Finska är vackert

Ulla Andersson (V)

Dagens snackis är den ekonomiska debatten i TV i går. Ulla Andersson (V) skötte sig så bra att folkpartiets Carl B Hamilton tvingades ta till gubbiga härskartekniker och bad henne att lugna ner sig. Det var bara Ulla Andersson som försökte vidga perspektiven. Annars var debatten kameral och avsaknaden av politiska visioner var uppenbar. Är det någonstans vi behöver trängselskatt är det i den politiska mittfåran.

Konstaterar också att Svenskt Näringslivs och Timbrohögerns skadliga entreprenörsmyt har fått fäste i opinionen. Det är sorgligt. Det är dags för ideologisk offensiv. Jag skrev om detta vid Svenskt Näringslivs entreprenörsmöte förra veckan.

Partikamraten Martti Koivistoinen i Vänsterpartiet Angered bad mig svara på några frågor om varför jag lade interpellationen om den nya minoritetslagstiftningen och hur vi ser på beslutet att ansöka om anslutning av Göteborg till förvaltningsområdet för finska språket. Svaret översatte sedan Martti och Maouno till en finskspråkig tidning.

Frågorna:

A. Varför du (V) ställde frågan om den finska förvaltningsområde här i Göteborg ?

B. Hur kommer du och (V) att fortsätta arbetet att genomföra det ?

C. Kan sverigefinnarna själva på nåt sätt att vara med arbeta och sätta press
på Göteborg att det blir verklighet ?

Mitt svar:

Året närmade sig sitt slut och den nya lagen skulle träda i kraft, därför skrev jag interpellationen. Varken kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen hade fått någon samlad genomgång av vilka åtgärder som hade vidtagits i kommunen.

Kommunstyrelsen behandlar i veckan ett förslag att frivilligt ansluta Göteborg till förvaltningsområdet för finska språket. Vänsterpartiet kommer att stödja detta förslag och finlandssvenskarna i Göteborg kan sätta press på de andra partierna genom att uppvakta dem, ringa, mejla och bjuda in politiska representanter till sina föreningar.

Utifrån detta skrev de ihop en text som även finns på Vänsterpartiets finska hemsida:

Vasemmistopuolue aktiivisena hallintoalueen saamiseksi Göteborgiin

Tässä lyhyesti kolme kysymystä Vasemmistopuolueen kakkosnimelle Jöran Fagerlundille Gårdstenista koskien hänen välikysymystään Göteborgin kunnanhallitukselle suomen kielen
vähemmistöasemasta.

Minkä vuoksi Göteborgin Vasemmistopuolue on esittänyt välikysymyksen?

J F : Vasemmistopuolue on jo pitkään ajanut kansallisten vähemmistöjen asiaa täällä Ruotsissa. Historian näkövinkkelistä on todettava että nämä vähemmistöt ovat joutuneet kärsimään ruotsalaisten viranomaisten kohtuuttoman kovasta käsittelystä vuosien saatossa.
Näitä kansallisia vähemmistöjä on kohdeltu kuin toisen luokan kansalaisia. Vasemmistopuolueen mielestä on korkea aika pyrkiä sovittamaan näitä vääryyksiä joita kansalliset vähemmistöt ovat joutuneet kokemaan ruotsalaisten viranomaisten toimesta.

Vuoden 2009 lähestyessä loppua ja uuden lain astuttua voimaan ei sen kummemmin Göteborgin kaupunginvaltuustolla kuin kaupunginhallituksella ollut yhteistä tietoa mitä asian eteen oli tehty Göteborgissa.  Oli aika nostaa kissa pöydälle ja saada konkreettisia vastauksia kysymyksin.

Miten Göteborgin Vasemmistopuolue tulee jatkamaan vähemmistöpoliittista työtään?

J F : Göteborgin kunnanhallitus päätti 18/8-10  täysin yksimielisesti, että Göteborg anoo liittymistä suomenkielen hallintoalueeseen ja puolueemme on iloinen tästä ensi askeleesta oikeaan suuntaan. Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin ruotsinsuomalaiskunta, jossa asuu noin 28 000 suomalaistaustaista.

Seuraavat toimenpiteet ovat avainasemassa tulevissa neuvotteluissa Göteborgin kaupungin kanssa:
– tiedotuskeskus suomenkielellä (eräänlainen kansalaistoimisto esim. Suomikeskus Hisingenissä)
– suomenkielisten palvelujen parantaminen ja uusien luominen suomenkielellä
– suomenkielinen oma osasto dementiapotilaille
– suomenkielen elvyttäminen (erilaisten kommunikaatio kanavien tukeminen suomenkielisille)
– pysyvä tukimuoto ruotsinsuomalaiselle kulttuurille

Miten ruotsinsuomalaiset voivat olla mukana tässä kehitystyössä ja pitämässä omia puoliaan neuvotteluissa?

J F : Parasta olisi edetä asiassa laajentamalla suomenkielistä neuvottelukuntaa edustamaan myös niitä suomenkielisiä jotka eivät ole järjestäytyneet RSKL:n alaisiin seuroihin ja kytkeä myös mukaan tavalla tai toisella seuroihin kuulumattomia ruotsinsuomalaisia. Ja ei saa unohtaa dokumentointia näistä yhteisistä palavereista joita saisi olla ainakin kaksi kertaa vuodessa asianomaisten virkamiesten kanssa. Ehkä olisi myös hyvä raportoida säännöllisesti Göteborgin kaupunginvaltuustolle. Tiedon puutteseen tai huonoon tiedonvälitykseen hanke ei saa tyssätä. Esimerkkiä voi myös käydä hakemassa aktiivisesta Boråsista.

Ja löytyyhän sieltä Göteborgin vaalilistoilta suomenkielinen ehdokas, Martti Koivistoinen.

Jag kan ingen finska men det ser oerhört vackert ut i alla fall. Det är fantastiskt med ett språk som man skriver precis som det låter, bokstav för bokstav, helt utan konstigheter. Till skillnad från exempelvis engelska och för all del svenska med sina knepiga skrivregler.

I eftermiddag är det dags för sammanträde med miljönämnden. Naturskyddsföreningens sågning av regeringens miljöpolitik är både stärkande och knäckande. Stärkande för att eftermiddagens och valets debatter blir lättare att vinna. Knäckande därför att regeringen har kastat bort fyra år, fyra år vi inte har tid att undvara när planeten blir allt varmare för varje år.

Liknande inlägg:

1. Ser ut som om vår motion om antidiskrimineringsklausul kan få gehör i kommunstyrelsen

2. Det rör sig i Göteborg för minoritetsspråken men inte tillräckligt fort

3. Är Göteborg redo för den nya minoritetslagstiftningen?

4. När desperationen tränger sig på tränger borgerlighetens bruna förflutna fram i kallsvetten

5. Vänsterförslag om romskt kulturcenter väl förankrat

6. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

7. När företagarna själva får välja väljer de Vänsterpartiets förslag

8. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig

bloggvanstern, nyligen, politometern, och intressant kan du läsa andra bloggares åsikter om , ,

Media: GP1,2,3,4, DN1,2,3,4,5,6, Svd1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, EX1,2,3,4,5,6,7, SVT1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,

Bloggar: Ali Esbati, Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt,

12 kommentarer

Lägg till →

 1. ”Det är fantastiskt med ett språk som man skriver precis som det låter, bokstav för bokstav, helt utan konstigheter. Till skillnad från exempelvis engelska och för all del svenska med sina knepiga skrivregler.”

  Sorry, men det där stämmer inte riktigt även om finskans skrivregler är mycket enklare än t.ex. svenskans. Och det är också sant att när man undervisar ”utbölingar” i finska kan de läsa finska efter första lektionen, något som inte går i språk som t.ex. engelska och franska.

  Ett exempel där skrivreglerna är mer komplicerade i finskan: det finns ett ljud som inte har ett eget tecken, det är ljudet som skrivs med /ng/ i svenskan (”äng”). Man skriver ljudet med /n/ i ord som ”vanki” (uttalas: ”vangki” ‘fånge’). Långt ”äng” skrivs med /ng/, t.ex. ”auringon” ‘solens’. (Betoningen alltid på första stavelsen: ”AU-ring-ngon”.)

  Sedan kan vi alltid diskutera vilka språk som är vackra resp. fula. Eftersom jag är finsktalande tycker jag om finskan ofta låter ganska vackert. Det är en smaksak. Språket har i text mer vokaler än konsonanter och där påminner det om italienska. När jag läste italienska tyckte jag att det var väldigt roligt: många italienska ord kunde ha varit finska.

  I allmänhet tycker jag att vi sverigefinnar pratar finska något mjukare än finlandsfinnar. Kanske är det det vackra svenska språkets förtjänst: svenskan påverkar naturligtvis hur vi pratar vårt kära modersmål finska. Är det inte kul att vara tvåspråkig i två så fina språk – Eikö olekin kiva olla kaksikielinen kahdessa niin hienossa kielessä!

  Vill du veta mer om vad jag tycker i språkfrågor kan du ta en titt i min blogg: http://kaarloblogi.blogspot.com/ De flesta bloggar som jag skrivit är på finska men det finns en och annan som är på svenska. Jag är mot många saker och för vissa andra. För mig är den språkliga och kulturella mångfalden något vi verkligen måste slå vakt om! Sverige ska vara föregångsland i kulturell tolerans och öppenhet!

 2. Helvetin hyvä, toveri!

  Du har rätt i att finska är vackert. Världens vackraste språk om du frågar mig.

  Du har dock råkat skriva fel i ditt svar. Du skriver ”finlandssvenskarna i Göteborg” när du syftar på sverigefinnarna. Stor, stor skillnad!

 3. Martti Koivistoinen 25 augusti 2010 — 19:56

  Bra skrivet, tycker jag i alla fall. Hyvin kirjoitettu.

  Allekirjoittanut

 4. ”Ulla Andersson (V) skötte sig så bra att folkpartiets Carl B Hamilton tvingades ta till gubbiga härskartekniker och bad henne att lugna ner sig.”

  Jag kan inte hålla med din analys här. Ulla var alldeles för hätsk och kunde inte låta folk prata till punkt. Istället avbröt hon alla med små kommentarer och anklagelser och lyckades bara få V att verka barnsliga. Carl gjorde rätt i att be henne lugna ned sig.

 5. ”folkpartiets Carl B Hamilton tvingades ta till gubbiga härskartekniker”

  Det var snarare du som tog till härskarteknik nu då du inte kunde hitta någonting annat hos oppositionen att klaga på.
  Annars brukar det väl vara SD man ska vända sig till om man vill ha vilda visionerna, och de kan man gott också be om att lugna ner sig, man springer lätt vilse i fantasierna annars. Som Ulla Andersson gjorde.

 6. Willy Viitala (M) 25 augusti 2010 — 14:42

  Utmärkt, i Botkyrka så har ju S+V+MP (med stöd från alliansen) sett till att vi, sedan årsskiftet är ett förvaltningsområde för finskan.

 7. Du är fan inte klok, jävla kommunist!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: