Integritet är mer än fildelning

Alice Åström, vice partiordförande, talade i Göteborg 1 maj 2006.

Vänsterpartiet presenterade häromdagen sitt integritetsmanifest. Samtidigt utsågs Alice Åström till integritetspolitisk talesperson. Vänsterpartiet presenterade även ett förslag om förbud för kameraövervakning på skolor under dagtid.

– Jag ser det här som en viktig arbetsmiljöfråga för barnen. De har en självklar rätt till bra arbetsmiljö och personlig integritet. Vi ser idag en ökad övervakning i samhället och vi måste vara oerhört tydliga med att skydda deras integritet, speciellt eftersom de inte kan tala för sig själva på samma sätt som vuxna, sade Alice Åström i ett pressmeddelande.

I integritetsmanifestet listas ytterligare tre integritetsfrågor som Vänsterpartiet går till val på.

 • Riv upp FRA- och Ipred-lagarna
 • Säg nej till Datalagringsdirektivet.
 • Inför en lag om integritet i arbetslivet

– Alla de här frågorna är av yttersta vikt i en demokrati och jag hoppas att vi återigen kan sätta fokus på integritetsfrågorna i samhällsdebatten, avslutar Alice Åström.

Vi vill att brevhemligheten ska vara utgångspunkten för all lagstiftning. Den kan inte bara gälla fysiska brev. Därför vill vi ha en samlad lag om allmän kommunikationshemlighet. Rätten till en privat sfär måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle.

Vi tror inte på att försöka förbjuda fildelning. Det är absurt att vem som helst som delar ut sin hårddisk på nätet kan straffas med fängelse i Sverige. Tvärtom vill vi göra det lagligt att sprida kopior, så länge det inte sker kommersiellt. Att människor kan dela kultur fritt med varandra är ett stort steg framåt, inte ett problem.
Däremot tycker vi att det är avgörande att fler kan arbeta med film och musik i Sverige. Därför vill Vänsterpartiet bygga upp digitala bibliotek där de kan sprida sina verk. Precis som på de vanliga biblioteken kan vi då använda ersättningssystem för att de ska få betalt för sitt arbete. Det är ett mycket bättre sätt att använda resurserna än att dra människor inför domstol.

Det verkar inte heller vara några större problem för giganter som Madonna att leva gott enbart på konserter. Sju miljarder kronor för fem års jobb i Las Vegas. Här går en annan och sliter för hälften. 🙂

Mikael von Knorring gör en bra analys av Piratpartiets behov av att framstå som ensamma. Han avslutar sakligt och vänligt:

Finns det några riktiga argument Piratpartiet kan använda?

Ja, ett par. Det är sant att Piratpartiet är det enda parti som har informationspolitiken som huvudsaklig fråga. Det är sant att de skulle skjuta in kunskap om frågorna i riksdagen, om de mot förmodan kom in. Och för borgerligt sinnade integritetsvänner är hela batteriet av argument ovan sant: de har ställts utan andra rimliga alternativ än att rösta på just Piratpartiet.

Det som hände när det bildades ett riksdagsparti som drev nätfrågorna var att debatten för första gången fick ett genuint genomslag. Det kan ingen ta ifrån Piratpartiet. Problemet jag försökt visa på här är att det också betytt något annat: att det skapat svårigheter för rörelsen som helhet att samarbeta. Den största spelaren i den rörelsen måste gång på gång skarva i den sakliga analysen för att fylla sina egna behov som organisation.

När regeringn idag presenterade sitt jobbmanifest var inegritetsfrågorna som bortblåsta. Vänsterpartiet vill införa en samlad lag om integritetsskydd i arbetslivet. Det finns naturligtvis tillfällen där till exempel skyddet av barn måste väga tyngre än integriteten för de anställda – men de problem vi ser är på en helt annan nivå.

På många arbetsplatser har det spårat ur, med kameror riktade mot kassapersonalen, rutinmässig lagring av vad folk gör på nätet eller urinprov utan några riktiga skäl. På många call centers tar sig cheferna rätten att avlyssna samtalen i hemlighet. Särskilt de som söker jobb har fått se hur metoderna blivit grövre. Eftersom ingen kan hindra dem idag hittar mängder av chefer på egna regler om att den sökande måste ta med utdrag ur brottsregistret, från Försäkringskassan osv.

Thomas Bodström gjorde helt rätt som vägrade ”frivilligt” drogtest i SVT. Hoppas att han är beredd att utforma en lag om integritet i arbetslivet. Integritet är så mycket mer än fildelning.

Den miljöpolitik som presenterades av Maud Olofsson idag är tunn. På miljöområdet lokalt går det både framåt och bakåt. Ett vindkraftförsök i Bergsjön får flyttas eftersom det bullrar och inte levererar tillräckligt med el. Det är positivt på så sätt att kunskapen ökar och att respekten för vindkraft ökar om man lyssnar på de närboende. Trist att projektet inte lyckades. Jag skrev om det vertikala vindkraftverket i Bergsjön för ett tag sedan. Uselt är att trafikverket planerar för ett halverat stöd till tågtrafiken mellan Göteborg och Kiruna. Det är klart, pengarna behövs väl i Hallandsåsen. Så går det när man planerar efter hur resevanorna ser ut idag och inte hur det vore önskvärt att de såg ut om vi skall klara klimatmålen.

Samma sak gäller förbifart Stockholm. Det är klart ställer man frågan är du för eller emot förbifart Stockholm får man ett annat svar än om man frågar vill du ha en sexfilig motorväg eller kollektivtrafik. Då svara nämligen 51 procent att de vill ha kollektivtrafik.

Media GP1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13, GT1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14, DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, SVD1,2,3,4,5,6, SVT1,2,3,4,5,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag sticker in kommentaren hos Knorring här också, som en sann kopimist 😉

  All heder åt Vänsterpartiet. jag har också sett en del kampanjmaterial, som sannolikt stuckit i ögonen på en hel del datalagringskramare hos (S).
  Det mesta är nog sagt i kommentarsfältet ovan, annars. Något BEHOV av att stå ensamma ser jag inte, men däremot FINNS ett behov av skepsis mot mindre partier som hävdar sig vilja driva dessa frågor som en del i en större sammanslutning av partier. Vi lärde oss en hel del av Alliansens löften 2006.
  No offense – jag betvivlar inte uppriktigheten, men sedan kommer den politiska verkligheten, och förhandlingar med (s) där Vänsterpartiet och Miljöpartiet måste välja hjärtefrågor att driva igenom…
  Som du kan läsa om du klickar förbi min blogg, ser jag personligen helst en rödgrön regering med Piratpartiet på ett hörn, eftersom Alliansen bör straffas ut för sveket i de informationspolitiska frågorna, och då ger 4+ % pirater ett lite extra tydligt budskap till sk ‘liberaler’ i Alliansen.
  Det är ett drömscenario, men inte på långa vägar omöjligt.
  Frågorna lär inte krympa inför 2014, eftersom det för varje år som går tillförs ännu en årskull röstberättigade som växt upp i en verklighet där internet är en naturlig del av vardagen.

 2. @Jöran Fagerlund:

  Tack för länk & vänliga ord!

  @Fredrik Larsson

  Jag har skrivit om DLD-uppropet tidigare:
  http://vansterteknik.wordpress.com/2010/03/21/forhandlingslogiken-kring-dld/

  Det enda gemensamma rödgröna löftet om integriteten hittills är om FRA: Riv upp, gör om, gör rätt.

 3. Fredrik Larsson 26 augusti 2010 — 15:59

  Integritetspaketet från vänster låter ju bra men jag tror inte på den. Förutom Kerstin Lundberg finns inte ett enda V-namn på nejtilldatalagring.se.

  Dessutom så är det tyvärr inte V mmanröstar på det är Anti-Alliansen (också kallad de Röd-Gröna) så vad har S, Mp, V för gemensamma löften gällande integriteten?

  Mvh
  Fredrik Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: