Fredsrörelsen hedrade atombombens offer och krävde att Carl Bildt agerar för kärnvapnens avskaffande

English 日本語 (Google translate) Ett 60-tal fredsaktivister samlades i går i Fredslunden i Vasaparken i Göteborg för att hedra minnet av atombombens första, och förhoppningsvis sista, offer i Hiroshima och Nagasaki. Huvudtalare var Gunnar Westberg, tidigare president för internationella organisationen Läkare mot kärnvapen under många år. Mötesledare var Evert Eggelind, präster mot kärnvapen. För kulturinslagen stod Eva Åström Rune och Jazzmusiker för Fred. De var hyggliga och lät mig använda en låt till ljudspår på mitt bildspel.

Vi höll en tyst minut för att hedra offren för atombombens offer i Hiroshima och i Nagasaki. Mötet antog en deklaration. Du kan lyssna när Evert Eggelind läser upp deklarationen här eller läsa den nedan.

Hiroshimadagen 2010-08-06

Till Sveriges Regering.

Vid möten arrangerade av Yrkesgrupper mot kärnvapen i Göteborg på Hiroshimadagen den 6 augusti 2010 antog de närvarande följande deklaration.

Sverige har i decennier engagerat sig för kärnvapennedrustning. Vi är övertygade att den nuvarande regeringen instämmer i utrikesminister Carl Bildts ord att kärnvapen är det största hotet mot mänskligheten. Likväl har Sveriges aktivitet på detta område varit svag under senare år.

Vi vill att den svenska regeringen stöder de krav på en konvention mot kärnvapen som framställts av t.ex. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och av regeringarna i ett hundratal länder bl.a. Österrike, Irland och Schweiz.

Yrkesgrupper mot kärnvapen i Göteborg

Gunnar Westberg betonade i sitt tal att det är fullt möjligt att avskaffa kärnvapen. Det går att genomföra en konvention mot kärnvapen precis som mot biologiska vapen eller klusterbomber. Han riktade också kritik mot regeringens och utrikesminister Carl Bildts passivitet.

Lyssna på Gunnar Westbergs tal här. De första minuterna saknas. Inte av någon falsk ödmjukhet eftersom Gunnar pratade om fullmäktigebeslutet att ansluta Göteborg till Borgmästare för Fred på mitt initiativ. Det var helt enkelt vajsing på inspelningen i början. Vi kommer in i talet efter att Gunnar har berättat om en sovjetisk officer som på 80-talet trotsade order och struntade i att rapportera de amerikanska missiler han såg på sin skärm till sina överordnade. Om han hade rapporterat hade Sovjetunionen troligtvis slagit tillbaka med full kraft. Nu fanns det inga amerikanska missiler på riktigt. Bara falska indikationer på bildskärmar. 

Bland deltagarna samlades också in namn till budkavlen mot kärnvapen. Ladda ner en lista och börja samla namn bland dina vänner och jobbarkompisar du också.

Efter mötet i Vasaparken bjöd Vasa församling på kyrkkaffe i församlingshuset. Det är lite av en tradition. Ungefär som att Vänsterpartiet lånar ut högtalaren.

Samtidigt som fredsrörelssen hedrar minnet av atombombens offer låter den borgerliga regeringen USA bomba Sverige. Det är förkastligt och alla som tror på neutralitet, internationell rätt och nedrustning bör göra allt för att kasta ut stridspittarna Bildt och Reinfeldt från Rosenbad i september.

Fler bilder:

För er som föredrar YouTube framför Vimeo:

Liknande inlägg:

1. Är en värld utan kärnvapen inom räckhåll?

2. Göteborg kommer på mitt initiativ att anslutas till Borgmästare för fred.

3. Metronomen får folk att stanna på Bok & Bibliotek.

4. Bilder från manifestationen 2009.

Läs alla mina inlägg om kärnvapen.

politometern och intressant kan du läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Jinge, Jens Holm, Ofog, Eva Åström Rune,

Media: Svd, GP, AB, AB, AB,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: