Där vi vill ha fred vill borgarna ha krig

Notis. De borgerliga meddelar att de vill ha mer krig i Afghanistan men väljer nyspråksformuleringen” förlänga den svenska styrkans mandat”. Vänsterpartiet vill ha fred och kräver att den svenska militären dras tillbaka och ersätts med bistånd. USA:s kostnad för kriget uppges vara 30 miljarder dollar per år. Undrar vad som skulle hända om bara en tiondel av denna astronomiska summa användes till bistånd. Valet är enkelt i höst. Vill du rösta för krig röstar du M, FP, KDeller C. Vill du rösta för fred röstar du V.

Läs alla mina inlägg om Afghanistan, krig, fred och solidaritet.

politometern och intressant hittar du andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bloggar: kristen vänster, Jinge, Media: DN1,2,3, Svd1,2,3, EX1,2,3, GP1,2,3,4,5, Ssd, AB1,2,3,4,

9 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag går in och kollar på moderaternas sida var det står ”Vi vill ha krig!” och så återkommer jag sedan. ok finfint, chiao seya!

 2. Snacka om att förenkla saken! Går knappast att diskutera utifrån ett så enkelt ställningstagande. Ett lästips är vad Svenska Afghanistankommittén skriver om saken. De vill minska den militära närvaron och öka det civila biståndet (och kan du tänka dig: Det är även vad Försvarsmakten vill!!!), men det får inte ske på bekostnad av säkerheten. Skulle utländsk trupp hastigt och lustigt lämna Afghanistan gör man det bara värre för befolkningen. Att tro att bara de ISAF försvinner kommer det att bli fred i landet är både naivt och dumt!

 3. Det är så otroligt trångsynt att säga att högern vill ha krig och vänstern fred. Det är dock ett gott tecken på ditt oförstånd och ovilja att lära något om världen. Ingen vill ha krig. Vad det handlar om är huruvida vi skall hjälpa afghanska folket genom att vara på plats och visa dem hur man gör, eller skicka pengar och hoppas på att det löser sig.

  Well, jag har sett för många biståndsmiljoner försvinna ner i fel fickor – både i detta och andra korrupta länder – för att tro på den lösningen. Jag skänker inte en krona i bistånd, till något välgörande ändamål. Vad jag gör åt världens problem är att jag lyfter på röven, åker ner och pratar med befolkningen. Det är jävligt givande kan jag lova. Jag har hjälpt, stöttat och utbildat afghanerna – vilket är också är syftet med vår militära närvaro där.

  Jag åkte ner (med vapen i hand, ja) och gjorde vad jag kunde för att hjälpa till. Jag möttes av idel leenden och positiva reaktioner. De förstår att jag inte är där för att kriga sönder landet, utan för att hjälpa dem så gott jag kan. De är oerhört tacksamma för vår, och andra länders, närvaro. ”Civila offer får man räkna med”, säger afghanen själv.

  Största hotet mot afghanerna är inte beväpnade västmakter, det är media – oftast västerländsk. De som skriker sig hesa för att alla soldater skall skickas hem så fort som möjligt. Vi, de beväpnade delarna, står emellan en tacksam civilbefolkning och en hänsynslös fiende till dem, oss och övriga världen. Inte fan kan vi åka hem.

  Vår uppgift är att, likt ett litet barn, lära afghanerna stå, gå och klara sig självt. Under lärotiden smäller det. När de klarar sig, ja – då släpper vi taget, åker hem och hoppas att den goda utvecklingen står sig.

  Vad har du gjort för afghanerna?
  Jag har gett afghanerna ett år av mitt liv, 1,5% av mitt liv.
  Har du ens skickat en 1,5% av en månadslön? Tveksamt.

 4. Men om USA nu drar sig tillbaka från Irak, så kan ju Folkpartiet sätt sin plan i verket och skicka svenska trupper till Irak, det har ju Jan Björklund propagerat för.

 5. Mats Einarsson 03 augusti 2010 — 08:25

  Kriget i Afghanistan kan inte vinnas av USA och dess allierade. Däremot kan det förloras. Förr eller senare kommer de utländska trupperna att dras tillbaka. Om det sker senare snarare än förr och utan att det finns en politisk fredsprocess så kommer sannolikt talibanerna att ta över. En förutsättning för att få till stånd en politisk process är ett tillbakadragande av trupper nu parallellt med ökade civila och politiska insatser. Sverige bör bidra till en sådan process. Det finns inga som helst garantier för att det lyckas, men det nuvarande kriget leder garanterat till katastrof.

 6. Är det du beskriver: ”sharialagar, avrättningar, opiumhandel och talibanstyre” i ganska stor utsträckning det som pågår just nu? För att citera The Who ”Meet the new boss, same as the old boss”

 7. Det är bra att vara engagerad och ha åsikter.
  Men ännu bättre är det att vara insatt i det man uttalar sig om.

  Att vänsterpartiet vill ”ha fred” i Afghanistan låter ju helt utmärkt, men någon ”fred” kommer inte att uppstå för att det internationella samfundet drar sig ur det de påbörjat. Om man nu inte anser sharialagar, avrättningar, opiumhandel och talibanstyre vara en form av fred.

  Jag är inte särkilt borgerlig av mig, men om en röst på de blå är vad som krävs för att hindra vänstern från att dra ur svensk trupp från ett land i enormt behov av stöd så lutar det åt det hållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: