Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

När Stefan Fölster kommenterar politiska förslag är det viktigt att komma ihåg att hans främsta uppgift är att ta tillvara överklassens intressen, inte skapa arbetstillfällen eller ens goda förutsättningar för företagande.

Är på tåget hem från Svenskt Näringslivs entreprenörsmöte på Münchenbryggeriet i Stockholm. Två blogginlägg har det blivit innan detta: ett om att det finns för många företag i Sverige och att entreprenörsmyten är kontraproduktiv samt ett om att Vänsterpartiet har de förslag som företagarna själva efterfrågar och att Svenskt Näringsliv främst vill gynna överklassen och inte främja företagande.

Det var symptomatiskt att Svenskt Näringsliv in presentationen skriver ”…tydliga besked om vad partierna vill göra för att förbättra möjligheterna att skapa fler jobb.” och sedan är en av de två inspiratörerna på scenen en VD för några privata förskolor. Jag kan förstå diskussionen kring valfrihet och pedagogisk utveckling när det gäller privatskolorna, även om jag anser att argumenten inte håller, men när det gäller skapa arbetstillfällen är det väl uppenbart att privatiseringar av välfärden inte skapar fler jobb. I bästa fall anställs lika många som det var i den offentliga verksamheten. Vanligtvis färre för att öka vinsten. Privatiseringarna av skolan och andra välfärdsinrättningar är den övre medelklassens organiserade rymningsförsök ut ur folkhemmet och jämlikhetstanken.

– Det är inget slumpmässigt urval av elever som söker sig bort från den kommunala skolan. Inriktningar och agressiv marknadsföring anspelar på det underförstådda löftet till de välbärgade om en skola fri från resurskrävande och störande elever. Något som betygssystemet sedan effektivt garanterar, sade Christian Larsson (V) i senaste budgetdebatten i kommunfullmäktige.

Att Svenskt Näringsliv inte förstår det mest elementära när det gäller företagande, innovationer och utveckling blir uppenbart när man får deras enkät om kommunernas ”företagsklimat”. Jag har tidigare kommenterat enkäten här på bloggen:

Svenskt näringsliv har inte förstått det mest grundläggande när det gäller företags villkor: företag behöver kunder. Om ingen betalar för det du gör spelar det ingen roll hur många skattelättnader, förmåner och förenklingar du som företagare får.

Den gamla arbetsgivarföreningen har sedan starten bara haft som syfte att företräda storföretagen och driva politiken åt höger. Deras lösningar har aldrig gynnat småföretagare eller ens lett till fler företag.

Varje år gör Svenskt näringsliv en ranking av Sveriges kommuners företagsklimat baserad på en enkätundersökning. Frågorna är tämligen ”enkelriktade” man får till exempel ange hur stort problem man tror at ett återinförande av förmögenhetsskatten är för företagsklimatet i kommunen. Möjligheten att svara att det vore positivt för företagsklimatet att återinföra förmögenhetsskatten finns inte. Det närmaste man kan svara är att man anser att det inte är något problem.

Låt oss därför ta det från början. Grunden i allt företagande är att någon annan är beredd att betala fr det du gör. Vill man ha ett gott företagsklimat skall man se till att så många som möjligt har råd att betala för det företagen erbjuder. Därför är exempelvis rättvisa löner, höga skatter, en stor offentlig sektor och stark arbetsrätt grundläggande för ett bra företagsklimat. Låt gå för att det för det enskilda företaget, kortsiktigt, kan framstå som positivt med låga löner, svag arbetsrätt och för all del låg skatt och liten offentlig sektor.

När människor tjänar bra och vet att de får behålla jobbet vågar de konsumera vilket är bra för företagen. När människor tjänar lite eller är rädda för att förlora jobbet håller de hårdare i de få pengar man har. En stark offentlig sektor kan dels investera i infrastruktur som gynnar företag och ger jobb, dels anställa många vilket gör att fler har råd att konsumera.

Flera av frågorna i Svenskt näringsliv handlar om att sälja ut offentlig verksamhet. Det ger inte fler jobb och inte heller fler företag i kommunen. Företagens andel kanske ökar på det offentligas bekostnad. De flesta entreprenader och avknoppningar hamnar så småningom i stora koncerners fickor. Det hjälper inte göteborgska företag om vinster pumpas utanför kommungränsen och ofta till och med utanför landsgränsen. Bättre då om pengarna används här och går till löner till folk i Göteborg med omnejd som kan handla av göteborgska företag. I alla fall om man vill skapa ett bra företagsklimat i Göteborg. Nu är det inte det Svenskt näringsliv. De vill gynna storföretagen, däribland de jättar som tjänar storkovan på privat vård och privatskolor.

Det är en seglivad myt att innovationer och förändringar kommer genom nyföretagande.  I en rapport från ITPS för några år sedan, där konstaterades det att ”drygt 90 procent av produktivitetsutvecklingen skedde i de redan etablerade företagen” under perioden 1997-2003 och att fixeringen vid nystartade företag är direkt kontraproduktiv. (Sandro Scoccos och Lars Fredrik Anderssons på DN-debatt i januari 2007).

Bra anställningsskydd, solidariskt finansierad omsorg om innovatören och dennes släktingar, gratis utbildning och offentlig forskning vars resultat sprids öppet ger goda förutsättningar för innovation och lösningar på framtidens stora utmaning: miljö och klimatkrisen. Att fakturera, jaga kunder, göra brödfödejobb vid sidan av kärnverksamheten bara för att i alla fall få in lite stålar till hyran skapar inte bra förutsättningar.

En större offentlig sektor skapar även större rörlighet på arbetsmarknaden. Titta på de kommunala bostadsbolagen. Genom att de är slimmade och det mesta läggs ut på entreprenad är det svårt för exempelvis en lokalvårdare att byta jobb. Är man anställd av en städfirma så är man. Är man anställd som städare hos ett bostadsbolag kan man få utbildning och bli fastighetskötare, administratör eller VD.

Det omvända gäller även för exempelvis brukarna i äldreomsorgen. Ju mer som styckas upp på olika utförare desto mindre minskar valfriheten. Hur kan man byta en fönsterputsning mot en extra städning, hjälp att baka en tårta till barnbarnen eller en promenad om alla uppgifter utförs av olika bolag som svarar: ”inte vårt bord”?

Jag blev faktiskt lite besviken på Oscar Swarz som dissade mina kommentarer helt. Han som värnar fritt informationsflöde borde förstå vikten av exempelvis offentligt finansierad utbildning och forskning.

Det var många som efterlyste enklare regler för att anställa. De flesta var överens om att det är enkelt att starta eget företag i Sverige. Det är när man börjar anställa som problemen uppstår. Vänsterpartiet har många förslag för att minska krånglet, så jag vill inte ha krångel. Det som var beklämmande i diskussionen var att ingen reflekterade över att det kanske finns skäl till att det finns regler kring anställningar. För det första handlar det om de anställdas trygghet. Klarar man inte reglerna kanske man inte är lämplig som arbetsgivare. Det andra är att tydliga och bra regler skapar sund konkurrens. Lättar man på reglerna kanske mindre nogräknade entreprenörer och bluffmakare konkurrerar ut sunda seriösa företag.

Svenskt Näringsliv har varit en bromskloss för utveckling i det här landet sedan 1902. De har konsekvent försvarat överklassens privilegier och struntat i jobbskapande näringspolitik och utveckling. Det är dags att isolera detta destruktiva särintresse i svensk politik och låta folkflertalets vilja styra utvecklingen i stället.

Bilder från idag. Ni progressiva bloggare, och för all del de av de borgerliga bloggarna som är trevliga, som var på plats får gärna använda dem om ni länkar hit.

Liknande inlägg:

1. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig

2. Rödgröna presenterade på SKF tio förslag för ökad konkurrenskraft i stället för sänkta löner

3. Offentliga investeringar skapar jobb och räddar klimatet

4. Vänsterpartiet har bättre företagspolitik än borgarna

5. Anders Borg fortsätter sin effektiva klasskamp

6. Det går att stoppa svartjobb vid offentliga upphandlingar

7. När företagarna själva får välja väljer de Vänsterpartiets förslag

8. Samma medicin i Sverige som den som orsakade Greklands kris

9. Svenskt Näringsliv förstår inte det mest grundläggande när det gäller företagsamhet

intressant, bloggvänstern och politometern kan du läsa Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Hur tror du jobben inom offentlig sektor finanseras? Jo, genom skattepengar från privat sektor.

  Ju mer jag läser i den här bloggen, desto argare blir jag. Vänstern vet alltid bäst och vet precis hur vi skall leva våra liv. Lösningen på allt är att ge mer makt till politikerna och staten. För det är de som vet precis bäst hur vi skall leva våra liv. Regler, tvång och regleringar finns tydligen till för vårt eget bästa. Människor är för dumma för att ta egna beslut.

  Jag är väldigt glad att Vänsterpartiet trots allt är såpass litet. Men det räcker oftast att titta runt i världen för att se att vänsterpolitik ständigt fallerar.

  • Ganska lustigt när du säger det. När IMF och Världsbanken satte klorna i utvecklingsländerna på 80- och 90-talet så störtdök ekonomin med massarbetslöshet och fattigdom som följd. Ett annat exempel är Argentina vars ekonomi kollapsade dec 2001 pga av de nyliberala teorier som Osund förespråkar. Säg det land när nyliberalismen fungerar.

   Glöm heller inte den svenska 90-talskrisen då det privata näringslivet drabbades extra hårt av Bildts nedskärningar i offentlig sektor.

 2. Jöran:

  Gud vad bra skrivet! Det här borde varenda borgare, sosse, SAF:are (samt en och en annan högervriden vänsterpartist) läsa. Inlägget påminner också lite om parollen ”svenskt täringsliv” som ung vänster hade för några år sen på vissa affischer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: