Piratpartiet ett vanskligt sätt att utnyttja sin rösträtt

Idag presenterade Piratpartiet sitt valmanifest. Eller sjökort som de kallar det med tydlig anspelning på sitt eget namn. Manifestet består av tre delar, eller sjökort som partiet kallar dem, ett var för partiets kärnfrågor integritet, kultur och kunskap. I övriga frågor som välfärd, sjukvård, klimat och miljö saknar Piratpartiet politik trots att väljarna anser att detta är viktiga frågor.

Det gör en röst på Piratpartiet till ett vanskligt sätt att utnyttja sin rösträtt. Vi vet helt enkelt inte hur eventuella pirater i riksdagen kommer att rösta i centrala frågor som klimatomställning, a-kassa, jämställdhet, utrikespolitik etc.

I EU-parlamentsvalet är situationen en annan. EU-parlamentet utser ingen styrande regering och behöver ingen majoritet. (Socialdemokraterna och de konservativa kompromissar förvisso i nästan alla viktiga frågor.) I valet till EU-parlamentet kan det vara rationellt att koncentrera sin röst till en specifik fråga. Piratpartiet kommer säkert att göra nytta i EU-parlamentet även om piraterna seglade snett direkt när telekompaketet behandlades kort efter valet 2009.

Förutom risken att Piratpartiet hamnar under fyraprocentspärren och man därmed riskerar att kasta bort sin röst tänker jag inte kommentera partiets litenhet. Jag är innerligt trött på sossar som i alla de åtta valrörelser jag har varit med om har tjatat om att man slösar bort sin röst om man röstar på Vänsterpartiet eftersom vi är så små och inte får något inflytande. Piratpartiet är duktiga på sina frågor och kommer säkert att få mycket gjort i dessa frågor om de kommer in i riksdagen. Nu är de inte ensamma om att ha en bra politik på dessa områden. Vänsterpartiet har minst lika bra politik och vi kan göra ett lika bra eller dåligt jobb som Piratpartiet. Alla möjligheter de har har också vi, Alla utmaningar vi har har också de. För att tala klartext handlar det om att baxa Socialdemokraterna till en rimligare position. Piraterna har ju alternativet att stödja den moderatledda regeringen men utmaningen att baxa dem till en rimlig position är minst lika stor som att flytta sossarna.

Bloggaren Jinge rapporterar om Piratpartiets systematiska arbete med ”kommentarskärlek”. Något för Vänsterpartiet att ta efter kanske?

Statsvetaren Ulf Bjereld ställer sig frågan om Piratpartiet är frihetligt eller marxistiskt efter att ha läst deras manifest.

Piratpartiet behövs som opinionsbildare och kanske kniper de några borgerliga röster men utan besked i valets övriga stora frågor: välfärd, jämställdhet och miljö är Piratpartiet ett vanskligt sätt att utnyttja sin rösträtt.

Läs alla mina inlägg om integritet, internet och IT.

politometern och intressant kan du läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Svd,

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Ursäkta. Telekompaketet. Inte datalagringsdirektivet.
  My bad. Jöran hänvisar ju till och med till det ovan.
  Inte lögn. Försummelse. Bra att du rättar.

 2. Jesper, man skall inte ljuga! Datalagringsdirektivet röstades igenom långt innan Piratpartiet kom in i EU-parlamentet.

  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Datalagringsdirektivet

 3. Micke: Just datalagringsdirektivet som du nämner är intressant eftersom PP röstade för det medan just vänstern, genom Eva-Britt, röstade nej som enda svensk.

  Jag tycker det vore bättre om V sitter i en regering som avskaffar FRA, ipred och agerar för datalagringsdirektivets avskaffande framför en regering som V fäller vilket ger en borgerlig regering med mer FRA.

 4. @Jesper. Jag är just en vänsterväljare som röstar PP. Ja jag t.o.m är mycket aktiv inom PP. Den dagen då Vänstern säger absolut nej till FRA, ipred och datalagringsdirektivet OCH fäller en rödgrön regering pga av det. Den dagen kommer jag tillbax. Men ni vet precis som jag att ni inte är intresserade av det. Makten är det viktiga…..

  Ni vet väl att det är fler socialliberaler, dvs vänsterväljare inom PP än ultraliberaler. Ni kan ju fundera på varför det är så?

  Mikke PP Kalmar

  • Jag trodde V var absolut mot FRA, IPRED och Datalagringsdirektivet.
   Och makten är det viktiga? Det stämmer väl lika väl in på makten att kunna fälla en regering. Så jovisst, makten är det viktiga. Makten att påverka. Det är dessutom svårt att blunda för all annan orättvisa som kan tvingas fortgå, så frågan är mer komplex än att bara fälla regeringar. Isf skulle snarare det ”rimligaste” vara av V att fälla en regering som inte utövade vänsterpolitik, eftersom folk _lider_ både i landet och utanför just nu. En del dör. Alla är viktiga frågor, så det är inte svart-på-vitt, att man kan välja bort en viktig fråga för en annan. I den mån det går, så ska man givetvis försöka få fram rätt politik på alla områden.
   Det jag har hört av socialliberaler har inte direkt låtit som vänsterväljare men jag får ta dig på ditt ord.

 5. Jag tror att Piratpartiet kan fylla en vettig roll i svensk politik. Men det är ingen ersättning för en vänsterröst. Vi som är vänsterpartister vet att vi har en vettig politik på området. Piratpartister vet att vi har en vettig politik på området, även om de inte alltid litar på att vi inte förhandlar bort den.

  Men för en hel del väljare är vänsterpartiet inte ett alternativ. Inte heller sossarna eller miljöpartiet (då de samarbetar med vänstern). I de läget är det mycket bättre för alla om de röstar på piratpartiet än borgarna.

  Om de inte kommer in så ger det en bortkastad alliansröst. Om de kommer in så är chansen stor att de stöder en rödgrön regering, möjligen en bättre grönröd regering än utan pp. Om de mot förmodan skulle stödja en borgerlig regering så är det i huvudsak på borgerliga röster och en borgerlig regering med pp är bättre än en borgerlig regering utan pp.

  Sålunda bör vi ha som strategi att få borgare att rösta på pp. Men att få alla som är vänster att rösta på just vänstern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: