Nya förutsättningar för biogas i Göteborgsregionen

Christian Baarlid, VD Renova, informerade. Bilden är från ett annat tillfälle.

Dagens sammanträde med kommunstyrelsen var ett beredningssamanträde och inga beslut fattades. (Kommunstyrelsen sammanträdde dock som nämnd för stadskansliet.) Det som var av störst intresse bland mina bevakningsområden var helt klart den sista punkten: informationen från Renova att det stora Biogasprojektet BIG (Biogas i Göteborgsregionen) läggs ner.

Anläggningen som var planerat för en kapacitet att ta emot 38 000 ton hushållsavfall och röta detta till biogas var en investering på 220 miljoner kronor, varav 16 var ett EU-bidrag. Skälen till att styrelsen nu blåser av projektet är att det är svårt att räkna hem lönsamheten. Med återbetalningstider på 20–25 år blir projektet riskfyllt.

Det finns en osäkerhet på tillgången till bioavfall i tillräckliga mängder, delvis på grund av svagt intresse från kranskommunerna men framför allt på grund av EU:s och högerregeringens marknadsfundamentalism. Läs mina tidigare inlägg här och här. Det handlar om att restauranger i framtiden kan få välja andra entreprenörer för avfall än de kommunen utser. Likaså svävar sysavdomen som ett orosmoln som kan medföra att upphandlingskravet – eller Teckalkriteriet som det heter på Eukratiska – att Renovas 11 ägarkommuner inte får direkttilldela ansvaret för biologiskt avfall till Renova. Till detta kommer ”hotet” att fler göteborgare installerar avfallskvarnar trots att det inte är tillåtet.

Temporär lösning i plan -har nu blivit plan-A

Det spår Renova nu jobbar på är att man gör om dagens komposteringsanläggning till en förberedelseanläggning där det biologiska avfallet mals ner tillsammans med vatten till en s.k. slurry som sedan körs till gryaabs biogasrötning. De har tillstånd och kapacitet för 70 000 ton biologiskt avfall. Göteborg Energi kan sedan uppgradera gasen till ren metan.

En sådan anläggning kan vara klar i Marieholm 2011. Den kan i ett senare skeda byggas ut till att bli den tidigare, nu nedlagda, anläggningen BIG om det visar sig att avfallsmängederna blir tillräckligt stora.

Liknande inlägg:

1. Ser ut som om vår motion om antidiskrimineringsklausul kan få gehör i kommunstyrelsen

2. EU:s marknadsfundalism är ett av de största hoten mot kommunalt miljöarbete

3. Marknadsfundamentalismen inom EU och i Rosenbad hotar biogassatsning i Göteborg

4. Låt kommunen ta över förpackningsinsamlingen och låt förpackningsindustrin stå för kostnaden

5. Fyra välkomna klimatförslag från de rödgröna

6. Studiebesök med Kent Persson och Urban Junevik på Göteborg Energi

Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: