den viktiga omställningen från oljeberoendet och avvecklingen av kärnkraften. Centerpartiet gör tvärt om och öppnar upp för ny kärnkraft och avhänder sig det viktiga verktyget Vattenfall.

Regeringen står därmed helt utan energipolitik medan vi rödgröna har en stabil uppgörelse. Valet är enkelt i september. Borgerlig valhänthet och kräftgång i energi- och miljöpolitiken eller stabil omställningspolitik, om än i lite för långsam takt, med de Rödgröna. En röst på Vänsterpartiet kanske är det som får de rödgröna att komma upp i ett bättre tempo.

Bloggar: Emil Broberg, Jinge, Jens Holm, Miljörättvisa, Alliansfritt, Jonas Sjöstedt,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Media: DN, Svd1,2,3, Svt1,2, GP1, ab1,2,3,

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Vattenfall har under lång tid betraktats som en gigantisk vinstmaskin, en enorm tillgång för svenska folket, 60 000 kr per invånare har nämnts.
  Denna uppfattning har kommit rejält i gungning. Fokuseringen har flyttats till en rad jätteaffärer genomförda med upplånat kapital i storleksklassen 300 miljarder svenska kronor och som har visat sig enbart vara en belastning.
  Exempel: kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel inte så långt från Hambrg, stillastående över två år på grund av indraget driftstillstånd för Vattenfall. Orsak: 700 tillbud som äventyrat säkerheten, mörkade, felaktigt beskrivna i rapporter respektive inte alls rapporterade till kontrollmyndigheten.
  Exempel: Kolkraftverket Moorburg också nära Hamburg som Vattenfall påbörjade 2006 och efter nedlagda 15 miljarder svenska kronor stoppade av tyska myndigheter av miljöskäl. Mycket pengar. Hela Volvo såldes för knappt 12 miljarder.
  I Vattenfall har under de senaste 10 åren upplåning och uppköp skett i skenande fart. Den totala omsättningen blev mångfaldigad och de uppköpta anläggningarnas sammanlagda värde har betraktats som tillgång för Sverige. Det är lika mycket fel som Vattenfalls falska skaderapporter till kärnkraftsinspektionen i Tyskland.
  Två kärnkraftverk som har stått stilla i två och ett halvt år, ett kolkraftverk som har kostat 15 miljarder och inte får färdigställas eller köras kan aldrig bli tillgångar – det är belastningar.
  De delar av Vattenfall som kan säljas är endast de som fungerar och har ett reellt värde. Distributionsnätet och vattenkraften t ex. Här tycker jag mig se en risk att svenska folket blir sittande med Svarte Petter och att var och en blir belastade med en skuld på 60 000 kr istället för tillgång.

 2. Bra notis Jöran! Staten ska inte äga företag – ett mantra hos Odell & Co. Men om vi inte har något kvar ägs vi av utländska företag och det är väl det som är meningen. Tror inte Östroos heller kan hindra det i förlängningen. Det följer liksom med hela eu-kitet.

 3. Maud Olofssons handlande är rent landsförräderi.
  Tyvärr är hon inte ensam bland politikerna.
  Att sälja Vattenfall, kronjuvelen bland statens tillgångar, är svagsint. Svamlet om någon sorts utvecklingsbolag för grön framtida energiproduktion är bara för att dölja att ingenting görs för att lösa våra energiproblem.
  Tydligen är också ”Peak Oil” helt okänt för Maud Olofsson. Också övriga politiker verkar vara oförstående inför ”Peak Oil” och om några kanske inser allvaret så föredrar de att låtsas om ingenting.

 4. Ohlys skröna om Nacka har valsat i borgerlig press snart 100 varv! Att som Maudan ljuga om att man var före vetenskapen är tydligen inte värre….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: